Türkiye'nin en doğu sınırlarında bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan İshak Paşa Sarayı'na ilgi her geçen gün artıyor.
2000 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı
Ağrı Doğubayazıt'ta, yerleşim yerinin güneyinde yer alan tarihi saray, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gözde turizm alanları arasında bulunuyor.
Osmanlı mimarisinin Anadolu'daki seçkin örneklerinden olan ve 2000 yılında UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan İshak Paşa Sarayı, Türkiye'nin yanı sıra başta Avrupa ve Asya olmak üzere dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerini ağırlıyor.
"Geçtiğimiz yıllara oranla saraya ciddi anlamda ziyaretçi akışı var"
Ağrı Kültür ve Turizm Müdür Vekili Erkan Kösedağ, İshak Paşa Sarayı'nın bölge için oldukça büyük bir önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:
"Saray, yüksek ve hakim tepede kurulmuş, 7 bin 600 metrekarelik bir alana sahip, bin 784 yılında İkinci İshak Paşa tarafından tamamlanmış. Geçtiğimiz yıllara oranla saraya ciddi anlamda ziyaretçi akışı var. Gerek yerli gerekse yabancı turistlerin Doğubayazıt ilçemize kafileler halinde gelerek saraya gösterdikleri ilgi bizi hayli memnun ediyor. Bölgeye gelen turistler özellikle İshak Paşa Sarayı'nı görmek istiyor."
"Doğubayazıt ekonomisine ciddi gelir sağlıyor"
Erkan Kösedağ, İshak Paşa Sarayı'nın dünyada ender rastlanan yapılardan olduğunu anlattı:
"Yapı olarak Topkapı Sarayı'nı andıran bir saray, Türkiye'nin en büyük üçüncü sarayı. Osmanlı'nın Doğu Anadolu bölgesindeki en büyük yapıtlarından biri. Bu sarayın varlığı hem ülke hem Doğubayazıt ekonomisine ciddi gelir sağlıyor."
"UNESCO ile ilgi daha da arttı"
Erkan Kösedağ, İshak Paşa Sarayı'na UNESCO listesine alınmasıyla ilginin daha da arttığını belirterek şöyle konuştu:
"UNESCO'nun geçici listesine alınmasının ardından saraya olan ilgi beklenilenden çok daha fazla arttı. Bu ilginin her geçen gün artarak devam etmesi de bize memnuniyet veriyor. Daha fazlası olacak, buna inanıyoruz. Henüz İshak Paşa Sarayı'nı görmemiş herkese mutlaka görmelerini öneriyoruz. Hakikaten görülmesi gereken müthiş bir şaheser."
Kaynak: AA