Samsun sınırlarında yer alan Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti, Dünya Miras Komitesinin 13 Nisan 2016 tarihinde yapılan UNESCO 40. Oturumu'nda Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Doğal Miras Listesi'ne aday gösterilmesi işlemlerini yürüten Bakanlıkça, adaylık dosyası 1 Şubat 2018'de UNESCO'ya teslim edildi.
Cumhurbaşkanlığının 100 günlük icraat programını açıklanmasının ardından ise Kızılırmak Deltası'nın asıl liste olan UNESCO Dünya Doğal Miras Alanı olarak belirlenmesi için çalışmalarını artıran Bakanlık yetkileri, bu konudaki faaliyetlerini Fransa Paris'te UNESCO Daimi Temsilcisi Ahmet Altay Cengizer ile paylaştı.
Oylama yapılması bekleniyor
Bakanlığın süreçle ilgili yürüttüğü çalışmalar şöyle:
- Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ) kurulurken, deltada yönetim ve ziyaretçi merkezleri ile Yaban Hayatı İlk Yardım Birimi oluşturuldu.
- Deltanın tek elden yönetilmesi ve UNESCO sürecinin daha hızlı yürütülmesi için 28 Kasım 2017'de Bakanlık tarafından "Alan Başkanlığı" faaliyete geçti.
- Uluslararası Doğayı Koruma Birliğince (IUCN) 2018 Ekim sonunda deltada inceleme için bir ekip gönderilerek, yerinde inceleme yapıldı.
- 2019 Haziran-Temmuz aylarında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenecek 43. UNESCO Oturumu'nda, aralarında Kızılırmak Deltası'nın da yer aldığı geçici listedeki mirasların UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne alınması için oylama yapılması bekleniyor.
Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti
Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti, Kızılırmak Nehri tarafından taşınan alüvyonlar sayesinde oluşan, yüzölçümü 56 bin hektar olan geniş bir alanı kapsıyor.
Birçok kuş ve balık türü için önemli bir sığınma yeri olan delta, 356 kuş, 554 bitki, 35 balık, 42 memeli, 260 omurgasız, 13 sürüngen ve 12 amfibi türüne yaşam alanı oluşturuyor.
Türkiye'de tespit edilen kuş türlerinin yüzde 74'ü deltada görülürken, 157 kuş türü ise üremelerini burada gerçekleştiriyor.
Kızılırmak Deltası su kuşlarının yanı sıra Mersin balıkları gibi nadir iç su balıkları için de önemli bir yaşam alanı statüsünde.
Aynı zamanda endemik bitki türlerinin görüldüğü ve yüzde 43'ü doğal sit statüsünde olan deltanın ev sahipliği yaptığı önemli türlerden birini ise, su samurları oluşturuyor.
Kaynak: AA