Vadiler arasında ıslıkla iletişim kurmayı sağlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl adına festival düzenlenen kuş dilinin yaygın kullanıldığı Kuşköy'de, turizmi hareketlendirmek için çalışmalar yapılıyor.
Yaklaşık 3 milyon lira maliyet
Çanakçı Kaymakamlığı'nın hazırladığı "Giresun-Çanakçı-Kuşköy Köyüne Özgü Islık Dilinin Tanıtılması, Yaşatılması ve Bölge Turizmine Kazandırılması Projesi" Kalkınma Bakanlığınca onaylandı.
Yaklaşık 3 milyon lira maliyetli proje sayesinde Kuşköy'ün çehresi değişecek.
Köyde sokak iyileştirmesinin yanı sıra yapıların dış cepheleri yöre mimarisine uygun hale getirilecek.
Turistlere hizmet sunacak konaklama noktaları ile çeşitli sosyal donatılar da oluşturulması planlanıyor.
Kuş dili ön plana çıkarılacak
Görele Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, yürütücüsü olduğu projeyi Çanakçı Kaymakamlığı'na vekalet ettiği sırada hazırladığını söyledi.
Ermiş, geçmişte mesafelerin uzak olması nedeniyle Karadeniz coğrafyasında ıslık dilinin iletişim amacıyla kullanıldığını, Kuşköy sakinlerinin de kuş dilini asırlardır kullandıklarının bilindiğini anlattı.
Geçmişte kuş dilinin sosyal hayatın bir parçası olduğunu söyleyen Ermiş, bugün ise bunun festival, belgesel çekimleri ve gelen turistlere yapılan gösteri şeklini aldığını aktardı.
Ermiş, kuş dilinin tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra Kuşköy'ün bu özelliğini ön plana çıkararak turizmden daha fazla pay almasını hedeflediklerini söyledi.
"Mayıs 2019'da tamamlanacak"
Bu hedefler çerçevesinde hazırladıkları ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı vasıtasıyla Kalkınma Bakanlığı'na sundukları "Giresun-Çanakçı-Kuşköy Köyüne Özgü Islık Dilinin (kuş dili) Tanıtılması, Yaşatılması ve Bölge Turizmine Kazandırılması Projesi"nin kabul edildiğini belirten Ermiş, "Bakanlık projemizi başarılı bularak yaklaşık 3 milyon liralık ödenek tahsis etti.Projemiz eylülde başlayıp Mayıs 2019'da tamamlanacak" dedi.
"Kuş sesleri arasında turistlerin doğal ortamı yaşamasını istiyoruz"
Proje doğrultusunda Kuşköy'de 22 ev ve caminin cephe iyileştirme çalışmasına tabi tutularak yöre mimarisine uygun hale getirileceğini söyleyen Ermiş, şu bilgileri verdi:
"Köydeki iki okul ve lojmanda yapılacak düzenlemenin ardından yeme içme ve konaklama hizmeti verilecek. Evlerin ve caminin çevresindeki yollar yapılacak, sokak iyileştirmesi gerçekleştirilecek. Köy değirmenini de restore edeceğiz. Misafirlerimize, mısırın nasıl öğütülerek mısır ununa dönüştüğünü göstereceğiz. Vadi çok güzel bir görünüme sahip. Kuş sesleri arasında turistlerin doğal ortamı yaşamasını istiyoruz. Tepelere iki seyir terası yapmayı da düşünüyoruz."
Köy sakinleri istihdam edilecek
Köy sakinlerinden 30 kişinin proje kapsamında istihdam edileceğini söyleyen Ermiş, "30 kişiye kuş dili eğitimi verilecek. KOSGEB aracılığıyla açılacak kursta 30 kişiye de girişimcilik eğitimi verilecek. Buranın alternatif turizm alanına dönüşmesiyle yöresel yemek satış noktaları ile hediyelik eşya dükkanları açılacak" diye konuştu.
Kuş dili dijital ortama taşındı
Ermiş, kuş dilinin 1990'lı yıllardan itibaren reklam, belgesel ve sinema filmlerine konu olduğunu vurgulayarak, ayrıca ODTÜ Koleji öğrencileri tarafından kuş dilinin android sisteme uyarlanarak sözlük şeklinde dijital ortama taşındığını söyledi.
"Burayı alternatif turizm merkezi yapmak istiyoruz"
Kuş dilinin, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını da hatırlatan Ermiş, şunları aktardı:
"Bu kadar özelliğine rağmen Kuşköy bir türlü alternatif turizm alanları arasında yer bulamadı. Bunun en büyük nedeni de turizm altyapısının olmaması. Bir süre önce Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden sosyal medya fenomenleri köyümüze geldi, temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandık. Projenin uygulanmasının ardından misafirlerimizin tüm ihtiyaçları karşılanacak. Burayı, yerli ve yabancı turistler için alternatif turizm merkezi yapmak istiyoruz."
"Hedefimiz göçü tersine çevirmek"
Ermiş, projenin açık uçlu olduğunu söyleyerek, "Herkesin projeden faydalanmasını sağlayacağız. Geçmiş dönemlerde burada okulların kapanması, nüfusun azaldığını gösteriyor. Buradan daha çok İstanbul ve Kocaeli'ne göç olmuş. Hedefimiz göçü tersine çevirmek" dedi.
Kaynak: AA