Karabük'ün UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde, 8 Ekim 1976 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığının aldığı "koruma kararı"nın ardından yaşanan süreçte, yaklaşık 600 tarihi eser basit ve genel onarımlarla restore edilerek turizme kazandırıldı.
Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak adlandırılan, o dönemden kalma han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran tarihi ilçede, vatandaşlar da koruma bilincini benimseyerek tarihi dokunun bugünlere gelmesine katkı sağladı.
Türk belgesel sinemacılığının ustası olarak gösterilen merhum Suha Arın tarafından 1976'da çekilen "Altın Portakal Ödül"lü "Safranbolu'da Zaman" belgeseli ile yüksek mimar Yavuz İnce'nin çalışmaları da ilçenin koruma altına alınarak kültürel varlıkların restore edilmesinin önünü açtı.
"Safranbolu her geçen gün değer kazanıyor"
Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, Safranbolu'nun koruma altına alınma sürecinin 1970'li yıllarda başladığını söyledi.
İlçenin koruma altına alınmasında Suha Arın, mimar Yavuz İnce başta olmak üzere Karabüklülerin büyük katkısı olduğunu belirten Ürkmezer, şöyle konuştu:
"O günkü insanların çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının ön görüsüyle Safranbolu, günümüze bir dünya miras kenti olarak ulaştı. Bu çalışmalar, 1994'te UNESCO tarafından koruma altına alınarak zirveye ulaştı. Sadece genel yönetim tarafından yönlendirmeyle değil, Safranboluluların da çok büyük bir bilinci var, sahiplenmesi, korumacılık anlayışını içselleştirmesi var. Onların sahiplenmesi ve devletin de yönlendirmesiyle Safranbolu sadece Türkiye'de değil, dünyada koruma altında olan 20 şehirden biri."
Ürkmezer, Safranbolu'nun her geçen gün değer kazandığını anlatarak, "Safranbolu'ya gelen yerli ve yabancı turist sayısında düzenli bir artış var. İlçemizdeki yatak kapasitesinde düzenli bir artış var. Gelen yerli ve yabancı turistler ilçemizdeki hizmetlerden çok memnun. Kaymakamlık ve belediye olarak da Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle korumacılık ve restorasyon alanında da her geçen gün çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
Safranbolu'da korumacılığın gelecek kuşaklara aktarılması için çalışılacak
Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Ürkmezer, 57 tarihi çeşme ile Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1909 yılında "rüşdiye" olarak yaptırılan binanın restorasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, Kent Tarihi Müzesi'nin, tarihi cezaeviyle bir bütün olarak yeniden müze şeklinde dizayn edildiğini belirtti.
Ürkmezer, Akçasu Mahallesi'nde 17 evin restorasyon projelerinin çizildiğinden bahsederek, şunları söyledi:
"Tarihi Çarşı'da 67 dükkanın restorasyon projesini Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle yerine getireceğiz. Yerel yönetim ve genel idare temsilcisi olarak ilgili bölge kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde Safranbolu'da korumacılığın gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz. Safranbolu tarihi, kültürel değerleriyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öne çıkmaya devam edecek."
Kaynak: AA