Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), balon uçuşlarının yaygınlaştırılarak ülke turizmine katkı sağlaması amacıyla, Kapadokya'nın yanı sıra 9 ilde daha uçuş yapılabilmesine yönelik çalışmalarını tamamladı.
SHGM tarafından ülkenin farklı bölgelerinde balon uçuşlarının cazip hale getirilmesi amacıyla yayımlanan "Balon Uçuşlarını Teşvik Genelgesi"nde, ulaşan taleplerin değerlendirilmesi sonucu 9 nokta balon uçuşlarına uygun bulundu.
Belirtilen bölgelerde yapılan incelemelerde Burdur-Bucak, Denizli-Pamukkale, Adana-Kozan, Bitlis-Ahlat, Ankara-Polatlı, Afyonkarahisar-İhsaniye, Eskişehir-Seyitgazi, Samsun-Bafra, Aksaray-Ihlara'nın sıcak hava balonu taşımacılığı için uygun olduğu tespit edildi.
Pamukkale'de faaliyet gösteren işletmelerin sayısı 8'e çıkacak
Sıcak hava balonculuğunda ülkenin taşıdığı potansiyeli daha da geliştirmek için geçen yıl balon uçuşlarına açtığı Pamukkale bölgesini de genelge kapsamına alan SHGM, bu bölgede 5 işletmeye sıcak hava balonlarıyla ticari havacılık faaliyetleri yapmak üzere ruhsat verdi.
Yönetmelikteki gereklilikleri sağlayan 5 işletmeye verilen izinlerin yanı sıra 3 işletmeye daha gerekli şartları tamamlamak üzere ön izin sağlandı.
Bu işletmelerin de asıl ruhsat almaya hak kazanması halinde Pamukkale'de faaliyet gösteren işletmelerin sayısı 8'e çıkacak.
Kapadokya'da yılda ortalama 260 gün uçuş yapılıyor
Türkiye, sıcak hava balonculuğu alanında gerek trafik hacmi gerek yolcu sayısı gerekse uçulan gün sayısı bakımından dünyanın en büyük ticari operasyonunu yürütüyor.
SHGM verilerine göre, Kapadokya bölgesinde 25 balon işletmesi, 239 sıcak hava balonuyla yılda ortalama 260 gün uçuş yapıyor. Günde 90 civarında uçuş düzenlenirken, yıllık 500 bine kadar turiste hizmet veriliyor.
Avustralya'da uçulabilir gün sayısı 110-120 günle sınırlı
SHGM Nevşehir Temsilciliğinden alınan bilgiye göre Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde hava şartlarından dolayı yılda en fazla 60 gün uçuş yapılabilirken, Kapadokya bölgesindeki uçuş sayısına en yakın ülke olan Kenya'da yılda en fazla 150-170 gün uçuş gerçekleştirilebiliyor.
Ticari balon operasyonlarının yoğun olduğu ülkelerden Avustralya'da uçulabilir gün sayısı 110-120 günle sınırlıyken, bu ülkede yaklaşık 100 ticari balonla faaliyet gösteriliyor.
Kapadokya'da 1 günde yapılan uçuş sayısına dünyanın diğer uçuş yapılabilen bölgelerinde sadece festivallerde ulaşılabilmesi de Türkiye'nin bu konudaki potansiyelini göstermesi bakımından önem taşıyor.
Kaynak: AA