İstanbul'un göz bebeği Tarihi Yarımada, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde.
Farklı kurumların kayıtlarına göre Tarihi Yarımada'da yaklaşık 8 ila 10 bin arasında tescilli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da kayıtlardaki bu çelişkileri ve hataları ortadan kaldırmak için harekete geçti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi ile ortak çalışma başlatıldı. Tarihi Yarımada için oldukça önemli bir envanter çalışmasına imza atılacak. Çalışmalar kapsamında tescilli yapılar için Coğrafi Bilgi Sistemi veri tabanı da oluşturulacak.
Tarihi Yarımada'da yapılan çalışma, Bakanlığın kültürel ve tarihi değerleri esas alan tanıtım politikasını da destekler nitelikte.
Binanın orijinal halinde kayıtlara geçmesi sağlanacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarihi Yarımada'da yapılacak çalışmaları ve süreci TRT Haber'e değerlendirdi.
Birçok yapıda hata ve eksiklikler olduğu söyleyen Ersoy, "Zaman içinde olmaması gereken şeyler olmuş. Esas amacımız bunların eski orijinal varoluş sebeplerindeki haline getirmek. Özünde doğduğu şekilde tekrar tescilini yapıp kayıtlara geçirilmesini sağlamak ki koruyalım. Bütün bu kayıtları tamamladıktan sonra koruma amaçlı yeni imar planını da buna göre düzenleyeceğiz" dedi.
Önemli olanın binanın orijinal halinde tescilini ve kayıtlara geçmesini sağlamak olduğunu anlatan Ersoy, şöyle konuştu:
"Bu başladıktan sonra zaten ne kaçak yapma şansınız var ne de mevcut kaçağınızı koruma şansınız var. Geçmişte eksikler fazla. Çok önemli değil biz önümüze bakıyoruz. Bizim geçmişle bir hesaplaşmamız yok, ileriyle bir hesaplaşmamız var. Biz gerekeni yapacağız onları hak ettiği değerlere getirip tanıtarak turizmde rakiplerimizden ayrışarak istediğimiz hedefe ulaşacağız."
Haber: Ersoy Kof
Kamera: Deniz Özbek