Adana'daki Tatarlı Höyük kazılarında Hitit dönemine ait anıtsal yapıda 3 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen mühür bulunduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Tatarlı Höyük Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ceyhan ilçesinde sürdürülen kazılarda kil topağının üzerine işlenmiş bir mühür bulduklarını söyledi.
Bulunan bu mührün üzerinde Hitit dönemine ait kadın ismini okuduklarını anlatan Girginer, "Özellikle M.Ö. 2 bin yılın tüm dönemlerinde bu hususun daha ön plana çıktığını ve bu dönemlerde silindir, damga mühürlerle mühür baskı buluntularıyla höyüğün ne kadar önemli bir kent olduğunu kanıtlamıştır. Bul yıl yapılan kazı çalışmalarında ise höyük kazısının tarihini aydınlatan 3 bin 500 yıllık bir mühür bulduk" ifadelerini kullandı.
ÇÜ Tatarlı Höyük kazısı heyet üyesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan ise mühür baskısındaki ismi okuduklarında eserin M.Ö. 13'üncü yüzyıla, ünlü Hitit Kraliçesi Puduhepa'nın da yaşadığı döneme tarihlendiğini tahmin ettiklerini dile getirdi.
Mührün ortasında "Pati" isminin okunduğunu ifade eden Alparslan, mühür baskı alanını bir çerçeve gibi saran bezemeden yola çıkarak, bu mührün en yakın benzerinin, M.Ö. 13-14'üncü yüzyıllar arasına tarihlenen Suriye'deki Ras Shamra'da olduğuna dikkati çekti.
Alparslan, benzeri bezemeye sahip başka mühür örneklerinin Hitit imparatorluğunun başkenti Boğazköy/Hattuşa Kazısı'nda da bulunduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
"Tatarlı Höyük'te bulunan bu kil topağı üzerinde başka mühür baskıları da tespit edildi. Muhtemelen söz konusu olan aynı mührün birden fazla baskısıdır. Biz bu adı Patti şeklinde çivi yazılı metinlerden de tanımaktayız. Ayrıca yine aynı metinlerde Pattiya şeklinde okunan benzer formlar da bilinmektedir. Söz konusu mühür, Pati adını taşıyan bu kadının, bölgede nüfuslu biri olduğunu ya da mevki sahibi bir görevli olabileceğini düşündürüyor."