Antalya, Boğaziçi ve Malatya gibi önemli film festivallerine katkıda
bulunuyor. Televizyon filmleri projesi ile imkan bulamayan yapımcıları, hayallerini
gerçekleştirmek için fırsat arayan yönetmenleri ve senaristleri bir araya getiriyor.
Türkiye'nin ekranı TRT, Türk sinemasına destek vermeye devam ediyor.
"Dizi ihracındaki başarı sinema sektöründe de olmalı"
TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, İbn Haldun Üniversitesinin "Açık Medeniyet" gazetesinde bir makale kaleme aldı. Dizi ihracındaki başarının sinema sektöründe de olması gerektiğini vurguladı.
"TRT, 2019 yılından başlayarak 'Diriliş Ertuğrul', 'Payitaht Abdülhamid', 'Filinta' gibi dizilerle başlattığı TV dizilerinde tarihi hikayelerimizi anlatmaktaki başarısını sinema filmlerine de taşıyacak. İlk projemiz olan Sultan Alp Arslan ve Malazgirt'i konu alacak sinema filmimizi, farklı alanlarda yapacağımız diğer filmlerimiz izleyecek. Uluslararası Yapımlar birimimiz aracılığıyla yaptıracağımız filmlerle de Türk sinemasının adını bütün dünyada duyuracağız."
TRT Türk sinemasına destek olmaya devam ediyor
"Yeşilçam'dan Yarınlara" başlığıyla yayımlanan yazıda, İbrahim Eren, Türk sinemasının ciddi ve sürdürülebilir bir yükselişe geçmeye ihtiyacı olduğunu belirtti.
Eren, finans ve senaryo sıkıntısını anlatarak, şu sözlere yer verdi:
"Günümüzde uluslararası festivallerde ödül alan film ve yönetmenlerimizin sayısı artış gösterse de henüz arzu edilen başarıya ulaşmış değil. Gişe filmlerinde de durum farklı görünmüyor. Her yıl 250'nin üzerinde film çekilen ülkemizde bir milyon seyirciyi geçen film sayımız 10'u bulmuyor. Neredeyse her kıtaya ihracat yaptığımız ve 350 milyon doların üzerinde gelir elde ettiğimiz dizi sektöründeki başarıyı sinema sektöründe gösterebilmiş değiliz."
Eren, TRT'nin 50 yıldır yetiştirdiği onlarca yönetmen, senarist, görüntü yönetmeni, kameraman ile Türk sinemasına destek olmayı sürdürdüğünü belirtti.
"Kurulduğu günden bu yana Türk sineması ile bağını hep sıcak tutan TRT, Türk sinemasının diğer çözülmesi gereken sorunları ile beraber bu iki önemli hususta da çözüme dair imkanlar sunmaya devam ediyor."
20 yıllık endüstriyel ve sektörel yolculuğuyla Türk sineması
Sinemayı merkezine alan "Açık Medeniyet" gazetesinin kapak konusu ise "Geleneksiz bir sinema mümkün mü?" oldu.
Türk sinemasının 20 yıllık endüstriyel ve sektörel yolculuğuyla gişe serüvenini gözler önüne seren gazetede, sinemanın dünü, bugünü ve yarını, İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerinde farklı içeriklerle anlatılıyor.
Yerli ve milli bir sinemanın durumunun masaya yatırıldığı yeni sayıda, gelenek ve sinemanın ilk akla gelen isimlerinden yönetmen Derviş Zaim'le yapılan "Gelenekten kopamazsın! Sen koptuğunu zannetsen bile o seni takip eder" başlıklı röportaja da yer verildi.
Gazetede ayrıca, İhsan Kabil'in "Türk Dünyasında Sinema", Ogün Şanlıer'in "Dünyada ve Türkiye'de Film Festivalleri", H. İbrahim İzgi'nin "Hayalle Gerçek Arasında Bosna-Hersek Sineması" başlıklı yazıları bulunuyor.
Kültür, sanat, sinema, tiyatro ve etkinlik haberleri
Ali Kıvrak, Vehbi Baysan, Melike Günyüz, Betül Akaydın, Serdar Demirel ve Yeşim Tonbaz'ın da yazı verdiği "Açık Medeniyet"in sayfalarına Avni Özgürel, Emre Konuk, Fatih Özcan, Bahadır Yenişehirlioğlu, Nazif Tunç, Oktay Berber, Faysal Soysal, Uğur Uzunok, İclal Aydın, Hakan Boyav gibi yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncuların görüşleri de taşınıyor.
Yücel Çakmaklı, Ayşe Şasa ve Ahmet Uluçay'ın infografiklerinin hazırlandığı gazetenin aralık sayısında Safa Önal, Mesut Uçakan, Hollywood ve Bollywood için hazırlanmış özel haberlerle Hasan Aycın'ın Ayşe Şasa çizimi de okuyucuya sunuluyor.
Gazetenin "Açık Kitap" ekinde ise dünya ve Türkiye literatürüne girmiş sinema hakkındaki kitapların yanı sıra kültür, sanat, sinema, tiyatro ve etkinlik haberlerine yer veriliyor.
Kaynak: TRT Haber, AA