Kızlar Manastırı olarak bilinen Vazelon Manastırı, Trabzon Maçka ilçesi Kiremitli köyü sınırlarında çam ormanları ile kaplı alanda bulunuyor. 1700 yıl öncesine dayanan tarihi geçmişi ile Türkiye'nin ilk manastırları arasında yer alan Vazelon Manastırı'nın, 15 ve 19'uncu yüzyıllarda ilave edilen kilise ve keşiş odaları ile şapel alanları, varlığını günümüze kadar korudu.
Köy merkezine 7 kilometre mesafede yer alan ve son 200 metresi orman içi patika yoldan yürünerek ulaşılan manastır, kazı yapan defineciler tarafından talan edildi. Manastırı ziyarete gelen kişiler de fresklerin üzerine yazı ve resimler kazıyarak, yapıya zarar verdi.
Kurşun izlerinin yer aldığı freskleri yok olmaya başlayan manastırın çatısı da heyelan sonucu çöktü. Harabeye dönen manastırın restore edilerek turizme kazandırılması için proje hazırlandı.
'Restorasyon 2020 yılında başlayacak'
Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Vazelon Manastırı'nın Sümela tarzında kaya oymalı şekilde değil yamaca kayalarla yapılmış bir yapıda olduğunu belirterek, yapının bir ibadethane olarak değil Osmanlı'daki gibi bir medrese olarak kullanıldığının sanıldığını ifade etti. Koçhan, şunları söyledi:
"Turizm Bakanlığımız restorasyon projesinin ihalesini geçen yıl yaptı. Bu projede, Avrupa Birliği fonları da kullanıldı. Restorasyon, 2020 yılı başında başlayacak. Koruma Kurulu'nun bölge ile ilgili 'sit alanı' kararı var. Bir kültür varlığı olarak tescil edilen yapının mülkiyeti Turizm Bakanlığı'na ait. Çevresi ise Orman Bakanlığı'na ait. Vazelon Manastırı Turizm Bakanlığı'nın restorasyonu ile beraber hızla ilerleyecek."
Patrik Bartholomeos ziyaret etmişti
Fener Rum Patriği Bartholomeos, 2011 yılının Ağustos ayında Vazelon Manastırı'nı ziyaret etti. Bartholomeos ve beraberindeki Hristiyan din adamları manastırın yakınlarına kadar araçlarla gelerek ve patika yoldan yürüyerek manastıra ulaştı. Bartholomeos ve beraberindeki din adamları harabe halindeki manastırda incelemelerde bulunarak mum yakıp, dualar etti.
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı'nın, 270 yılında yamaca kayalarla inşa edildiği biliniyor. İncil'deki Vaftizci Yahya Peygamber'e adanan ve çok eski kaynaklara göre adı Zouvalon olan yapı, tarihin akışıyla beraber bugünkü Vazelon adını aldı. Bazı kaynaklarda Sümela Manastırı'nın inşasının Vazelon Manastırı'nın geliriyle yapıldığı söyleniyor. Vazelon Manastırı, 4 kattan oluşuyor ve en üst kısmına inşa edilen kilisenin duvarlarının kuzey bölümünde günümüzde halâ Cennet, Cehennem ve Kıyamet Günü'nü gösteren freskler bulunuyor.
Kaynak: DHA