"Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi"ni değerlendiren Hatemi, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ne de yapımı öncesi itiraz edildiğini ifade ederek, "Yeni AKM tahmin ediyorum ki çok daha iyi olacak. Muhsin Ertuğrul da bir öncekinden daha iyi oldu. Basit bir bina iken çok büyük sayıda insan alabilecek güzel bir konferans ve tiyatro merkezi halini aldı." değerlendirmesinde bulundu.
Hatemi, AKM ilk yapıldığında "lüks" eleştirilerinde bulunulduğunu aktararak, "Bazıları bu bizim için lüks demişlerdi. O zaman doktor bir arkadaşa şöyle cevap vermiştim, 'Niye kendimizi küçük görürüz, niye lüks olsun? Biz Osmanlı İmparatorluğu'nun devamıyız. Avusturya-Macaristan İmparatorluğundan da Viyana ortaya çıkmış. Avusturyalılar, bozulmuş bir eski zaman anıtını yaptırırken, 'Bu bizim için bir lüks' demiyor ve kendine bunu layık görüyor. AKM'den daha iyilerine layığız." diye konuştu.
AKM'nin tarihçesi
Tiyatro binası olarak 1946'da projelendirilerek Taksim Meydanı'nda inşa edilen AKM, Mimar August Perret tarafından yapıldı.
İstanbul Kültür Sarayı adıyla 1969'da hizmete açılan merkez, 1970'te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi, onarımların ardından 1977'de yeniden sanatseverlerle buluştu.
Koruma kurulu kararıyla binanın bulunduğu alan 1993'te "kentsel sit alanı", bina da 1999'da "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebiyle Sakarya Üniversitesi'nin 2007'de hazırladığı yapının betonarme taşıyıcı sisteminin dayanımı hakkındaki raporda, binanın takviye edilmesi gerektiği belirtildi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından imzalanan protokol çerçevesinde 2009'da tamirat ve tadilat işi ihalesi yapıldı.
Yapılacak işler, kurul tarafından da onaylanmasına rağmen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, aynı yıl içinde, dava konusu Koruma Kurulu Kararı'nın ve eki avan projenin iptaline karar verdi.
Bunun üzerine, merkezin mevcut haliyle korunması, sadece güçlendirme, tamirat ve tadilat yapılmasına ilişkin projeler hazırlandı. Bakanlıkça 2012'de, "İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Güçlendirme, Tadilat ve Tamirat İşleri" işinin ihalesi gerçekleştirildi.
Binada söküm işleri tamamlandıktan sonra, İTÜ İnşaat Fakültesince yapılan inceleme sonucu tahribatın beklenenin üzerinde olduğu raporu sonrasında, 23 Mayıs 2013 tarih ve 101321 sayılı Bakanlık Makamı oluru ile binanın tadilat işleminin durdurulmasına karar verildi.