Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çocuk Sanat Atölyesinde düzenlenen kurslara katılan 7-16 yaş arası çocuklar, yaz tatillerini cep telefonu ve tablet başında geçirmek yerine mozaik sanatını öğrenerek hem sosyalleşiyor hem de keyifli anlar yaşıyor.
Zeugma Antik Kentine ev sahipliği yapan, kentin simgesi haline gelen Çingene Kızı mozaiğinin de bulunduğu Gaziantep'te, mozaik kursları düzenleniyor.
Her yaştan vatandaşlara yönelik olan ve yaz tatili boyunca sürecek kursların yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Çocuk Sanat Atölyesinde de çocuklar mozaik sanatıyla tanışma fırsatı buluyor.
Tüm yıl devam eden ve özellikle okulların tatil olduğu yaz dönemlerinde ilginin yoğunlaştığı kurslarda mozaik sanatı gelecek kuşaklara aktarılıyor. Çocuklar yaz aylarını cep telefonu, bilgisayar ve tablet başında geçirmek yerine mozaik sanatını öğrenerek değerlendiriyor.
Mozaik sanatı eğitmeni Gülçin Sökücü, yaptığı açıklamada, 40 kişinin katıldığı mozaik kursları sayesinde gençlerin yaz tatilinde güzel bir hobi edindiklerini söyledi. Bölgede önemli bir yere sahip olan mozaiğin de böylece gelecek kuşaklara aktarılabildiğini ifade eden Sökücü, "Gençler burada hem el becerilerini geliştiriyor hem de bir sanat dalıyla rehabilite oluyorlar. Aynı zamanda başladıkları bir işi bitirmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Öz güven kazanıyorlar. Gençler çok mutlular. Cep telefonlarından, bilgisayardan uzaklaşıyorlar. Bu yaştaki bir çocuğu bir yere oturtup, bu kadar emek isteyen bir şeyi yaptırmak çok zordur ama büyük bir ilgiyle katılıyorlar." diye konuştu.
Mozaik sanatının matematiksel zekayı geliştirdiğini kaydeden Sökücü, "Gençler, farklı renklerdeki taşlardan nasıl üç boyut vereceklerini öğreniyorlar, perspektif yetenekleri gelişiyor. Ayrıca, dikkat toplamayı geliştirerek, beynin iki tarafını kullanmayı öğreniyorlar. Bu da gençlerde gelişimi önemli derecede etkiliyor." dedi.
"Buradayken cep telefonu aklıma gelmiyor"
Kursiyerlerden 16 yaşındaki İlayda Yedan, kursa annesinin yönlendirmesi sayesinde gelmeye başladığını anlattı.
İlk başlarda kursa gelmekte zorlandığını dile getiren Yedan, zamanla devam ettikçe yeteneğini, el becerisini görmeye başladığını dile getirdi.
Yedan, şöyle konuştu:
"Küçük bir taştan kocaman tablo yapıyoruz. Böyle bir becerim olduğunu öğrenmek beni çok mutlu etti. Sabahları geç kalkmaktan yakınıyordum, artık kendiliğimden erken kalkıyorum çünkü kursa gelmek çok eğlenceli oluyor benim için. Önceden cep telefonu, tablet elimden düşmezdi. Sürekli bir şeylere bakardım. Buraya geldikten sonra aklıma bile gelmiyor. Cep telefonum yanımda duruyor ama hiç bakmıyorum bile."
İlayda Yedan'ın annesi Züleyha Yedan da yaz tatilini verimli geçirmesini istediği için kızını kursa gönderdiğini dile getirdi.
Kızının kursa bu kadar istekli geleceğini tahmin etmediğini söyleyen Yedan, kurs sayesinde kızının daha da sosyalleştiğini, bilgisayar, cep telefonu ve tablete eskisi kadar ilgi göstermediğini belirterek, bu durumdan ailece çok mutlu olduklarını vurguladı.
Kursa katılan 15 yaşındaki Beyza Yaprak da epilepsi hastası olduğunu ve sosyalleşmek adına kursa geldiğini ifade etti.
Hastalığı yüzünden ellerinin çok titrediğini anlatan Yaprak, kurs sayesinde ellerindeki titremelerin de ciddi anlamda azaldığını, kursun kendisine sosyalleşme yanında sağlık anlamında da katkı sağladığını söyledi.