Sonuçları "Journal of Clinical Investigation" dergisinde yayımlanan çalışmada, York ve Teksas üniversitelerinden bilim adamları, iki protein arasındaki ilişkinin hücre çadırının şeklini kaybetmesine ve zeminsiz kalmasına yol açtığını belirtti.
Bu durumun akciğerdeki kanser hücrelerinin vücudun diğer yerlerine aktarılmasına olanak sağladığına dikkati çeken bilim adamları, bulguların, akciğer kanserinin yayılmasına engel olacak tedavi şekillerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini ifade etti.
Bir hücrenin Golgi aygıtı olarak bilinen iletişim merkezinin, hücre içindeki zar keselerinin hareketini hızlandıran proteinlerden sinyal aldığını belirten araştırmacılar, bu hareketin, kanser hücresinin serbest dolaşımına olanak sağlayarak şeklini ve yüzeyini değiştirdiğini kaydetti.
Çalışmada, Zeb1 adı verilen bir proteinin kanser hücresinin yayılması sürecinde kritik öneme sahip olduğuna işaret edildi. Araştırmacılar, sağlıklı hücrelere zarar vermeden bu proteini nasıl hedef alacaklarını bulmaya çalışıyor.
Yalnızca akciğer kanseri hücrelerini araştıran araştırmacılar, aynı sürecin diğer kanser türleri için geçerli olup olmadığını bilmiyor. AA