Böbrek sağlığını korumak için başta aşırı tuz kullanımı gibi böbreklerde taş oluşturabilecek bazı beslenme hatalarına dur demek gerekiyor.
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı “9 Mart Dünya Böbrek Günü” öncesinde böbreklerde taş oluşumuna yol açabilen beslenme hataları hakkında bilgi verdi.
Sakatattan uzak durun
Araştırmalara göre genellikle her 10 kişiden biri yaşamı boyunca en az 1 kez böbrek taşı ile ilgili bir problem yaşayabiliyor. Yapılan beslenme hataları böbrek sağlığının bozulmasında önemli bir etken. Fazla tüketilen bazı besinler böbrekte taş oluşumuna yol açabilir. Bunların başında fazla tuz içermesi nedeni ile sakatatlar geliyor. Dil, böbrek, dalak gibi sakatatlar yüksek tuz içermesi nedeni ile böbreklere zarar verebilir. Ayrıca yüksek kolesterol, aşırı kilo alma gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Özellikle tansiyon problemi olan kişiler artan sakatat tüketimi sonrasında böbrek hastalıkları ile karşı karşıya kalabilir.
Fazla protein taş oluşumunu kolaylaştırıyor
Genellikle kilo vermek için uygulanan hayvansal proteinden zengin, düşük karbonhidratlı diyetler böbreklerde taş riskini arttırabiliyor. Yüksek hayvansal protein; idrarda kalsiyum, oksalat ve ürat atılımını artırabiliyor ve yine idrardaki koruyucu madde olan sitratı azaltabiliyor. Bu durumda böbreklerde taş oluşumunu kolaylaşabiliyor. Özellikle böbrek taşına yatkınlığı olan kişiler daha dikkatli olmalıdır.
Kuruyemişi günde 1 avuçtan fazla tüketmeyin
Kuruyemiş fazla tüketildiğinde böbreklerde taş oluşumuna neden olan besinlerdendir. Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri günde 1 avuçtan fazla tüketmek tuz oranının yüksek olması nedeni ile zararlı olabilir. Avuç avuç kuruyemiş tüketerek vücuda alınan aşırı tuz, kan basıncının yükselmesine ve dolayısıyla da tansiyonun yükselmesine yol açar.
Ispanağı iyi yıkayın, fazla tuz eklemeyin
Ispanak yüksek besin değerlerine sahip bir gıdadır. Demir, lif, kalsiyum ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Haftada 1-2 defa tüketilmesi uygundur; ancak aşırı tüketilirse ıspanak böbrekler için zararlı bir hale gelebilir. Çünkü içinde taş oluşumuna yol açabilecek oksalat da vardır. Fazla tüketimi içerdiği kalsiyum nedeni ile de böbreklerde taş oluşturabilir. Haftada 1-2 kez tüketilmesi önerilen ıspanağın iyi yıkanması ve pişirilirken fazla tuz eklenmemesi taş oluşumunu önlemesi için önemlidir.
Susuz ve hareketsiz kalmak böbreklere zarar veriyor
Vücudun susuz kalması ve hareketsiz yaşam sebebi ile alınan kilolar zamanla böbrekleri yoruyor. Böbrek taşlarını önlemek için öncelikle günde 1.5-2 litre su içme alışkanlığı kazanmak gerekir. Çünkü susuz kalan vücutta idrar zamanla daha yoğun hale gelir ve kristallerin idrar yollarında çökmesine yol açar. Kilo kontrolü sağlamak içinse çok ağır sporlar yapılmasına gerek yok. Düzenli olarak günlük yürüyüşler, hafif tempolu koşular, yapılabiliyorsa bisiklete binmek fazla kilolardan kurtulmayı sağlayacaktır. Düzenli egzersiz yaparak diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklardan korunabilir ve böbreklere verebilecek zararları önleyebilirsiniz.