Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon, dünyada ve Türkiye'de her üç yetişkinden birini etkileyen ciddi bir hastalık.
Hipertansiyona bağlı, her gün 25 binden fazla insan hayatını kaybediyor.
Dünyada yüksek gelirli ülkelerde hipertansif hasta sayısı 350 milyonken, düşük ve orta gelirli ülkelerde bu rakam bir milyarın üzerine çıkıyor.
Ayrıca hipertansiyon tedavisinin yıllık maliyeti 370 milyar dolara ulaştı.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Endokrinoloji Derneği Yöneticisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, hipertansiyonun önlenebilir ölüm nedenlerinin başında geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Yıldız, hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncı kontrol oranının dünyada ortalama yüzde 14, Türkiye'de yüzde 30 iken Kanada gibi gelişmiş ülkelerde yüzde 70'lere yükseldiğini anlattı.
Tuz tüketimine dikkat
Hipertansiyon tedavisindeki başarı diğer sağlık sorunlarının azalmasını da çok etkiliyor.
Son 50 yıl içinde kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde yüzde 60, tüm nedenlere bağlı ölümlerde yüzde 75'e varan oranlarda azalma sağlandı.
Yıldız, insanların çoğunun vücudun ihtiyacından daha fazla tuz tükettiğini, bunun da doğrudan yüksek kan basıncıyla ilişkili olduğunu vurguladı.
"Sadece tuz tüketiminin azaltılmasıyla hipertansiyonun düzelmesi, ilaç kullanma ihtiyacının düşmesi ve ilaç kullananlarda da kan basıncının kontrol oranlarının artması sağlanabilir. Örneğin, İngiltere'de 2003-2011 yıllarında endüstrinin gönüllü çabasıyla toplumda tuz tüketiminin yüzde 15 azaltılması bile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde yüzde 40 düşüş sağlamıştır."
Tansiyonu ilaçsız kontrol altına alabilmek mümkün
Prof. Dr. Yıldız, hipertansiyon tanısı olan kişilerde sadece sağlıklı bir yaşam tarzıyla kan basıncını ilaçsız kontrol altına alabilmenin ve kalp damar hastalığı riskini azaltabilmenin mümkün olduğundan da bahsetti.
Yıldız, riski azaltabilmek için şunları öneriyor:
Kaynak: AA