Sağlık Bakanlığı'nca geliştirilen yapay zeka destekli "Neyim Var?" uygulaması, hastaların şikayetlerine yönelik tanı tahminleri yaparak gitmeleri gereken poliklinik hakkında bilgi veriyor. Hastanın geçmiş raporlarına göre şikayetlerini değerlendiriyor.
E-Devlet ve e-Nabız hesabıyla giriş yapılabilen, kişiye özel raporlama imkanı sunan uygulamayı 1,5 ayda 8,2 milyon kişi kullandı. 500 binden fazla kişi tüm şikayetlerini doldurarak sistemin yönlendirmesiyle hekimlere başvurdu.
İlgi gören uygulama hekimlerin işini kolaylaştırdı
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, "Neyim Var" projesini dijitalleşmeye başladıkları 2015 yılından beri hayal ettiklerini söyledi.
Basit aile hekimliğinde tedavi edilebilecek ya da gerçekten hastaneye başvurmayı gerektirecek hastalıkları ilgili kişiye ulaştırmayı sağlamak için uygulamayı 1,5 ay önce hayata geçirdiklerini anlatan Birinci, "Batı'da basit bir program var. Şikayetleri yazınca hangi branştaki doktora gitmesi gerektiğini yönlendiriyor. Biz e-Nabız datalarıyla kişiye özel raporlar üretmeliydik" dedi.
Birinci, bazen basit bir şikayetin kronik rahatsızlığı bulunan kişi için önemli bir şikayetin başlangıcı olabileceğini söyleyerek:
"Diyabet hastasının görme bulanıklığının retinopati başlangıcı olduğunu görebilirsiniz. Çok hafif diye algılanan ama kişinin hastalıklarına göre çok daha ciddi sonuçlara sebebiyet verebilecek tabloyla da karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple Batı'daki uygulamalar yerine kendi yazılımımızı geliştirmek hayalimizdi. Uygulamayı, kişinin geçmiş hastane datalarına bakan ve ona göre şikayetlerini yorumlayan, bunu bir hekim gibi değerlendiren ve hekime de yardımcı olan yapay zeka araçlarını kullanarak Batı'dan hiçbir destek almadan Türk mühendisleriyle geliştirdik."
Uygulamayı yeni devreye almalarına rağmen yoğun ilgi gördüğünü, hekimlerin de işini kolaylaştırdığını anlatan Birinci, sisteme yüklenen şikayetler ve hekimin koyduğu gerçek tanıyla dataların güncellenerek yorumlandığını dile getirdi.
"Her gün 120 bin kişi yanlış branşa başvuruyor"
Birinci, uygulamanın ciddi bir yapay zeka sistemiyle çalıştığını işaret etti:
"Sistemimiz hekimlerimizin işini kolaylaştırarak, hastayı doğru hekime yönlendiriyor. Belki aile hekimliğinde tedavi edilebilecek başka bir hastalık için de önceden bilgilendiren, hastanın da paniğini azaltan, farkına varmadığı çok acil bir durumsa da onu acile yönlendiren bir sisteme sahibiz."
Türkiye'de her gün yaklaşık 2 milyon kişinin muayene olduğunu ancak bunlardan yüzde 6'sının yanlış bölüme başvuruyor.
Birinci, her gün 120 bin kişinin yanlış bölüme gitmesinin hem tedavi süreci hem de sağlık finansmana ciddi yük bindirdiğini söyledi.