Geçen sezon Vodafone Arena'yı hizmete sokan ve şampiyonluğa ulaşmasının yanı sıra transfer çalışmalarındaki isabetli kararlarıyla adından söz ettiren Beşiktaş Kulübünün yönetim kurulu sözcüsü Metin Albayrak, göreve gelmeleriyle birlikte altyapı için de bir strateji belirlediklerini ve bunu gerçekleştirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Albayrak, kulübün geçmişine bakıldığında büyük başarıları hep öz evlatlarıyla yakaladığını hatırlatarak, "Sanlı ağabeyler, Yusuf ağabeylerle başlayıp, Ziya Doğan, Fikret Demirer, Rıza Çalımbay ile devam ederek Gökhan Keskin, Feyyaz Uçar, Sergen Yalçın'a gelen, son olarak Necip Uysal ve Atınç Nukan ile devam eden bir süreç var. Beşiktaş'ın şaşalı günleri öz evlatlarıyla olmuş. 4,5 sene önce göreve geldiğimizde başkan Fikret Orman'la stratejiyi yapmıştık. Önceliklerimiz vardı, onları hallettik sıra şimdi altyapıda." dedi.
Aynı zamanda futbol altyapı, yapılanma ve izleme komitesinden sorumlu yönetim kurulu üyesi olan Albayrak, mayıs ayından itibaren yeni görevinde kollarını sıvadığını belirterek, "İlk başta Gökhan Keskin'i bu işin başına getirdik. Fikret Demirer de bu işin danışmanlığını yapıyor. Hocalarımızın müthiş enerjisi var. Kısa, orta ve uzun vadeli planlarımızı yaptık, işe başladık. Hala fiziki olarak yapmamız gerekenler bulunuyor. Fulya'da futbolcuların daha iyi şartlarda antrenman yapması ve daha iyi beslenmesi için çalışmalar yaptık. İstanbul dışından 30'a yakın çocuğumuz burada. Onların okuluyla, beslenmesiyle ilgileniyoruz, ailelerini tanıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Uzun soluklu bir iş"
Uzun soluklu bir işe giriştiklerini kaydeden Albayrak, şöyle devam etti:
"Her şey bir anda olmuyor. Altyapıya çok önem veriyoruz. Eğer genel olarak bunu başaramazsak Türk futbolunun gelişimi çok zor, futbolu çok kötü günler bekliyor. Türk Milli Takımı bunun göstergesi. Bu işin başına geldiğimde Fatih Terim ile görüştüm ve projelerimi anlattım. Beğendi, destek olacağını söyledi. Sonuçta kulüplerimizin başarısı için uğraşıyoruz ama bu iş ülkemizin başarısına geliyor. Hocaya oyuncu veremiyorsunuz, devşirmelerle kurtarmaya çalışıyor. 80 milyonluk ülkeyiz, Türkiye doğumlu kaç oyuncu var? Almanya merkezli olmak üzere Avrupa'da 3-4 milyon Türk yaşıyorsa, milli takımın, bizlerin, Fenerbahçe, Bursaspor, Galatasaray, Trabzonspor'un omurgasını Almanya menşeli ya da gurbetçi kardeşlerimiz oluşturuyor. Niye onlar yapabiliyor da biz yapamıyoruz? Sonuçta onlar da Anadolu toprağından çıkmış ailelerin çocukları. Demek ki bir sistem var. Burada bir organizasyon olmamasından kaynaklanıyor."
Yola bu şekilde çıktıklarını belirten Metin Albayrak, "Güzel bir sistem ve organizasyon kurduk. Nerede eksiklerimiz var, nerede yanlış yapıyoruz, yapamadıklarımız neler, dünyada başarılı olan ülkeler ve kulüpler neleri yapmış; bunları inceledik. Yurt dışında istişarelerde bulundum. Gittim yerinde gördüm. Birkaç yere hayran kaldım. Oralarda futbolcu çıkmaması şanstır, muhakkak çıkacak. Oradaki yenilikleri buraya adapte ediyoruz. Tek amacımız Beşiktaşımıza yeni Sergenler, Feyyazlar, Gökhanlar ve Rızalar kazandırmak." diye konuştu.
"Önce insan yetiştiriyoruz"
Şu ana dek altyapıda yapılan çalışmalar konusunda bilgi veren Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fulya'da kalan 30'a yakın kardeşimizin odalarını yeniledik. Sosyal alanı yeniledik. Televizyon üniteleri, okuma alanları, bilgisayar ders çalışma alanlarını düzenledik. Çocukların eğitimlerine çok önem veriyorum. Çocukların eğitimiyle ilgilenen rehberlik uzmanıyla anlaştık. Kendisi okullarla ilişkileri sağlıyor. Disiplin talimatnamesi yaptık. Önce insan yetiştiriyoruz, sonra sporcu yetiştiriyoruz. Beşiktaş'ta yetişmiş futbolcuların, kulübün ahlakını, kültürünü ve günümüzdeki temel kurallarını bilmesi lazım."
Ayrıca altyapı için bir de diyetisyen bulduklarını kaydeden Metin Albayrak, "Kalori hesabı ve çocukların gelişimine göre yemekler hazırlanıyor. İstanbul'un her yerinden gelen çocuklarımız var. Büyükçekmece'den, Gebze'den gelen çocuklarımız var. Trafik malum. 300'e yakın çocuğumuza kumanya veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bir futbolcuyu geliştirmenin üç ana kriteri bulunduğuna dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:
"Beslenme, dinlenme ve ona vereceğiniz teknik eğitim... Beslenme tarafını hallettik, dinlenmeyi de hallediyoruz. Psikologumuz var. Çocukların hedefleri var, bu baskı yapabiliyor. Aileler de baskı yapabiliyor. Bütün kardeşlerimize mental hizmet de veriyoruz. Fiziki ve idarinin yanı sıra performans hocalarımızı çoğalttık. Kişiye özel antrenmanlar da yapıyoruz. Yeni testlere başladık. Hangi kas grupları gelişmiş, hangileri gelişmemiş; dayanıklılıkları var mı, sprinter mi... Marmara Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez olmak üzere genetik testlere oyuncuları tabi tuttuk. Onların, hangi aşamada hangi boya gelecekler, nasıl bir fiziksel gelişim tamamlayacakları, neye ihtiyaçları olduğunu belirledik. Bunun çerçevesinde toplu ve kişiye özel antrenman programı belirlendi."
Mevkiler konusunda da öncelikler belirlediklerini vurgulayan Albayrak, "Ben de bir an önce bizim kültürümüzden, ahlakımızdan gelen, Beşiktaş felsefesiyle yetişmiş çocuklar istiyorum. Bu bilinçle gece gündüz çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Altyapıdaki izleme komitesine de yeni isimleri dahil ettiklerini anlatan Metin Albayrak, "Beşiktaş'ı yakından tanıyan Erkan Avseren, Serdar Topraktepe var. Almanya'da dört gönüllüden ve yarı zamanlı çalışanlardan bir ekip kurduk. Almanya merkez olmak üzere tüm Avrupa'yı tarıyorlar. Raporlar yolluyorlar ve bunlar arşivleniyor. Hedef oyuncuları birkaç kere izlemeye gidiyoruz. O çerçevede raporlar hazırlanıyor." diyerek sözlerini tamamladı. AA