Katar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2022 Dünya Kupası’nda 32 ülke ve takım yer alıyor. 20 Kasım-18 Aralık tarihlerinde düzenlenecek.
Katar, Orta Doğu'da Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ilk Arap ülkesi oldu.
İlk karşılaşma Katar ile Ekvador arasında
Al Khor kentindeki Al Bayt Stadı'nda oynanacak A Grubu müsabakası, saat 19.00'da başlayacak. TRT 1'den canlı yayımlanacak karşılaşmayı İtalyan hakem Daniele Orsato yönetecek.
Dünya Kupası heyecanı TRT 1’de başlıyor!
— TRT 1 (@trt1) November 20, 2022
Açılış maçında ev sahibi Katar, Ekvador ile karşılaşıyor!
Katar-Ekvador karşılaşması bugün 19.00’da TRT 1’de! pic.twitter.com/vm5RSnGULR
Rusya'da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası'nda VAR hakemi olarak görev yapan Orsato, turnuvada ilk kez maç yönetecek.
Dünya Kupası'nda ilk kez sahne alacak Katar, sürpriz yapmaya çalışacak. Futbolun milli takımlar düzeyindeki bir numaralı organizasyonunda 4. kez mücadele edecek Ekvador ise 3 puan almayı hedefleyecek.
A Grubu'nun diğer maçında ise 21 Kasım Pazartesi günü Hollanda ile Senegal kozlarını paylaşacak.
Maçlar kesintisiz TRT'de
Dünyanın heyecanla beklediği 2022 FIFA Dünya Kupası’ndaki tüm maçlar her zaman olduğu gibi yine TRT ekranlarında olacak.
Futbolseverlerin Dünya Kupası maçlarını Türkiye sınırları içinde daha kaliteli ve kesintisiz izleyebilmeleri için frekans bilgilerini güncellemeleri gerekiyor.
Futbolun bir numaralı organizasyonu, Türkiye sınırları içinde TRT 1, TRT Spor ve TRT 4K kanalı ile TRT İzle dijital platformundan takip edilebilecek.
Turnuvadaki tüm maçlar TRT ekranlarından canlı yayınla futbolseverlerle buluşacak. Uydu üzerinden TRT’deki bu büyük şöleni Türkiye’den takip etmek isteyen izleyicilerin TRT uydu frekans bilgilerini güncellemesi gerekiyor.
Katar’dan ilkler
Büyük organizasyon için yıllardan beri büyük yatırımlar ve hazırlıklar yapan ülke yönetimi, seyircilere farklı deneyimler yaşatmayı amaçlıyor.
Dünyanın pek çok yerinden gelecek futbolseverler Katar'da futbol şöleniyle birlikte çeşitli imkânlardan da yararlanacak. Seyircileri Katar'da modern stadyumların yanı sıra, eğlence mekânları, kültürel faaliyetler ve farklı aktiviteler bekliyor.
Bu çerçevede son hazırlıklarını sürdüren Katar, 1 Kasım ile 23 Aralık tarihleri arasında Dünya Kupası taraftarları hariç, ülkeye ziyaretçi girişini askıya aldı.
Stadyumların havası 20 derece düşürülecek
Bu turnuvanın diğer turnuvalardan farkı ilk kez bir Dünya Kupası’nın sonbahar ve kış mevsiminde yapılacak olması. Daha önceki tüm kupalar haziran ya da temmuz aylarında yazın oynanmıştı.
Bu aylarda Katar’da hava sıcaklıklarının 50 dereceyi bulması nedeniyle tarihler havanın ortalama 25 derece olduğu Kasım ve Aralık aylarına kaydırıldı.
Maçlar sıcaklığı 20 derece kadar düşürme kapasiteli soğutma sistemlerinin olduğu teknoloji harikası statlarda oynanacak.
Bu tarihi değişiklik, ülkelerin yerel maç programlarını da değiştirdi. Dünya Kupası tarihlerine gelen dönemlerde Avrupa ligleri kendi maçlarını durduracak ve Dünya Kupası bittikten sonra maçlara devam edecek.
Yarı otomatik ofsayt sistemi ilk kez kullanılacak
Futbolun geleceğini değiştireceği otomatik ofsayt sistemi ilk defa burada kullanılacak. FIFA, Katar'da düzenlenecek olan Dünya Kupası'nda yarı otomatik ofsayt teknolojisinin kullanılacağını duyurdu.
Hakemlerin yarı otomatik ofsayt teknolojisiyle birlikte, daha hızlı, daha doğru ve daha isabetli kararlar alacakları öngörülüyor.
Turnuvaya katılacak izleyiciler sayıları ve yatak kapasiteleri artırılan otellerde konaklayacak. Turnuvada kadın hakemler de görev alacak. Katar Dünya Kupası ile turnuva tarihindeki birçok ilke imza atmış olacak.
Son kez 32 takım katılacak
20 Kasım-18 Aralık arası dönemde gerçekleşecek olan turnuvaya son kez 32 takım katılacak.
4’er takımdan oluşan 8 gruptaki her takım en az 3 maç oynayacak. Eleme aşamasında seçilen ilk 16 takım, çeyrek final ve yarı finalde oynayacak.
Turnuva, ABD, Kanada ve Meksika'nın ortak düzenleyeceği 2026'da 48 takım ile yapılacak.
3 milyon bilet satıldı
30 Eylül 2022’de satışa sunulan turnuvanın biletlerine yoğun talep geldi. Bugüne kadar yaklaşık 3 milyon bilet satışı gerçekleşti.
Turnuvaya en fazla talep, ABD, Suudi Arabistan, İngiltere, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Arjantin, Fransa, Brezilya ve Almanya’dan geldi. Ülkeye yurtdışından en az 1,5 milyon taraftarın gelmesi bekleniyor.
Dünya Kupası bilet fiyatları ise 70 dolar ile bin dolara arasında değişiyor. Dört kategoride satışa sunulan biletler fifa.com/tickets adresinden temin ediliyor.
En pahalı Dünya Kupası
Gözlerin 28 gün boyunca çevrileceği Katar’da, kusursuz bir organizasyon için adeta “kesenin ağzı” açıldı. Katar, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkının elde ettikten sonra, 12 yıl süren zorlu bir hazırlık süreci geçirdi.
Katar’ın, bu dev organizasyona hazırlanırken yeni yollar, toplu taşıma hizmetleri, oteller, spor tesisleri, müzeler ve teknoloji merkezleri inşa etmek için yaklaşık 250 milyar dolar harcadı.
Yapılan bu harcamalarla organizasyon; hem Dünya Kupası tarihinin hem de diğer organizasyonlar arasında en tepeye yerleşti.
Daha önce yapılan, 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları için Çin yaklaşık 40 milyar dolar, 2014’ta yapılan Soçi Kış Oyunları için Rusya 50 milyar dolar, Dünya Kupası tarihindeki en yüksek harcama olan Brezilya’daki 2014 Dünya Kupası için 15 milyar dolar harcanmıştı.
Yaklaşık 5,4 milyar dolarlık gelir bekleniyor
Körfez bölgesindeki zengin komşularıyla Avrupa'nın büyük futbol kulüplerine milyarlarca dolar akıtan Katar'daki Dünya Kupası'ndan yaklaşık 5,4 milyar dolarlık gelir bekleniyor.
Son Dünya Kupası'nı ekran başında yaklaşık 3,6 milyar kişi izlerken Katar'daki organizasyonda bu sayının da aşılacağı tahmin ediliyor.
20 Kasım Pazar günü Katar-Ekvador maçıyla başlayacak 2022 FIFA Dünya Kupası, 200'den fazla ülkede yayımlanacak.
Infantino: Katar'daki Dünya Kupası bugüne kadar düzenlenenler arasında en iyisi olacak
FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun muazzam organizasyon için yaptığı değerlendirme de futbolseverler arasında heyecana yol açtı.
"Katar'daki FIFA Dünya Kupası'nın, bugüne kadar düzenlenenler arasında en iyisi olacağını her zaman söylüyorum. Ülkeye baktığınızda, sanatsal stadyumlar, antrenman sahaları, metro, geniş altyapısıyla her şey hazır ve herkesi kucaklayacak. Dünya heyecanlı, Katar hazır. Çalışmalar tamamlandı. Birlikte, en iyi turnuvaya hazır olalım."
Ülkeye girişler "Hayya" kart ile olacak
Yeni uygulamalar kapsamında Dünya Kupası için "Hayya" adı verilen özel kimlik kartı çıkartan Katar ülkeye girişlere bu kartla izin verecek.
"Hayya Kart", Dünya Kupası için gelen bilet sahiplerini belirlemek ve onların Katar deneyimlerini artırmaya yönelik çeşitli hizmetlerin sağlanmasını kolaylaştırmak için kullanılacak.
Dünya kupası süresi boyunca Katar vatandaşları, çalışma vizesi taşıyanlar, Körfez ülkelerinin vatandaşları ve insani durumlarda, Hayya Kart uygulaması zorunlu tutulmayacak.
Türk polisi ve Mehmetçik Dünya Kupası’nda görev alacak
Türkiye bu büyük organizasyonda yer alamasa da turnuvanın güvenliği Türk polisine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) emanet olacak. TSK personeli, Katar'daki 'Dünya Kupası Kalkanı Harekatı'nda önemli noktalarda görev alacak.
3 bini aşkın Türk polisi de stadyum ve otellerde güvenliğin sağlanmasına destek olacak. Organizasyona, Amerika, Fransa, İngiltere ve Pakistan da asker göndererek destek verdi.
Dünya Kupası grupları
A Grubu: Katar, Hollanda, Senegal, Ekvador
B Grubu: İngiltere, ABD, İran, İskoçya/Galler/Ukrayna
C Grubu: Arjantin, Meksika, Polonya, Suudi Arabistan
D Grubu: Fransa, Danimarka, Tunus, Peru/Avustralya/Birleşik Arap Emirlikleri
E Grubu: İspanya, Almanya, Japonya, Kosta Rika/Yeni Zelanda
F Grubu: Belçika, Hırvatistan, Fas, Kanada
G Grubu: Brezilya, İsviçre, Sırbistan, Kamerun
H Grubu: Portekiz, Uruguay, Güney Kore, Gana
Estetik ve teknoloji, 2022 Dünya Kupası statlarında buluştu
Tüm maçlar Katar'ın Başkenti Doha ile çevresinde yer alan 8 stadyumda yapılacak. Stadyumlara metro ile kolayca ulaşım sağlanabilecek.
Birbirine çok yakın olan statların en uzağı bir saatlik bir mesafede. 2018 yılı Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Rusya’da maçlar 11 şehre yayılmıştı.
Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkını kazanan ilk Orta Doğu ve Müslüman ülke olarak tarihe geçen Katar, geride kalan 12 yıl boyunca kupa tarihinde iz bırakacak bir organizasyona imza atabilmek için yüksek bütçe ve teknolojiyi, mimari estetikle bir araya getirerek 8 stat inşa etti.
Körfez sıcağı hissedilmeyecek
"Dr Cool" olarak da bilinen Katar Üniversitesi Makine Mühendisliği Profesörü Saud Abdul Ghani öncülüğünde bütün statları klimalı hale getiren organizasyon, sıcaklığı 18-24 derece arasında tutmayı hedefliyor.
Güneş enerjisi kullanılarak önceden soğutulan hava, tribün koltuklarının altına, yedek kulübelerine ve saha kenarına kurulan sistemle stat içine verilecek.
Alerjik yapıya sahip futbolseverlerin etkilenmeyeceği şekilde temizlenen hava, maç boyunca geri çekilecek, soğutulacak ve filtrelendikten sonra yeniden stada verilecek.
Söz konusu teknolojinin 2026 Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapacak ülkeler arasında yer alan ABD'nin Houston, Los Angeles, Miami gibi yaz aylarında yüksek sıcak ortalamalarına sahip kentlerinde de kullanılması bekleniyor.
Açılışta dünyayı selamlayacak: Al Bayt Stadı
Katar ile Ekvador arasında 20 Kasım'da oynanacak açılış maçında dünyayı selamlayacak Al Bayt Stadı, bölgedeki halk tarafından yüzyıllardır kullanılan "bayt al sha'ar" çadırlarından esinlenilerek tasarlandı.
Çadırların ip detaylarının bile yansıtıldığı sıra dışı bir görünüme sahip 60 bin kişilik stat, ülkenin en kuzeyinde ve ulaşım metro istasyonundan otobüslerle sağlanıyor.
Stadın maç programı şöyle:
20 Kasım, TSİ 19.00: Katar-Ekvador
23 Kasım, TSİ 13.00: Fas-Hırvatistan
25 Kasım, TSİ 22.00: İngiltere-ABD
27 Kasım, TSİ 22.00: İspanya-Almanya
29 Kasım, TSİ 18.00: Hollanda-Katar
1 Aralık, TSİ 22.00: Kosta Rika-Almanya
4 Aralık, TSİ 22.00: Son 16 tura
10 Aralık, TSİ 22.00: Çeyrek final
14 Aralık, TSİ 22.00: Yarı final
Şampiyonu belirleyecek stat: Lusail
Karakteristik ışık ve gölge etkileşiminden ilham alınarak tasarlanan Lusail, 80 bin kişilik kapasitesiyle Katar'daki en büyük stat olmasının yanı sıra, perdenin kapanacağı maça da ev sahipliği yapacak.
Stadın cephesi ise bölgede medeniyetin yükselişi sırasında günlük hayatta kullanılan eşyaların ya da el işi sanat eserlerinin üzerindeki karmaşık motifleri yansıtıyor.
Lusail Stadı'nın maç programı şöyle:
22 Kasım, TSİ 13.00: Arjantin-Suudi Arabistan
24 Kasım, TSİ 22.00: Brezilya-Sırbistan
26 Kasım, TSİ 22.00: Arjantin-Meksika
28 Kasım, TSİ 22.00: Portekiz-Uruguay
30 Kasım, TSİ 22.00: Suudi Arabistan-Meksika
2 Aralık, TSİ 22.00: Kamerun-Brezilya
6 Aralık, TSİ 22.00: Son 16 turu
9 Aralık, TSİ 22.00: Çeyrek final
13 Aralık, TSİ 22.00: Yarı final
18 Aralık, TSİ 18.00: Final
Balıkçılık ve inci dalışı geçmişini yansıtıyor: Al Janoub Stadı
Doha'ya 20 kilometreden az bir mesafede yer alan fütüristik Al Janoub Stadı, 2016 yılında hayatını kaybeden dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı.
Çizgileri, yine Hadid'in tasarladığı ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda su sporlarına ev sahipliği yapan Aquatics Center'ı anımsatan stadın kapasitesi 40 bin kişi.
Al Janoub Stadı, AI Wakrah kentinin balıkçılık ve inci dalışı geçmişinden esinlenilerek yapılan, zarif kıvrımlarıyla etkileyici bir kuşbakışı görüntüye sahip.
Statta oynanacak maçlar şöyle:
22 Kasım, TSİ 22.00: Fransa-Avustralya
24 Kasım, TSİ 13.00: İsviçre-Kamerun
26 Kasım, TSİ 13.00: Tunus-Avustralya
28 Kasım, TSİ 13.00: Kamerun-Sırbistan
30 Kasım, TSİ 18.00: Avustralya-Danimarka
2 Aralık, TSİ 18.00: Gana-Uruguay
5 Aralık, TSİ 18.00: Son 16 turu
Güneş hareket ettikçe renk değiştiriyor: Education City Stadı
Al Rayyan kentinde bulunan ve metroyla gidilebilen Education City Stadı, cephesindeki elmas benzeri geometrik desenler oluşturan üçgenler sayesinde güneş hareket ettikçe renk değiştirme özelliğiyle öne çıkıyor.
Üniversiteler, yeşil alanlar ve yüksek teknolojili tesislerle çevrili stat, Dünya Kupası sonrasında toplumun ve kampüsün ihtiyaçlarına hizmet vermeye devam edecek.
Şubat 2020'de Bayern Münih ile Tigres UANL arasında oynanan FIFA Kulüpler Dünya Kupası maçına ev sahipliği yapan stadın kapasitesi 40 bin kişi. Kapasite daha sonra üniversitelerin atletizm takımlarının kullanılabilmesi için 25 bine düşürülecek.
Statta oynanacak karşılaşmalar şöyle:
22 Kasım, TSİ 16.00: Danimarka-Tunus
24 Kasım, TSİ 16.00: Uruguay-Güney Kore
26 Kasım, TSİ 16.00: Polonya-Suudi Arabistan
28 Kasım, TSİ 16.00: Güney Kore-Gana
30 Kasım, TSİ 18.00: Tunus-Fransa
2 Aralık, TSİ 18.00: Güney Kore-Portekiz
6 Aralık, TSİ 18.00: Son 16 turu
9 Aralık, TSİ 18.00: Çeyrek final
Taraftarlar klimalı yollarla ulaşacak: Ahmed Bin Ali Stadı
Yerel kültür ve geleneklerden esinlenilerek tasarlanan Ahmed Bin Ali Stadı, mimarisinde çevresindeki kum tepelerini yansıtan cepheleri ve ülkenin farklı özelliklerini tasvir eden geometrik desenleri barındırıyor.
Education City Stadı ile arasında sadece bir metro durağı bulunan Ahmed Bin Ali Stadı'na istasyondan klimalı bir yolla ulaşılıyor.
Galler'in gruptaki üç maçına da ev sahipliği yapacak stat, 40 bin kişilik kapasiteye sahip ancak Education City Stadı'nda olduğu gibi burada da kapasite kupa sonrasında 21 bine düşürülecek.
Stadın ev sahipliği yapacağı maçlar şöyle:
21 Kasım, TSİ 22.00: ABD-Galler
23 Kasım, TSİ 22.00: Belçika-Kanada
25 Kasım, TSİ 13.00: Galler-İran
27 Kasım, TSİ 13.00: Japonya-Koska Rika
29 Kasım, TSİ 22.00: Galler-İngiltere
1 Aralık, TSİ 18.00: Hırvatistan-Belçika
3 Aralık, TSİ 22.00: Son 16 turu
3-2-1 müzesi ziyaretçileri bekliyor: Uluslararası Halife Stadı
1976 yılında inşa edilen Katar spor tarihinin simge yapısı Uluslararası Halife Stadı, 2011'de Asya Kupası finali, 2019'da Dünya Atletizm Şampiyonası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası başta olmak üzere çok sayıda önemli organizasyona ev sahipliği yaptı.
40 bin kişilik kapasitesiyle bu kez Dünya Kupası heyecanına ortak olmaya hazırlanan stadın önemli özelliklerinden biri, içinde yer alan 3-2-1 müzesi. Müzede, Pele, Maradona ve Lionel Messi'nin de aralarında bulunduğu dünya futbolunun efsane isimlerinin imzaladığı hatıra eşyaları ziyaretçileri bekliyor.
Uluslararası Halife Stadı'nın maç programı şöyle:
21 Kasım, TSİ 16.00: İngiltere-İran
23 Kasım, TSİ 16.00: Almanya-Japonya
25 Kasım, TSİ 19.00: Hollanda-Ekvador
27 Kasım, TSİ 19.00: Hırvatistan-Kanada
29 Kasım, TSİ 18.00: Ekvador-Senegal
1 Aralık, TSİ 22.00: Japonya-İspanya
3 Aralık, TSİ 18.00: Son 16 turu
17 Aralık, TSİ 18.00: Üçüncülük maçı
Tamamen sökülebilir ilk Dünya Kupası stadı: Stat 974
Katar'ın denizcilik ve ticaret mirasından esinlenerek tasarlanan Stat 974, kupa tarihinin ilk sökülebilir tesisi olmasıyla da tarihe geçti.
Stada ismini veren 974 rakamı ise hem Katar'ın uluslararası arama kodu hem de inşaatı sırasında kullanılan nakliye konteynırlarının tam sayısı.
40 bin kişilik stadın kupa programı şöyle:
22 Kasım, TSİ 19.00: Meksika-Polonya
24 Kasım, TSİ 19.00: Portekiz-Gana
26 Kasım, TSİ 19.00: Fransa-Danimarka
28 Kasım, TSİ 19.00: Brezilya-İsviçre
30 Kasım, TSİ 22.00: Polonya-Arjantin
2 Kasım, TSİ 22.00: Sırbistan-İsviçre
5 Aralık, TSİ 22.00: Son 16 turu
"Gahfiya" esin kaynağı oldu: Al Thumama Stadı
Doha'nın güneyinde yer alan 40 bin kişilik stat, bölgedeki erkeklerin başlıklarını yerinde tutmak için kullandıkları "Gahfiya"dan esinlenerek tasarlandı.
Grup aşamasında ev sahibi Katar'ın yanı sıra İspanya, Hollanda, ABD ve Kanada'nın maçlarına ev sahipliği yapacak stadın üst iki katının sökülerek kapasitesinin turnuvadan sonra 20 bine düşürülmesi öngörülüyor.
Al Thumama Stadı'nın kupa programı şöyle:
21 Kasım, TSİ 19.00: Senegal-Hollanda
23 Kasım, TSİ 19.00: İspanya-Kosta Rika
25 Kasım, TSİ 16.00: Katar-Senegal
27 Kasım, TSİ 16.00: Belçika-Fas
29 Kasım, TSİ 22.00: İran-ABD
1 Aralık, TSİ 18.00: Kanada-Fas
4 Aralık, TSİ 18.00: Son 16 turu
10 Aralık, TSİ 18.00: Çeyrek final
Katar Dünya Kupası Resmi Topu: Al Rihla
Katar 2022 FIFA Dünya Kupası için resmi maç topu ise yine Adidas tarafından tanıtıldı. FIFA Dünya Kupası için üst üste 14. topunu üreten Adidas, Al Rihla’yı havada daha hızlı hareket eden ve maksimum maç hızına dayanacak şekilde tasarladı.
Arapça’da ‘Yolculuk’ anlamına gelen Al Rihla, Arap yelkenlisinden ilham alırken Speedshell panel şekli, sapmayı ve doğruluğu artırmak için doku ve elmas kabartma ile birleşiyor, canlı grafikler, sedefli bir yüzeyin altında parlıyor.
Dünya Kupası Maskotu: La’eeb
Katar’ın geleneksel kıyafeti ‘kandura’dan esinlenen "La’eeb" adı verilen maskot ise "süper yetenekli oyuncu" anlamına geliyor.
Maceracı, eğlenceli ve meraklı olarak nitelendirilen La’eeb’in herkese futbol sevinci aşılayacağı da ifade ediliyor.
Dünya Kupası Resmi Şarkısı
Turnuva, dünyanın dört bir yanından çeşitli müzik türlerinden eserleri bir araya getirirken 2022 Dünya Kupası’nın resmi şarkısı ‘Hayya Hayya (Better Together)’ 1 Nisan’da yayınlandı.
Şarkıda Katarlı sanatçı Aisha ile birlikte Davido ile Trinidad Cardona da yer alıyor.
Dünya Kupası’nı en çok kazanan ülke
Turnuvanın 92 yıllık tarihinde sekiz ülke Dünya Kupası’nı kazandı. Her turnuvaya katılmış olan tek takım konumundaki Brezilya, kazandığı beş şampiyonluk (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) ile Dünya Kupası’nın en başarılı takımı olarak öne çıkıyor.
İtalya (1934, 1938, 1982, 2006) Almanya (1954, 1974, 1990, 2014) dörder, Arjantin (1978, 1986), Fransa (1998, 2018) ve Uruguay (1930, 1950) ikişer, İngiltere (1966) ve İspanya (2010) ise birer şampiyonluk ile Brezilya’yı takip etti.