Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Erzincan Havalı-Ateşli Tabanca ve Tüfekspor Takımı kadın sporcuları, 10-15 yaş grubu öğrenciler arasından sportif yetenek taraması sonrası atıcılık ekibine seçiliyor.
Yaklaşık 2 yıllık sıkı bir eğitimin ardından müsabakalara katılan ve yaşları 12-30 arasında değişen takımın 70 kişilik lisanslı sporcusundan 40'ını kadınlar oluşturuyor. Genç kızların yoğunlukta olduğu takımda, milli takım formasıyla müsabakalara katılan sporcular da bulunuyor.
Katıldıkları müsabakalarda şimdiye kadar 400'e yakın madalya kazanan ve 10 Türkiye rekoru kıran sporcular, 2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye'ye madalya getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Antrenör Nurefşan Polat: Olumsuz tepkilere rağmen kadınlarımız kararlı
Milli takım antrenörü Nurefşan Polat, 16 yıldır atıcılıkta hem antrenör hem de sporcu olarak devam ettiğini söyledi. Polat, atıcılık sporunda kadınların yoğunlukta olduğunu ifade etti.
"Atıcılık sporuna erkeklere oranla kadınlardan daha fazla ilgi görüyoruz. Dışarda aldıkları olumsuz tepkilere rağmen kadınlarımız kararlı. Bu sporu daha başarılı bir şekilde yapabiliyorlar. Şu anda 40'a yakın profesyonel lisanslı kadın sporcumuz bulunmakta. Bunların içerisinde milli sporcularımız da bulunmakta. Tabii bunların içerisinde Türkiye şampiyonu, Türkiye 2'ncisi ve 3'üncüsü gibi önemli dereceler elde etmiş sporcularımız da var. Aynı zamanda sporcularımız 10 Türkiye rekoruna sahip. Ben tüm kadınların atıcılık ve diğer spor dallarında aktif bir şekilde yer almalarını istiyorum. Atıcılık sporunun bir erkek sporu olduğunu düşünmesinler."
Sporcu Nisanur Özatalay: Kadınların gücünü göstermek istedim
Sporcu Nisanur Özatalay ise 3 yıldır bu sporu yapmasına rağmen 2 Türkiye rekorunu elinde bulundurduğunu belirtti.
"Arkadaş çevremden bu sporla ilgilendiğim için genelde olumsuz dönüşler aldım. Ancak buna rağmen ben atıcılık sporunda kadınların gücünü göstermek istedim. Bu spora başladıktan sonra kadınların atıcılık sporunda daha başarılı olduklarını gördüm. Kadınlar istedikten sonra her alanda başarılı olabilirler."
Geçim, milli sporcu Zeynep Geçim de 2016'da bu spora başladığını anlattı. Gençler kategorisinde yarıştığını belirtti.
"Peru'da düzenlenen dünya atıcılık yarışmalarına katıldım ve takımımla Türkiye rekoru kırdım. Atışa ilk başladığımda 'erkek sporu bunu niye yapıyorsun?' diye çevremden çok fazla eleştiri aldım. Ama asla pes etmedim ve aldığım başarılarımla insanları bu spora teşvik ettim, kadınların daha iyi olduklarını gösterdim. Hedefim olimpiyatlarda dünya rekorunu kırmak."
Nas Ebrar da aldığı derecelerin ardından bu spora daha çok bağlandığına değindi.
"Atıcılık sporuna başlamadan önce çevremde bulunan birçok insan bu spora ön yargılıydı. Ama ben onları dinlemeyerek kendimi geliştirerek daha güzel dereceler elde ettim. Tüm kadınlar, istediklerinde başaramayacakları bir şey yoktur. Atıcılık sporuna baktığınızda kadınların elde ettikleri başarılar erkeklerle oranla daha fazla."