Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 35'i tutuklu ve 14'ü firari 103 iş adamı hakkında 25'er yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında, örgüte finans sağladıkları iddia edilen 145 iş adamıyla ilgili soruşturma tamamlandı.
Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, 42 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verdi. Savcı, 35'i tutuklu 14'ü firari 103 zanlıyla ilgili "terör örgütüne üye olmaktan" 15, "terör örgütüne finans sağlamak" suçundan da 10 yıl olmak üzere 25'er yıl hapis cezası istemiyle hazırladığı iddianameyi, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
İddianamede, sanık iş adamlarının FETÖ/PDY ile bağlantılı derneklere üye oldukları ve sohbet toplantıları yaparak himmet adı altında para topladıkları kaydedilirken, bir iş adamının oğlunun darbe girişimi gecesi camideki imama müdahale edip sela okumasını engellediği belirtildi.
Örgüt finansçısı oldukları anlaşılmasın diye Türk bayraklarıyla sokaklara çıkmışlar
Darbe girişimi gecesi bazı iş adamlarının terör örgütüyle bağlantıları oldukları ve örgüte finans sağladıklarının anlaşılmaması için ellerine Türk bayraklarını alıp sokaklara çıktığı, bazılarının ise Ankara'ya gidip Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde "demokrasi nöbeti" tuttuğu da iddianameye yansıdı.
İddianamede, bazı iş adamlarının örgüt yardımıyla kısa sürede anormal şekilde büyüdükleri de vurgulandı.
Dosyayı inceleyip kabul eden Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu bulunan 4 iş adamının tahliyesine karar verip, haklarında ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı getirdi.
İlk duruşma 6 Şubatta
Mahkeme ayrıca firari 14 sanıktan üçünün de atılı suçları işlediklerine dair mevcut delil durumu ve ByLock kullanıcısı olmaları nedeniyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.
Sanıklar, 6 Şubat 2017'de görülecek ilk duruşmada hakim karşısına çıkacak.