Acil durumlarda hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet sunan Bitlis 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar, hem sistemi hem de görevlileri boş yere meşgul ediyor.
Merkeze gelen çağrılardan bazıları şöyle:
" 'Yarın okullar tatil mi?, 'Seni çok seviyorum, benimle çıkar mısın?' 'Hastaneden randevu alacaktım', 'Mezarlıktan arıyorum, etrafımda çok sayıda ölü var ne yapmalıyım?', 'Kedim doğum yapıyor ambulans gönderebilir misiniz?', "Telefonum kapandı puk kodum nedir?', 'Çocuk parasını ne zaman alacağım?" ve "Telefonuma TL yüklemiştim dakikam ve internetim gelmedi, ne zaman gelecek?' "
Gülümseten çağrıların arasında annenin ağlayan bebeğini susturmak veya mama yedirmek için arayıp "Konuş yavrum ablanla konuş" ifadesi de yer alıyor.
112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Mahmut Konyar yaptığı açıklamada, merkeze günde yaklaşık 3 bin çağrı geldiği, bu çağrıların yüzde 80'inin asılsız olduğunu söyledi.
"Bu bir vebaldir"
Merkezin, çağrı ve acil hastaların ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduğunu anlatan Konyar, şöyle konuştu:
"Bazen aileler kendi çocuklarıyla uğraşmamak için telefonları çocuklarına verip, 112'yi arayarak rahatsız ediyorlar. Şunu unutmayalım ki 112 hayat kurtarıcı bir kurumdur. Fakat bu trajikomik çağrılar ve asılsız ihbarlardan dolayı maalesef hayati fonksiyonlarında yardımcı olacağımız hastalara gecikiyoruz. Bu bir vebaldir. Kaliteli hizmetimizi aksatmaktadır. Bu konuda ailelerin daha hassas davranmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız kendi arkadaşlarıyla eğlenmek amacıyla arkadaşlarımızı arayıp 'benimle çıkarmasın ve benimle evlenir misin' gibi komik çağrılarda bulunuyorlar. Telefon satıcıları sırf telefonun ses kalitesinin nasıl olduğunu öğrenmek için 112'yi arayıp kapatabiliyor."
Konyar, Bitlis merkez ve ilçelerinde 10 istasyon ve 33 araçla hizmet verdiklerini ayrıca 4 yedek ambulans ile 4 kar paleti ve yol açma özelliği olan snowtrack ambulans bulunduğunu kaydetti.
Kış şartlarının ağır geçtiği bir bölgede hizmet verdiklerini dile getiren Konyar, "Bazen hastalara müdahale etmede araçların gidemediği yerler oluyor. Bunun için UMKE ekibimiz var. Köy yolları kapalı olduğu zaman veya acil müdahale gerektiren hastalarda UMKE ekibimiz özverili bir şekilde çalışıyor. Ekiplerimiz gerekirse köydeki olay yerine yürüyerek gidip hastaları sırtında taşıyıp ambulansa ulaştırıyorlar." diye konuştu.
"Bu hastalar kendi yakınımızda olabilir"
Acil Tıp Teknisyeni ve Komuta Kontrol Merkezi sorumlusu Zeynep Tan ise 10 yıldır merkezde çalıştığını anlattı.
Merkeze, kaliteli ve daha iyi hizmet vermeyi engelleyen bazı çağrıların geldiğini vurgulayan Tan, "Bazen ekipler en kısa sürede olay yerine varıyor ama alınan çağrının asılsız olduğu ortaya çıkıyor. Bu durumda gerçekten hasta olan vatandaşa yetişemiyoruz. Bu hastalar kendi yakınımız da olabilir. Bu durumlara maruz kalmamak için lütfen 112'yi gereksiz yere meşgul etmeyelim ve asılsız ihbarlarda bulunmayalım." diye konuştu.