Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.
Üzerinde taşınmaz kültür varlığı bulunan tescilli taşınmazlar ile sit alanlarında kalan ve kesin yapılanma yasağı getirilen özel mülkiyetteki taşınmazların kamulaştırıldığını veya hazine arazileriyle takas edildiğini belirten Avcı, Bakanlığın kamulaştırma ödeneğinin 2003'e kıyasla 2016'da 38 kat arttığını, bugüne kadar toplam 198,5 milyon lira kamulaştırma ödeneği kullanıldığını söyledi.
Avcı, bu yıl 17 ilde 88 taşınmazın kamulaştırma çalışmalarının başladığını, 2017'de kamulaştırma çalışmalarına devam edileceğini belirtti.
Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren yatırımcı ve girişimcilerin teşvik edilmesi kapsamında 2006'dan bugüne kadar 94 kültür belgesinin düzenlendiğini, 2009-2016'da 16 tesise 868 bin lira enerji desteği geri ödemesi yapıldığını aktaran Avcı, kültürel alanda sponsorluğun teşviki amacıyla 2008'den bugüne kadar 86 kurum ve kuruluşa vergi indirimi sağlandığını kaydetti. Avcı, 2017'de de bu teşviklerin artarak devam ettirilmesinin planlandığını belirtti.
"Türkiye 2015'te en fazla turist çeken 6'ncı ülke"
Türkiye'nin 2015 yılı itibarıyla dünyanın en fazla turist çeken 6'ncı ülkesi olduğunu vurgulayan Avcı, bu başarının, son 12 yılda büyük ivme kazanan teşvik politikaları sayesinde elde edildiğine dikkati çekti.
Dünyada ve bölgede yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlar nedeniyle 2015'te Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 2014'e göre yüzde 0,84'lük azalışla 39 milyon 478 bin olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2016 yılı Ocak-Haziran döneminde ülkemizi ziyaret eden turist sayısı, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 20,71 azalış göstererek 13 milyon 62 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. Turizm gelirimiz, 2015 yılı itibarıyla TÜİK verilerine göre 31,5 milyar dolardır. 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde 12 milyar dolar olan turizm gelirimiz 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde yüzde 28'lik azalış göstererek 9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu olumsuz gelişmelere rağmen Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, ülkemiz turizm gelirinde sıralamasını koruyarak 2015 yılında dünyada 12'nci sırada yer almıştır."
Avcı, 2006'dan itibaren belgeli turizm yatırım ve işletmelerine enerji desteği kapsamında, bu yıl 13,3 milyon liralık destek sağlandığını kaydetti.
"Ehliyetsiz kişilerce sema-semah gösterisi yapmak yasal değil"
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde Türkiye adına kayıtlı 12 somut olmayan kültürel miras unsuru bulunduğunu anlatan Avcı, bunlar arasında Mevlevi Sema törenlerinin de yer aldığına dikkati çekti.
Müracaat edilirken "Sema Törenleri" diye yazıldığı için böyle telaffuz ettiğini aktaran Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu zaman zaman pek çok yanlış anlamaya ve uygulamaya yol açıyor. Ehliyetli, ehliyetsiz, bilir, bilmez insanlar hem de turistik şov amaçlı, 'Sema Gösterisi' filan diye aslında UNESCO nezdinde tescil edilmiş olan Mevlevi ayin-i şerifini dejenere edecek uygulamalara sapabiliyorlar. Bu onunla karıştırılmamalıdır. Mevlevi kültürünün asli unsurları, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından UNESCO'ya Somut Olmayan Kültürel Miras listesine tescil ettirilmiştir.
Aynı şey Alevi-Bektaşi ritüeli "semah" diye kayıt edilen ritüelimiz veya ayinler için de geçerlidir. Bunlar usulünce, erbabınca, ehliyetli kişiler tarafından yapılmak zorundadır. Onun dışında, ehliyetli ehliyetsiz, bilir bilmez insanların özellikle bazı turistik tesislerde, bunları turistik gösteri malzemesi gibi yapması aslında yasaktır. Genelgelerimizde bunu hatırlatmamıza rağmen bir kez daha vurgulama ihtiyacını duyuyorum. Sema gösterisi, semah gösterisi adı altıda ehliyetsiz kişiler tarafından tescile uygun olmayan, kriterlere uymayan bu tür etkinlikler düzenlemesi yasal değildir. Ve il kültür müdürlüklerimiz de bu tür çalışmalar yapılan turistik tesisleri de denetlemekle ve müeyyidelerini uygulamakla görevlidirler."