Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantı ile kalkışma günü tugayda yaşananlar ve burada darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin şehit edilmesine ve A Haber'in işgale teşebbüsüne ilişkin 132 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya, 45 tutuklu ve 5 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık avukatları ile bir kısım müşteki ve avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Duruşmada, sanık savunmalarının alınmasının tamamlanmasının ardından müştekilerin dinlenilmesine geçildi.
Duruşma, darbe girişiminde yaralanan müşteki Albay Davut Ala'nın ifade vermesiyle etti.
Olay tarihinde albay olan Ala, tugayda yaşananları anlattı.
Şehitleri rahmetle anarak, gazilere acil şifalar dileyen Ala, 66. Mekanize Tugay Komutanlığı'nın İstanbul'un batısının en kritik tugayı olduğunu, 32 kilometrelik bir alandaki tugayda 52. Tümen Karargahı, Topkule Kışlası ve Baştabya Kışlası'nın bulunduğunu anlattı.
Ala, FETÖ kapsamında firari olarak aranan Uzay Şahin ve arkadaşlarının planlı hareket ettiğini ifade ederek, "Nereden ve nasıl, kimleri kullanacaklarını planlamışlar. 15 Temmuz sabahı mesaiye başladım. Yeni atışlar yapıldığını, birlik araçlarının çıkartıldığını öğrendim. Daha önce gündüz saatlerinde böyle bir şey olmamıştı. Silah kayboldu bilgisi geldi, tüm silahların sayımlarını yaptırdım. Servislerin iptal emri geldi. Bu gayet doğaldı. Ancak tümen karargahı, mesaiyi terk etmiş. Biz bunları hazırlık olarak görmedik, aklımızın ucundan geçmedi." ifadelerini kullandı.
"Hainlere müdahale etmek için yola çıktım"
İstanbul'un her yerinden terör eylemleri olacağı mesajı gelmesi üzerine emniyet tedbiri aldıklarını dile getiren Ala, silahın bulunmasından sonra mesainin biteceğinin söylendiğini aktardı.
Ala, sonrasında evine gittiğinde televizyonu seyredince her yerde kendi tugayının tanklarını gördüğünü belirterek, şöyle devam etti:
"Dışarı çıkıp telefon görüşmelerine başladım. Herkesle görüşmüşüm. Maalesef görüşmek istemediklerimle bile görüşmüşüm. Kurtuluş üsteğmeni aradım, 'Yaptığınız yasal değil, teslim oldun.' dedim. Tankın içindeydi, ne dediğini anlamadım. Rahmetli Sait Albay aradı. Yanına gittim, 'Bir şekilde olaya müdahale etmemiz gerek.' dedim. Vali Yardımcısı Nurullah Bey'i arayıp, bir polis ekibi göndermesini istedim. Silahımla beklemeye başladım. Kışlaya giriş-çıkış yapılmaması emri verdim. 13 defa ameliyat geçirdim. Her şeyi hatırlayamayabilirim. Bir otobüsle silahlı sivillerin kışlaya girmek istediği söylendi. Otobüsün lambaları içeridekilerin kim olduğu belli olmasın diye kapatılmış. Menderes Sema'ya 'Devlete karşı darbe girişiminde bulunuyorsunuz, teslim olun.' dedim. Bana 'Sen kimsin ulan. Biz içeri gireceğiz.' dedi. Baştabya Kışlası'nı aradım, otobüsün içeri alınmamasını emrettim. Sait Albay ile beraber istişare yaptım. Polis memurları geldi, onlar sayesinde kışlamıza gittik. Yolda, insanların ezildiğini gördüm. Biz içeri girdikten sonra kendi kışlamızın emniyetini aldık. Komutanlarımızın dahilinde gittik. Kışla komutanı ve tugayın emniyet subayı olduğum için hainlere müdahale etmek için yola çıkmıştık."
"Personel taşımak için koltukları sökmüşler"
Ala, küçük helikopter pistinde, personel taşındığı için sökülen koltukları yol kenarında gördüğünü dile getirerek, bu durumun normal olmadığını söyledi.
Komutanlıkta benzin ikmal ve 13 cephaneliğin olduğunu belirten Ala, "Her gördüğüm kişiye şüpheyle yaklaştım. Dışarı çıkan bir tank gördüm. Tanktaki personeli ikna ettim. Sait Albay, bir teğmen ve öğrencilerle geldi. Onların teslim olmayan kişiler olduğunu söyledi. Gelen bir ambulans önünü kestim. İçinde sanıklar Vural Dizdar ve tugayın istihbarat subayı Mehmet Kocatepe vardı. O her şeyi en ince ayrıntısına kadar bilir. Dizdar'ı ise NATO'dan tanıyorum." dedi.
"Yunanistan'a kaçan hainler buradan kaçtı"
Müşteki Ala, Dizdar ve Kocatepe'ye "Devlet size ne istediniz de vermedi?" diye sorduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Beni tehdit ettiler, biz yaralıyız dediler. Yanlarında bir de yüzbaşı vardı. Yaralı değildi, elini silaha götürdü, aşağıya indirip ellerini bağladım. Az bile yapmışım. Hainleri polise teslim ettim. Rahmetli Sait Albay ile ikiye ayrılalım, dedik. Nail Yiğit'i ben yakalamak istedim, Sait Albay hareket merkezine gitti. Tugay karargahı binasının emniyetini aldık. Tankla beraber revir ve silahlık köşesine gittik. Polis vuruldu, diye anons geldi. Yanımdaki polisler 'Arkadaşımız vuruldu, yukarı çıkmamız.' gerekiyor dediler. Bana ilk mermi atıldı, cüzdanımı deldi (vurulan cüzdanını göstererek) bacağıma girdi. 2-3 silah sesinden sonra Yaşar'ın düştüğünü gördüm. Onu çekmeye çalışırken, parmağıma kurşun geldi. Kopan parmağımı avucumun içine aldım. Bunlar yalan söylemek üzerine kurulmuşlar. Boş binaların kenarlarından, mermiler geliyordu. Bir kurşun sol dizimden girdi, sol parmağım koptu. Şehadet getirene kadar acı duymadım. Şehadet getirdikten sonra ciğerim yandı. Dedim 'Allah'ım burada öleceksem, doğru düzgün öleyim. Birkaç haini daha vurayım, öyle öleyim.' Yunanistan'a kaçan hainler buradan kaçtı. Düştüm, kan kaybından bayılmışım. 10 gün komada kalmışım."
Mahkemenin doğru karar vereceğini belirten Ala, sormak istediği soruları şöyle sıraladı:
"Bir helikopter, neden sivil yere iner? Yunanistan'a neden kaçarlar, yabancı bir ülkede neden yüzlerini gizlerler? Yaralanan bir insan neden en yakın hastaneye gitmez? 20 kilometre uzaktaki bir hastaneye sivil olarak gider? Hareket merkezindeki olaylar anlaşılınca neden alay terk edilmez? Neden suç işlemedilerse firariler? Bir asker sivil bir aracı neden gasbeder? Çoluğunu çocuğunu alıp neden lojmanlarını boşalttılar? Emir verildiği halde tanktakiler neden ateş etmedi? Tankta ateş olsaydı, orada bir tanesi kalmazdı. Biz tankın ateş gücünden faydalanmadık, koruyucu gücünden faydalandık. Neden polis çağırdık? Tarafımız belli olsun, diye. Allah onları bize şahit olsun diye yolladı. Uzay Şahin, Murat Yanık tugay komutanlığını neden ziyaret etti? Ne planladılar? Durdu Şahin'in Mehmet Türk'ün tugayda gece 23.00'te ne işleri vardı. Vatan emniyet binasına, CNN Türk'e, A Haber'e neden gittiler? Bunlar çocuk kandırdıklarını zannediyorlar. Bir şehit babası bana 'O hainleri neden öldürmedin?' dedi."
Ala, bu kişileri NATO'dayken şikayet ettiğini, kendisinin kurmay olmadığını ifade ederek, bu kişilerin kendilerine saygı ve sevgilerinin bulunmadığını, sanki yoklarmış gibi davranarak o zaman da kendilerini belli ettiklerini anlattı.
"Darbe oldu haberim yok diyenler yalan söylüyor"
Müşteki Ala, "Vural Dizdar'ı, Mehmet Kocatepe'yi hoş geldiniz diye mi karşılayacaktık? Kan gövdeyi götürüyordu, bizden nezaket mi beklediler? 'Darbe oldu benim haberim yoktu' diyenler yalan söylüyor. Bizim çocuklarımız yok mu? Niye çatıştık? Bizim anamız, babamız yok mu? Biz Harp Akademisi'nde yemin ettik. Vatanımızı canımız pahasına korumak için." diye konuştu.
Ala'nın konuşurken zaman zaman gözleri dolarken, salondaki bazı müştekiler de ağladı.
Ala olayları anlatırken, kışlanın haritası, projeksiyon makinesiyle duruşma salonuna yansıtılırken, Ala da kendisinin polislerle nasıl hareket ettiğini, nereden ateş edildiğini, haritada gösterdi.
"Çanakkale Savaşı'nda karşıdaki düşman belliydi"
Bir sanık avukatının, "Neden 4-5 polisle bunu bastırmaya çalıştınız? Bekleseydiniz şehit olmazdı?" sorusuna Ala, "O hainlerin bizi öldürmesini mi bekleseydik? Devre arkadaşım dediğin adam, sana silah sıkıyor. Biz tutuklamaya gittik. Ne birliği isteyeceğim. İnsanlara silah çekmişler. Cumhurbaşkanı'na sen kimsin? diyor." diye cevap verdi.
Sanık avukatının, "İstiklal Savaşı'nda, Çanakkale Savaşı'nda bile yaralılara tedavi imkanı verilmiştir. Bazı sanık olan yaralılara yardım etmediğiniz, 5 saat beklettiğiniz iddiası var." sözleri üzerine Ala, "Çanakkale Savaşı'nda karşıdaki düşman belliydi. Ben öldürmek isteseydim, öldürürdüm. Madem öleceklerdi, 20 kilometre uzaktaki hastaneye niye gittiler. Kaçmıştır onlar." diye konuştu.
Müşteki Ala'nın ifadesinin ardından duruşmaya ara verildi.
132 sanık yargılanıyor
Soruşturma sonucunda hazırlanan 600 sayfalık iddianamede, aralarında subayların da bulunduğu tamamı rütbeli 55'i tutuklu, 4'ü firari 132 sanık yer alırken, haklarında "darbeye teşebbüs" suçundan daha önce dava açılan 14 şüpheli hakkında "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından bu dosya üzerinden soruşturma yapıldığı belirtiliyor.
İddianamede, görev yapan ve kalkışmaya destek için bölgeye giden sanıklar, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", gibi suçlardan üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
İddianamede, 36 şüpheli hakkında "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da müebbet hapis cezası istenirken, 23 şüphelinin "kamu malına zarar verme" suçundan hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Avrupa Yakası'na ilişkin toplantı
İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda darbe teşebbüsünü planlayan grup tarafından toplantı yapıldığı belirtilen iddianamede, darbecilerin tugayı kalkışma sırasında Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin işgal edilmesinde en kilit rolü oynayacak şekilde konumlandırdıkları bildiriliyor.
İddianamede, darbe teşebbüsünden günler önce tugayda yapılacak faaliyetle alakalı çalışmalara başlanıldığı, elde edilen verilere göre en geç 14 Temmuz'da tugaydaki üst rütbeli subayların toplandığı kaydediliyor.
Darbe teşebbüsü sırasında tugay içerisinde emir komuta zincirinin düzgün çalışması için bazı görevlendirmelerde değişikliğe gidildiğinin tespit edildiği anlatılan iddianamede, buna göre 15 Temmuz 2016'da Tugay Nöbetçi Amirliği nöbetinin Üsteğmen Alper Karacaoğlu'ndan alınarak Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Binbaşı Ahmet Baykal'a verildiği, bu görevlendirmenin Tugay Kurmay Başkanı Yarbay Osman Akkaya tarafından yapıldığı ifade ediliyor.
"Darbeciler, tankları 30 Ağustos için yürütmüş"
İddianamede, İstanbul'daki ana darbe davasının sanığı dönemin Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit ve Tugay Komutan Yardımcısı Yusuf Sarı'nın koordinesinde verilen söz konusu emirlerin akabinde, normalde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na tayini çıkan, bu nedenle 13 Temmuz 2016'da görevini şüpheli Yarbay Fatih Sönmez'e devreden Tank Tabur Komutanı Serbülent Eken'in, Tugay Komutanı Yiğit ile Yusuf Sarı tarafından darbe girişimi kapsamında kendisine verilen görevleri yerine getirmek için kışlada eski görevinde bırakıldığı anlatılıyor.
Sanık Kurmay Yarbay Fatih Sönmez'in Tank Tabur Komutanı olarak atandığı halde Lojistik Destek Komutanlığı'na görevlendirildiği, Serbülent Eken'in 14 Temmuz'da bu kapsamda Yusuf Sarı, Kadir Yıldız ve Ahmet Baykal ile koordineli olarak araç ve personel değişimi konusunda faaliyet yürüttükleri belirtilen iddianamede, bu kapsamda hangi tankların hangi personel ile darbe girişimine katılacağının isim isim belirlendiği, şüpheliler Eken, Yıldız ve Enver Muratoğlu'nun araçların bakımını yaptırdığı, yakıt ikmallerini tamamlattığı ve mühimmatları hazırlattırdığı ifade ediliyor.
Tank Tabur Komutanı Serbülent Eken'in tanklara üçer tank mermisi dağıttırdığı, ayrıca tank taburuna 12 bin MG-3 mühimmatı ve 19 bin 200 Hk-33 mühimmatı getirilmesini sağladığı, aynı şekilde Piyade Tabur Komutanı Kadir Yıldız'ın personelinin itirazlarına rağmen Zırhlı Personel Taşıyıcı araçlara kule silahlarını yüklettiği belirtilen iddianamede, verilen emirler doğrultusunda hazırlanan tankların 30 Ağustos törenlerine yaklaşık 1,5 ay olmasına rağmen kışla içerisinde hazırlık amacı ile yürütüldüğüne dikkat çekiliyor.
FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında A Haber televizyonunun yayının kesmekle görevlendirildiği belirtilen 9’u tutuklu 14 sanığın yargılandığı dava dosyası, darbe girişimi öncesinde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantı ile kalkışma günü tugayda yaşananlar ve burada darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin şehit edilmesi olayına karışan sanıkların bulunduğu dava dosyasıyla birleşmişti.
Kaynak: AA