Sanayi kenti Kocaeli'de "50 yıllık hayal" olarak nitelendirilen ve yüzlerce ağaç türüne sahip ormanların üzerinden İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü'nü aynı anda izleyerek Samanlı Dağları'nın zirvesine ulaşılmasını sağlayacak teleferik projesinde ihale sürecine girildi.
Sahip olduğu doğal güzelliklerinin yanı sıra dört mevsim boyunca birçok doğa sporunun yapılmasına imkan veren Kartepe, ihale sürecine girilen projenin tamamlanmasının ardından ziyaretçilerine seyir zevki yüksek bir teleferik yolculuğu sunacak.
İlk kazması 2017'nin başında vurulması ve 1,5 yılda bitirilmesi planlanan projenin ilk etabı tamamlandığında bölgeye gelen turistler, Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi'ni aynı anda izleyerek bin 700 rakımlı Samanlı Dağları'nın zirvesine seyahat edecek.
Proje hayata geçirildiğinde, Sapanca'da su kayağı yapan bir turist, yarım saatlik teleferik yolculuğunun ardından Kartepe Kayak Tesisleri'nde kar kayağı zevkini yaşayabilecek.
Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, yaptığı açıklamada, teleferik projesinin geçmişinin, Kartepe'nin belde olduğu dönemlere kadar uzanan ve bölge halkının 45-50 yıldır hayalini kurduğu bir proje olduğunu söyledi.
Göreve geldikleri 2014'ten beri bu önemli proje için büyük bir mesai harcadıklarını dile getiren Üzülmez, gelinen aşamada projenin master planlarını yaptıklarını, resmi izinleri geçirdiklerini ve planları işlediklerini anlattı.
Üzülmez, ihale dosyası hazırlanan teleferik projesini 2 etaplı olarak planladıklarını dile getirerek, "İlk etapta Derbent Mahallesi'nin üzerinde, çok güzel bir alanda Körfez ve Sapanca Gölü manzaralı yerde 5 yıldızlı bir otel ile teleferiğin ayağı kurulacak. İnsanlar, oradan yaklaşık 4,7 kilometrelik teleferik hattıyla Kartepe'nin zirvesindeki Kuzuyayla'ya gidebilecek. Seka Kampı'ndan başlayıp, Sapanca Gölü üzerinden geçerek Derbent'e uzanan ikinci etabımız ise 4,5 kilometre uzunluğunda olacak." diye konuştu.
"İlk kazma 2017'nin başında vurulacak"
Teleferik hattındaki kabinlerin 7-8 kişilik olacağına dikkati çeken Üzülmez, "Arap turistler daha çok olacağı için onlar, çok büyük kapasiteli yerlerde toplu hareket etmeyi tercih etmiyorlar. Dolayısıyla toplam 7-8 kişilik kabinlerle yapmayı düşünüyoruz. 40-50 kişilik kabinler çok verimli olmuyor. 7-8 kişilik kabinler sürekli gidip gelecek. Birinci etabımız böyle olacak." dedi.
Belediye Başkanı Üzülmez, projenin her türlü altyapısı ile ihale dosyasının hazırlandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Kamu İhale Kurumundan gün alınması, ihale sürecinin normal seyrinde geçmesi ve itiraz olmaması durumunda tahmin ediyorum ki bu süreç 3 aylık bir süreç. Bu da sanıyorum 2017'nin ilk veya ikinci ayı gibi ama sürpriz gelişmeler de olursa en kötü 2017'nin baharında ilk kazma vurulur. Allah'ın izniyle bu dönem 1,5 yıllık süreç sonrasında, olağan üstü bir durum olmadığı sürece Kartepe'yi ziyaret eden turistlerimizin, ilçemizin güzelliklerini teleferikle 45-50 yıllık hayali yaşayarak kullanacaklar."
"Kartepe'nin turist sayısı 3-4 kat artacak"
Yatırım maliyetiyle ilgili net rakamların heniz oluşmadığını aktaran Üzülmez, "Yap-işlet-devret modeli ilk hedefimiz. Yatırımcıların yaklaşık maliyet hesaplarından çıkarttıklarına göre sadece bir etabın maliyeti 7-8 milyon avro civarında ama bunun yanında yapılacak otel gibi tesislerle 10-15 milyon avroyu bulacak." şeklinde konuştu.
Üzülmez, Kartepe gibi dört mevsim turizm hareketliliği olmayan ve daha az nüfuslu yerlerde bile teleferiğin turizme büyük bir ivme kazandırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Projenin tamamlanmasının ardından öncelikle yakın illerden gelenler ve Arap turistler başta olmak üzere Kartepe'nin mevcut kapasitesinin 3-4 katı turist çekeceğini tahmin ediyoruz. Kartepe'de turizmin gelişmesine çok büyük katkısı olacak. Ziyaretçiler, bu güzel ormanların üzerinde İzmit Körfezi ve Sapanca Gölünü seyrederek seyahat edecekler. Yazın yapılacak yarım saatlik seyahatle o kavurucu sıcaklıktan üzerinize ceket giydirecek soğukluktaki yaylaya insanları yarım saatte ulaştıracak."
Kartepe'nin, yapay dokunuşlarla dünyanın kongre merkezi haline getirilen İsviçre'nin Davos kasabasından kat kat daha güzel bir yer olduğunu ifade eden Üzülmez, doğal güzellikleri bozmadan ama teknolojiyi de buna uyarlayarak hem ülke ekonomisine hem de bölgenin tanıtımına katkı sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.