Sakarya'da FETÖ soruşturmasında, örgütün sözde Hava Kuvvetleri sorumlusu firari Adil Öksüz'ün kayınvalidesi hakkında, "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, firari Adil Öksüz'ün kayınvalidesi hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlandı.
Bank Asya'da 21 katılım hesabı
Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, Hatice Yıldırım'ın 17/25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'da 21 katılım hesap açtırdığı, 2014 yılının Ocak ayında hesabında 97 bin 241 lira bulunduğu belirtilerek, "Yine 2014 Eylül ayında hesabında 132 bin lira para bulunduğu, şüphelinin 30 Ocak 2014 tarihinde katılım hesabı açma adı altında hesabına 94 bin lira para yatırdığı, yine şüphelinin 15 Eylül 2014 tarihinde hesabına 43 bin 975 dolar karşılığı 96 bin 806 lira para yatırdığının tespit edildiği, bunun gibi birçok hesap hareketliliğinin olduğu, yüklü miktarda paralar yatırdığı, örgüt elebaşısının talimatı ile örgütün finans kaynaklarından olan Bank Asya'ya talimatla para yatırdığı anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.
Evinden FETÖ elebaşının kitapları çıktı
Yıldırım'ın çocuklarını FETÖ ile iltisaklı eğitim kurumlarında okuttuğu ve örgütün yayın organlarından Sızıntı Dergisi'ne üye olduğu aktarılan iddianamede, ikametinde yapılan aramada şüphelinin eşi Cevat Yıldırım tarafından kullanılan odada ele geçirilen örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının eşine ait olduğunu beyan ettiği kaydedildi.
"Adil Öksüz'ü evinde sakladı, kaçmasına yardım etti"
İddianamede, damadı olması nedeniyle şüphelinin Adil Öksüz'ün FETÖ'deki konumunu bileceğine işaret edilerek, "Darbe teşebbüsünden birkaç gün sonra gerek görsel gerek işitsel medyada Adil Öksüz'ün isminin sıkça geçtiği ve Öksüz'ün örgüt hiyerarşisindeki konumundan bahsedildiği, şüphelinin hakkında yakalama kararı olan Öksüz'ü ailesi ile yaşamış olduğu ikametinde saklayarak kendi örgüt bağını da ortaya koyduğu, şüphelinin FETÖ'de üst düzey görevli olan hatta darbe teşebbüsünün planlayıcılarından olan Adil Öksüz'ü yetkili makamlara bildirmeyerek kaçmasına imkan sağladığı anlaşılmıştır." denildi.
"15 Temmuz'dan sonra sempatimiz ortadan kalktı"
İddianamede ifadesine yer verilen Yıldırım, damadı Öksüz'ün FETÖ üyesi ve lider kadrosunda yer aldığı ile ilgili kendisinin bilgisinin olmadığını, lider kadrosunda olduğunu televizyondan öğrendiğini öne sürerek, Öksüz'ün 19 Temmuz 2016'da "34 SIR 49" plakalı araçla geldiğini anlattı.
Öksüz, işe gidiyorum diyerek evden çıkmış
Öksüz'ün kendilerine "15 Temmuz 2016'da Ankara'da olduğunu, bulunduğu sokakta herkesi gözaltına aldıklarını, kendisinin de gözaltına alındığını, bu sırada üç gün boyunca emniyette kaldığını, daha sonra mahkemeye çıktıklarını, suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakıldığını" söylediğini belirten Yıldırım, "Niçin yakaladıklarını sorduğumuzda bulundukları mahallede herkesi topladıklarını, bu sırada kendisinin de alındığını söyledi. Öksüz kahvaltı yaptıktan sonra evden ayrıldı. Nereye gittiğini sorduğumda 'işe gidiyorum' dedi." beyanında bulundu.
Ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapsi isteniyor
İddianamede, Yıldırım'ın "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
İddianamenin gönderildiği Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle Öksüz'ün kayınvalidesi tutuksuz sanık Hatice Yıldırım'ın yargılanmasına 13 Temmuz'da başlanacak.
2 Eylül 2016'da tutuklanmıştı
Sakarya'da, FETÖ soruşturması kapsamında örgütün sözde Hava Kuvvetleri sorumlusu firari Adil Öksüz'ün kayınvalidesi Hatice Yıldırım, 11 Ağustos 2016'da gözaltına alınmış, ertesi gün çıkarıldığı hakimlikçe adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmıştı. Yıldırım, ikinci kez 31 Ağustos'ta gözaltına alınmış, 2 Eylül'de çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.
Hatice Yıldırım, 25 Kasım 2016'da sağlık sorunları nedeniyle ev hapsi uygulanması ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye edilmişti.
Kaynak: AA