Türkiye'nin "Ankara Girişimi" kapsamında destek verdiği "Afrika Kuraklık Stratejisi"ne ilişkin yol haritası Namibya'da düzenlenen "Afrika Kuraklık Konferansı"nda belirlendi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının geçen yıl hayata geçirdiği Ankara Girişimi kapsamında desteklediği Afrika Kuraklık Konferansı'nın 15-19 Ağustos 2016'da Türkiye'nin de işbirliğiyle gerçekleştirildiğini ifade etti.
Konferansa başta Afrika ülkelerinden olmak üzere 400'den fazla delegenin katılımının sağlandığına işaret eden Avcı, Türkiye'den, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı (COP 12) Dönem Başkanı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu adına Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz'le birlikte 5 kişinin katıldığını söyledi.
Avcı, konferansta Diniz'in moderatörlüğünde "Türkiye'nin Kuraklık Yönetimi ve Adaptasyon Deneyimleri" konu başlığında bir yan etkinlik düzenlendiğini ve Türkiye'nin kuraklıkla mücadele konusunda yaptığı çalışmalarla ilgili sunumlar yapıldığını aktardı.
Ülkelerin kuraklığa dayanıklılığı ele alındı
Konferansta, Afrikalı bakanların katılımı ile yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildiğine değinen Avcı, teknik oturumlar sonucunda elde edilen bilgilerin birleştirilerek, Afrika Kuraklık Konferansı için hazırlanan "Stratejik Çerçeve (White Paper)" belgesinin güncellenmesinde kullanıldığını anlattı.
Avcı, Afrika ve diğer kıtalardaki ülkelerinin kuraklığa dayanıklılığı konusuna dikkatin çekildiği konferansta, ihtiyaçların belirlenmesinin yanı sıra kısa ve uzun vadeli politika, strateji ve eylemlerin tespitinin yapıldığını, iyi uygulamaların tespiti ile yaygınlaştırılmasının öneminin vurgulandığını bildirdi.
Kuraklık politikaları belirlendi
Konferansla birlikte kuraklığı azaltma ve adaptasyon yöntemlerini belirlemek için Afrika ülkelerini teşvik etmenin amaçlandığına dikkati çeken Avcı, "Konferans sonucunda tabii kaynakların sürdürülebilir biçimde kullanımı ve yönetimini esas alan, kuraklığa dayanıklı toplumların oluşturulmasını hedefleyen Ulusal Entegre Kuraklık Politikaları'nın oluşturulması, kuraklık yönetimi üzerine oluşturulmuş veya oluşturulacak ulusal politikaların iyileştirilmesi ile geliştirilmesi konusunda ortaklık ve iş birliğinin artırılması kararlaştırıldı." diye konuştu.
ÇEM Genel Müdürü Avcı, kuraklık ve erken uyarı sistemi stratejisinin belirlendiği konferansla ilgili ülkelerin ortak deklarasyonunun önümüzdeki günlerde yayınlanacağını vurguladı.
Öte yandan, Müsteşar Yardımcısı Diniz ve Türkiye'nin Namibya Büyükelçisi Deniz Çakar'ın da katılımıyla, Namibya Tarım, Su ve Ormancılık Bakanı John Mutorwa ile ikili görüşmeler yaptıklarını açıklayan Avcı, "Ülkemizin kuraklık yönetimi ile ilgili yaptığı çalışmaları takdir eden Bakan Mutorwa, ülkeler arası uzman değişimine sıcak baktıklarını ve Türkiye ile bu konuda işbirliği yapmak istediklerini bildirdi." ifadesini kullandı.