TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Türkiye ve Almanya'nın ilişkileri güncel bazı konjonktürel gerginliklere kurban edilecek nitelikte değil." dedi.
Yeneroğlu, Meclis'te, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanı Michael Roth ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.
Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Yeneroğlu, Türkiye ve Almanya ilişkilerinin derinlikli bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bunda Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşının etkisinin bulunduğunu ifade etti.
"Türkiye ve Almanya'nın ilişkileri güncel bazı konjonktürel gerginliklere kurban edilecek nitelikte değil." diyen Yeneroğlu, farklı değerlendirmeleri, yanlış anlaşılmaları birebir görüşmelerle bertaraf etme konusunda iki tarafın da hassasiyet gösterdiğini kaydetti.
Yeneroğlu, Türkiye gündeminin Almanya kamuoyunca yakından takip edildiğine dikkati çekerek, "Biz her zaman Almanya'daki hassasiyeti yakından takip ettik. Konuyla ilgili Türkiye'nin dışarıdan yapılan değerlendirmeler hususunda, yakın partnerlerimizin değerlendirmelerini ciddiye aldık. Meseleleri görüşme, müzakerelerle daha anlaşılır hale getireceğimizi düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Cizre'deki terör saldırısında şehit düşen polislere rahmet dileğinde bulunan Yeneroğlu, birçok terör örgütünün el birliğiyle Türkiye'ye saldırdığını, muhalefet ve iktidarın da siyasi istikrarı, ekonomik refahını korumak için terörle mücadelenin kararlılıkla bir bütün olarak yürütüldüğünü vurguladı.
Türkiye'nin terör belasından kurtulması için millet, devlet bütünlüğüyle mücadelenin devam edeceğini ifade eden Yeneroğlu, "Kararlılıkla yürüttüğümüz mücadelede, müttefiklerimizin yanımızda olduğu, bizlere ifade ettikleri yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Farklı hususlar var, bu hususları da görüşmelerde değerlendireceğiz." dedi.
Almanya Devlet Bakanı Roth'un sözleri
Devlet Bakanı Michael Roth da Türkiye'de bulunmaktan, TBMM'yi ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Korkunç darbe girişimine maruz kalan Meclis binalarını göreceğim. Saldırı Ankara'da Meclis'te gerçekleşti. Meclis demokrasinin kalbidir. Geri püskürtülen darbe girişimi Türkiye'nin tarihinde önemli bir kesit oluşturacaktır, aynı zamanda Avrupa tarihinde de önemli bir kesit oluşturacaktır." diye konuştu.
Demokrasilerde değişimin seçimlerle yapılacağını, hükümetlerin şiddet yoluyla görevden alınamayacağını ifade eden Roth, şöyle devam etti:
"Sizinle birlik, dayanışma içinde olduğumuzu temin etmek isterim. Demokraside güçlü olan haklı durumda olmamalıdır. Hukukun üstünlüğü burada geçerli olmalıdır. Bağımsız adalet ve özgür medya, demokrasilerde esaslı unsurlardır. Özgürlük, demokrasi çerçevesinde insanların yaşabilmesi için vatandaşların güvenliğinin sağlanması gerekiyor.
Terör saldırıları nedeniyle bir kez daha taziyelerimizi ifade ederiz. Hiçbir Avrupa ülkesi Türkiye kadar terör saldırılarına maruz bırakılmamıştır. Terörizm özgürlüğü, toplumları demokrasileri hedef almaktadır. Terörizme karşı birlik halinde mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Almanya'nın, Türkiye'nin yanında her zaman omuz olmuza olduğunu, dayanışma içinde olduğunu size temin etmek isterim. Birbirimiz hakkında değil, birbirimizle konuşalım. Dostlar arasında olduğu gibi açık sözlerle ve dürüst konuşalım."
"Türkiye, AİHS'nin referans olarak kabul edilmesinden vazgeçmemiştir"
Yeneroğlu da Türkiye'de darbe teşebbüsüyle anayasal düzenin, devletin varlığının, devletin korumakla mükellef olduğu özgürlüklerin saldırıya uğradığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Batı demokrasi tarihlerinin hiçbirinde bu şekilde saldırıya uğrayan ülke yoktur. Türkiye temel referansları olan demokrasiden, hukuk devleti ilkelerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) referans olarak kabul edilmesinden vazgeçmemiştir. Türkiye özgürlük, güvenlik dengesini koruma noktasında olağanüstü hassasiyeti her gün terör eylemlerinin olduğu ortamda bile sürdürmektedir. Türkiye'de hukuk devletinin korunması, özgürlüklerin korunması devletin kendi varlığını korumasıyla ilintilidir. Devlet kendi varlığını koruyamadığı sürece özgürlükleri de koruması mümkün değildir. Yargı bağımsızlığı da bu çerçevede değerlendirilmelidir. Batı Avrupa, kamuoyunda bu meselelerle ilgili farklı değerlendirmeler var. Bağımsız adalet ve özgür medya Türk demokrasini tanımlayan, en temel niteliklerinden birisidir. Özgür medya Türk demokrasisi ve medyasını tanımlayan bir durumdur."
Yeneroğlu, basın özgürlüğünün sınırsız olmadığını, AİHS'nin 17'nci maddesinde basın özgürlüğünün ve diğer özgürlüklerin kötüye kullanılması durumundaki tedbirleri içerdiğini anımsatarak, "Basın-yayın araçlarının teröre teşvik için kullanılabildiğini, demokratik devletlerin bu konuda tedbir alması gerektiğini, demokrasinin varlığının korunmasının hak değil, sorumluluk olduğunu ve bu çerçevede Avrupalı partnerlerimizden farklı düşünmediğimizi görüşmek için bir araya geldik." dedi.
"Ben, sizi bilhassa Batı'lı olarak görüyorum"
Alman Bakan Roth da Yeneroğlu'nun ifadelerinde yer alan "Batı" ifadesine dikkati çekerek, "Bizler, ülkelerimiz hem ittifak halinde hem de üyeleri olduğumuz Avrupa Konseyi, NATO'da önemli partnerler değil miyiz? Doğu, batı kavramları nerede bitiyor? Zira hepimiz aynı inançtan hareket ediyoruz, ortak değerlerimiz, güvenlik anlayışımız var. Basın özgürlüğü, demokrasi, insan hakları gibi temel değerler itiraz etmeyeceğimiz mutabık olduğumuz konular. Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği yolunda ilerlerken 'Batı' kavramını paylaşmıyor muyuz? Ben, sizi bilhassa Batı'lı olarak görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Roth'un değerlendirmesi üzerine Yeneroğlu da "Batı" kavramını coğrafi anlamda kullandığına işaret ederek, "Türkiye, 1949 yılından beri Avrupa Konseyi üyesi, 1962'den beri AB'ye başvurusu olan bir ülke, NATO'nun önemli partneridir. Türkiye bu boyutuyla Batı'lı bir ülkedir. Aynı zamanda Türkiye tüm farklılığı, zenginliğiyle köprü konumunda bir ülkedir. Batı ile Doğu'yu coğrafi anlamda birleştiren bir ülkedir. Türkiye'nin bazı sıkıntıları da coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır." dedi.
Konuşmaların ardından görüşme basına kapalı devam etti.
Görüşmenin ardından da TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Roth ve beraberindeki heyete, Meclis'in 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde hasar gören bülümlerini gezdirdi.