Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, dünyada arazi bozulumu, kuraklık, çölleşme, iklim değişikliğinin tetikleyici etkinin açlığı, göçü, işsizliği, yoksulluğu, savaşı ve istikrarsızlığı beraberinde getirdiğini söyledi.
İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu tehlikelerle baş edebilmesinin tek yolunun ülkelerin birlikte hareket ederek, iş birliği içerisinde önemli faaliyetler gerçekleştirmesi olduğunu belirten Eroğlu, bu çerçevede Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı'nın (COP12) geçen yıl Ankara'da düzenlendiğini ve konferansın dönem başkanlığını Türkiye'nin yaptığını anımsattı.
Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:
"Söz konusu sözleşme kapsamında Afrika'ya büyük önem veriliyor. Afrika'nın Gelişimi için Yeni Ortaklıklar Organizasyonu (NEPAD) Senegal Başkanlığı ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) COP22 Fas Başkanlığı ortaklığında, geçtiğimiz günlerde Fas'ta, 'Sürdürülebilirlik, İstikrar ve Güvenlik' konularının ele alındığı Afrika Bakanlar Toplantısı düzenlendi. 54 Afrika ülkesinden bakanlar ve üst düzey yetkililer seviyesinde katılımın sağlandığı toplantıda, Türkiye COP12 Dönem Başkanı sıfatının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı nezdinde de temsil edildi."
COP12'de başlatılan Ankara Girişimi'nin, konferansta alınan kararların uygulanması, aynı zamanda da Arazi Tahribatının Dengelenmesi hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak amacıyla başlatıldığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Bugün itibariyle 102 ülke arazi tahribatının dengelenmesi, hedef belirleme egzersizine katılmışlardır." dedi.
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin ikili ve bölgesel ilişkiler kapsamında birçok ülkeyle ortak çalışmalar ve projeler yürüttüğünü kaydetti. AA