Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde incelemelerde bulundu.
Bakan Karaismailoğlu, TRT Haber canlı yayınında, 318 metre yükseklikte bulunan köprüyü yürüyerek geçti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde merak edilenleri @trthaber’de cevaplıyor. https://t.co/0mLIpt4zKC
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) September 21, 2021
"Bu eser destan yazan ecdadımıza bir armağan olacaktır"
Bakan Karaismailoğlu şunları aktardı:
"Bugüne kadar; orta açıklıkta 38 adet, yan açıklıklarda 32 adet olmak üzere toplamda 70 adet tabliye bloğunun montajı bitirildi. Projemiz, köprünün konumundan kaynaklı olarak sadece Boğaz’ın iki yakasını değil, bölgedeki ve bölge ile bağlantılı coğrafyalardaki milyonlarca insanı her anlamda birbirine bağlayacaktır. 1915 Çanakkale Köprüsü ulaşım, ticaret ve kalkınma hedeflerine hizmet eden bir proje olmanın çok ötesindedir. Bu eser, aziz şehitlerimizin hatırasını da bağrında taşıyan eşsiz bir abidedir, destan yazan ecdadımıza bir armağan olacaktır."
"Dünyanın takip ettiği en önemli projelerden biri"
Karaismailoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aslında bir tarihe şahitlik ediyoruz şu anda. Hem ulaşım açısından hem de teknolojik açıdan çok kıymetli bir proje. Biz de böyle bir projede çalıştığımız için gururlanıyoruz. Dünyanın en özel, özellikli projelerinden bir tanesinde şu anda kedi yolundan devam ediyoruz. Tabii artık az kaldı, sonlara doğru yaklaşıyoruz. İnşallah 18 Mart 2022'de yani yaklaşık 6 ay sonra köprüyü vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Asya ile Avrupa'yı bu kez Çanakkale'den birleştiriyoruz. Köprü sembol bir köprü. Çanakkale zaferimize atıfta bulunan rakamlar var. 318 metre yani 3. ayın 18'i çelik ayak yükseklikleri. İki ayak arası 2023 metre ile Cumhuriyetimizin 100. Yılına işaret ediyor. Tabii dünyanın takip ettiği en önemli projelerden bir tanesi."
Köprünün iki ayak aralığı 2023 metre
Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki ince detaylarla öne çıkan, "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına atıfla 2023 metre olarak tasarlandı.
Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak.
İki ayak aralığına ilaveten 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreyi bulacak.
"2x3" şeritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe sahip. Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım amacıyla kullanılacak.
18 Mart 2022'de hizmete açılacak
Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete alınması planlanıyor.