Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı fonunun kurulmasıyla ilgili çalışmalar olduğunu belirterek, "1975'te yasal düzenleme yapılırken, kıdem tazminatı fonu kurulmasını da yasa önermiş. 41 yıllık bir konu. 2017'de çözebilirsek, 41 kere maşallah demeyi arzu ediyoruz. Çözme gayretimiz var, çalışmalarımız var. Bu da özellikle işçinin hak ve hukukunu koruyabilmek adına, işverenin de hesabını, kitabını sağlıklı yapabilmesi adına önemli bir düzenleme olacak." dedi.
Bakan Müezzinoğlu, bir soru üzerine, kıdem tazminatında gelinen son duruma ilişkin şu bilgileri verdi:
"1 Ocak itibarıyla kıdem tazminatına geçilecek diye bir düzenleme yok. Kıdem tazminatı fonunun kurulmasıyla ilgili çalışmalar var. Bakan olduğum dönemden baktığımda, 1975'te yasal düzenleme yapılırken, kıdem tazminatı fonu kurulmasını da yasa önermiş. 41 yıllık bir konu. 2017'de çözebilirsek, 41 kere maşallah demeyi arzu ediyoruz. Çözme gayretimiz var, çalışmalarımız var. Bu da özellikle işçinin hak ve hukukunu koruyabilmek adına, işverenin de hesabını, kitabını sağlıklı yapabilmesi adına önemli bir düzenleme olacak. Tarafların ortak noktada buluşmasını sağlama gayreti içindeyiz. İnşallah önümüzdeki 2-3 ay içerisinde tarafları ortak noktalarda buluşturabilirsek, yüzde 100'ünü başarmayı arzu ediyoruz ama en az yüzde 50'nin üzerinde bir ortak nokta sürecini başarabilirsek, sonra hakemlik rolümüzü de devreye sokarak karar vereceğiz. İnşallah bunu 41 yıl sonra gündemimizden çıkartabilmeyi ümit ediyoruz. İşverenlerimizin ve işçilerimizin hak ve hukukunu koruyan, sürdürülebilir, geliştirilebilir ve güven duygusu sağlam olan bir yapıyı kurmamız gerekiyor. Başarabilme ümidi ile çalışıyoruz."
Asgari ücret
Asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine, geçen yıl asgari ücrette yüzde 30 artış yapıldığına değinen Müezzionoğlu, şunları kaydetti:
"Bu, işvereni dünya rekabetinde ciddi manada zorladı. Bu zorluğu aşabilmek adına hükümetimiz ve Maliye Bakanlığımız bu asgari ücretin tolare edilmesiyle ilgili işverene ciddi bir destek sağladı. Bu yıl da o destek devam edecek. Burada yalnız asgari ücretteki artış değil, istihdamın bütününde bir maliyet artışına sebep oldu. Önümüzdeki yıl da yine yılbaşı itibarıyla taraflarla görüşmeleri yapacağız. Bugün TİM Başkanımızın talebini aldık. Özellikle üreticimizin, sanayicimizin, ihracatçımızın dinamiklerinin aksamadan, rekabet gücünü zayıflatmadan, tam aksine rekabet gücüne de destek vererek, dünya pazarında daha güçlü olmalarını arzu ediyoruz."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, işsizlik rakamlarının son 3 aydır bir önceki döneme göre arttığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Ağustos ayı işsizlik rakamları da yüzde 11,3'e çıktı. Bu dönemde yaklaşık 323 bin istihdam sağlamamıza rağmen işsizlik rakamlarında artışın devam etmesi üzerine bizim özellikle istihdamı, yatırımı, yatırımın peşinden istihdamı teşvik etmemiz gerekiyor. O nedenle çok boyutlu değerlendirerek, inşallah önümüzdeki süreçte asgari ücrette değerlendirmeleri yapacağız. Ama burada önemli olan istihdamda olanların hak ve hukukunu korumaya çalışırken, diğer taraftan da istihdam talebine olabildiğince çözüm üretmeliyiz. Bu da yatırımcının, sanayicinin, ihracatçının daha güçlü olmasını da başarabilmekten geçer. İkisini birlikte inşallah başarma gayreti içinde olacağız."