Geliştirilen üzüm kurutma fırınının, sadece belli bir dönemde aktif olan muadillerine göre yılın 12 ayında çalışabildiği, daha az elektrik tüketerek, daha kısa sürede daha kaliteli kurutma yaptığı dolayısıyla zamandan ve enerjiden tasarruf sağlıyor.
Bir bankanın Sarıgöl şubesinde çalışan Siyami Tatlıcıbaşı, traktör ve ağır vasıtalara yedek parça ürettiği önceki meslek deneyiminden yola çıkarak ilçedeki üzüm üreticilerinin kurutma işlemi sırasında yaşadığı sorunlara çözüm getirmek istedi.
Evinin bahçesinde kurduğu atölyede elektrikle çalışan üzüm kurutma fırını yapan Tatlıcıbaşı, üzümü kimyasal maddeye bandırıp, güneş altına sererek yapılan geleneksel kurutma yöntemindeki yağmur, toz, haşere ve rüzgar gibi dış etkenlerden uzak tutarak, 7 kat daha hızlı ve yüksek kalitede kurutmayı başardı.
"Olumsuz etkenleri devre dışı bırakıyoruz"
Siyami Tatlıcıbaşı, yaptığı fırınla meyvelerin tamamını yüksek kalitede, kısa sürede ve ihracatta aranan nitelikte kurutabildiğini savunarak "Kendi imkanlarımla bir prototip geliştirdim. Sultaniye üzümün başkenti olan Sarıgöl'de kuru üzüm üretiminde yaşanan aksaklıklar, zamanında kurutma yapılamaması, uygun kaliteli ürün alınamaması gibi aksaklıklar, bu makinenin prototipinin geliştirilmesi için bana ilham kaynağı oldu." dedi.
Tatlıcıbaşı, üzümde kimyasal maddeye bandırıp bol güneş alan alana sererek yapılan geleneksel kurutmanın dar bir zaman aralığında yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Geleneksel kurutma bu bölgede sadece 15 Ağustos ile 15 Eylül aralığında yapılabiliyor. Yaptığım fırın bunun dışında kalan ve kesimi daha geç aylara sarkan üretim için kısa sürede aynı doğal şartları sağlayarak daha hızlı ve sağlıklı kurutma verimi elde etmemize yardımcı oluyor. Benzer kurutma fırınları piyasada var ama bunun en önemli farkı, üreticiye yılın 12 ayında kurutma imkanı vermesi, kullanılan cam cephe sayesinde daha az elektrik tüketmesi. Üreticiye kurutma için mevsim şartlarından bağımsız dilediği zamanda kesim yapabilme, dilediği sürede depolayabilme ve pazarı bulduğunda kısa sürede yaş üzümden kuru üzüm elde edip bunu satma imkanı sağlayacak. Biz doğal şartların taşımış olduğu bir takım yağış, haşere, toz, gece ve gündüz sıcaklık farkı gibi olumsuz etkenleri devre dışı bırakıyoruz."
"Zamandan ve paradan tasarruf var"
Elektrik beslemeli kuru rezistans ısıtma sistemiyle çalışan fırının 18 ila 24 saat aralığında üzümü hiçbir kimyasal kullanmadan "naturel" kalitede kuruttuğunu dile getiren Tatlıcıbaşı, şöyle konuştu:
"Geleneksel yöntemle 7-8 günde üzüm kuruyor ama bu cihazla 18-24 saat arasında randıman alıyoruz. Zamandan önemli oranda tasarruf var. Bir aydır deneme yapıyorum. Elektrik tüketimi 1 ay zarfında yaklaşık 80 ila 150 lira arasında. Bu içeriye koyduğum üzümün miktarına göre artış gösterebiliyor. Kullanımı çok kolay arıza durumunda müdahale imkanı çok geniş. Ben kendi imkanlarım dahilinde 4-5 ton kapasiteli bir cihazı mobil bir şekilde üretme şansına sahibim. Büyük tonajlı kapasiteleri de yapmak için çabalıyoruz."
Tatlıcıbaşı, ilerleyen süreçte prototipini geliştirip, pazarlamak istediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA