Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde saat 18.15 sıralarında yer altında patlama meydana geldi.
Bartın Valiliği, patlamanın madenin eksi 300 kotunda meydana geldiğini açıkladı.
Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.
Yer altındaki madencilerin çıkarılması için geniş çaplı çalışma başlatıldı.
Bartın Valisi Nurtaç Arslan, olay yerinde ilk açıklamayı yaptı. Vali Arslan TRT Haber'de yaptığı açıklamada, eksi 300 kotunda 44, eksi 350 kotunda 5 kişinin mahsur kaldığını söyledi.
"-300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Bütün ekiplerimiz seferber."
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) October 14, 2022
Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan @trthaber’de patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.https://t.co/9yUsvh7me5 pic.twitter.com/uY2HrfRnaP
Yaşamını yitirenlerin sayısı 28 oldu
Bartın Valiliği, şimdiye kadar 36 maden işçisinin kaza alanından çıkarıldığını açıkladı.
Valilik, çıkarılan 6 maden işçisinin İstanbul'a sevk edildiğini, 5 işçinin ise tedavisinin ildeki hastanelerde devam ettiğini bildirdi.
6 yaralı tedavi için İstanbul'da
Tedavi için Ambulans Uçakla İstanbul'a sevk edilen 6 kişi, sağlık ekiplerince ambulanslara alınarak, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne getirildi.
Acil servisteki müdahalelerinin ardından yaralılar hastanenin yanık merkezinde tedavi altına alındı.
"Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayatını kaybedenlerin "her birine yüce Allah'tan rahmet" diledi:
"Bartın'daki can kayıplarımızın sayısı maalesef 25’e ulaştı. Tedavisi süren 11 yaralımız var. 1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor. 6 vatandaşımız uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk edildi."
Bakan Koca, 1 yaralının Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezinde, 5 yaralının ise Yanık Merkezinde tedavi altına alınacağını söyledi.
Koca, "4 Sahra Acil Müdahale Merkezi, 51 ambulans, 168 ambulans personeli, 15 UMKE Timi, 67 UMKE personeli, göçük alanında dönüşümlü çalışan 22 görevli, bunlara ilave 44 çalışma arkadaşı… Ve sizin yüreğiniz Bartın’da" ifadelerini kullandı.
"Yaralılardan 5'inin durumu ciddi"
Sağlık Bakanı Koca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan'ın yaralı işçilerin durumuna ilişkin bilgi verdiği görüntüleri paylaştı.
Turan, yaralılardan 5'inin durumunun ciddi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Hastaların ilk tedavileri acil servisimizde yapıldı. Bu süreçten sonra yanık tedavi merkezine alındılar, burada tedavileri devam etmekte. Bu hastalardan 5'inin durumu ciddi. Bu aşamadan sonra, ilerlediğimiz günlerde tetkik ve tedaviyi devam ettireceğiz ve kurtarılmaları için sonuna kadar uğraşacağız. Hastalarımızdan 2'sinde acil cerrahi işlem gerekti ve uygulandı. Bir hastamızda da, acil hiperbarik oksijen tedavi merkezimizde ek bir tedaviye ihtiyacı oluştu. Şu an o hastamız, o bölüme alındı ve tedavisine başlandı."
"Aşağıda büyük bir mücadele ortaya konuluyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bölgede inceleme yapmak üzere Bartın'a gitti.
Bakan Soylu şu açıklamayı yaptı:
"Burda bir sahra hastanesi oluşturuluyor ve ambulanslarla birlikte de Bartın'daki hastaneye de intikal ettiriliyor. Hakikaten çok üzüntü duyduğumuz ve söyleyeceklerimizi de paylaşmaktan büyük üzüntü duyduğumuz tabloyla karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz orada çalışıyordu, bir kısmı üst katta olanlar çıktı, kurtarıldılar. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı, hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti, maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin. 7 kardeşimiz de hastaneye intikal halinde. 3 kardeşimiz yoğun bakımda, yanık olanların da bir kısmının İstanbul'a intikali konusunda gerekli tüm hazırlıklar gerçekleştiriliyor. Öncelikle aşağıda büyük bir mücadele ortaya konuluyor. Oradaki kardeşlerimizin Allah yardımcısı olsun. Çeşitli zaman dilimlerinde bilgileri sizlerle paylaşacağız. Vatandaşlarımızdan da farklı bilgilere itibar etmemelerini rica ediyoruz. Başımız sağolsun."
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı. Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti.https://t.co/9yUsvh7me5 pic.twitter.com/pZ1Ye0lHcQ
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) October 14, 2022
"İlk belirlemelere göre grizu patlaması"
Konuşmasına hayatını kaybeden madenciler için başsağlığı dileyerek başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu açıklamayı yaptı:
"Hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralı işçilere acil şifalar diliyorum. Patlama hadisesini müteakip öncelikle müessesede bulunan arama kurtarma ekipleri olay mahalline gittiler. Yaralılarımız var. Galerilerimizde havalandırma tertibatı şu anda sağlıklı olarak çalışıyor. Kısmi göçükler var. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Bir kısmında fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor, bir kısmında ise yayan müdahale elle müdahale söz konusu. Bütün arama kurtarma ekipleri görev başında, herhangi bir eksikliğimiz yok. Biz de arkadaşlarla sürekli koordinasyon içerisindeyiz. Ben tekrar başımız sağolsun diyorum."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde.https://t.co/9yUsvh7me5 pic.twitter.com/ZTvH3De9lt
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) October 14, 2022
"Arama kurtarma çalışmaları bittikten sonra olayın nedenleri araştırılacak"
Dönmez, aşağıya yangın tüplerinin indirilmesine ilişkin soru üzerine ise "Bunlar önlem almayla ilgili hususlar, içeride devam eden bir yangın yok. Ama olumsuz bir şey gelişir ve anında müdahale etmek icap eder, o açıdan gerek temiz hava tüpleri gerekse yangın tüpleri o maksatla bulunduruluyor. Müdahale eden arkadaşlarımız son derece deneyimli" dedi.
Bakan Dönmez, arama kurtarma çalışmaları bittikten sonra olayın nedenlerinin araştırılacağını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyu yakından takip ediyor
Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amasra'da meydana gelen maden ocağı patlaması ile ilgili süreci ve tüm kurumların katıldığı çalışmaların koordinasyonunu yakından takip ettiği bilgisine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'daki programını iptal ederek Bartın'a gideceğini ve kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceğini açıkladı.
Ocaktan çıkan işçi: Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz
Bartın Valisi Nurtaç Arslan, "Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir" diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu.
Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, hiç ışık gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.
Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına gitti. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi.
Patlamayla ilgili soruşturma başlatıldı
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından patlamanın nedeninin araştırılması için soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi.
4 iş müfettişi görevlendirildi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Amasra'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.
AFAD'dan bölgeye takviye ekip
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da Amasra Taşkömürü İşletmesi'ndeki patlama üzerine bölgeye takviye ekip yönlendirdi.
Yapılan yazılı açıklamada, Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nün bölgeye yönlendirildiği bilgisini paylaştı.
"Bölgede herhangi bir iletişim kesintisi yaşanmıyor"
Kızılay'dan 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edildi. Sakarya İl AFAD ve Ankara İl AFAD'dan 2 mobil koordinasyon tırı da bölgeye gönderildi.
Bölgede herhangi bir iletişim kesintisi yaşanmadığını belirten AFAD, bölgeye tedbir amaçlı bir mobil baz istasyonunun da gönderildiğini açıkladı.
İletişim Başkanlığı'dan açıklama
İletişim Başkanlığı da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi Müdürlüğü’nde meydana gelen kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir."
Bakan Yanık: Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından Amasra'da maden ocağındaki patlamaya ilişkin açıklama yaptı.
Patlamada yaralanan ve madende mahsur kalan işçilere geçmiş olsun dileğinde bulunan Yanık, "Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Sorumlu Bakanlıklardan biri olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
AFAD'dan "sehven" açıklama
AFAD, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığını açıkladı.
Yaralı çıktı, kendisini değil arkadaşlarını düşündü
Bartın'da patlamanın ardından madenden çıkarılan işçi, ambulansla gitmemek için ilk yardım ekiplerine “Beni götürme sakın ağabey. Ben iki dakika durayım şurada, gideceğim” sözleriyle direndi. İşçi öncelikle kendisini değil, geride bıraktığı arkadaşlarını düşündü.