Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı'nda, şafak vakti şehitlere saygı için top atışı yapıldı. Daha sonra çorba ikramının ardından sabah namazı kılındı.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin dört bir tarafından programa katılım olduğunu söyledi.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılı anma törenleri kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığınca '57. Alay Vefa Yürüyüşü' düzenlendi.
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) April 25, 2024
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak açıklama yapıyor. https://t.co/n3UyG4YOBp
Geceden alana geldiklerini anlatan Bak, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos'taki, Sakarya'daki, 15 Temmuz'daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak" dedi.
"Dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler"
Gençlerin burada şartları gördüğünü çadırlarda konakladığını aktaran Bak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve Batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya kondu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz."
Türkiye'nin gençlerinin her yıl burada toplanmasının derin ve önemli bir anlamı olduğunu belirten Bak, "57. Alay, kanlarının son damlasına kadar mücadele etmiş ve Arıburnu mevkiinde şehit düşmüş bir alayın, fedakarlık, dirayet ve cesaret öyküsüdür. İstiklal şairimizin 'Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz.' dediği 57. Alay'dır" diye konuştu.
"Toprak, mazidir, hatıradır, köktür, bugündür ve yarındır"
57. Alay'ın canları pahasına Türk milletinin haysiyetini, birliğini müdafaa etmekten geri durmadığını vurgulayan Bak, şunları kaydetti:
"Vatanına, toprağına, hürriyetine ezelden ebede her daim sadakatle bağlı olan bu milletin evlatları, binlerce yıldan beri şehit düşer, bedel öder, lakin toprak vermez. Çünkü toprak dediğimiz, kara parçasından ibaret değildir. Toprak, mazidir, hatıradır, köktür, bugündür ve yarındır. İşte 57. Alay, canını siper ederek, topraklarını korurken yalnız o gün için değil, bugün burada huzurlu yaşayabilelim diye o onurlu mücadeleyi vermiştir."
"Yaptıklarımızla, ürettiklerimizle yarınlarımıza eserler bırakma vakti"
Bak, vefanın önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Bugün Filistin halkının verdiği mücadeleye, hepimiz şahitlik ediyoruz. Yıllardır süregelen bir zulmü bugün halen konuşuyor olmamız, acı verici olsa da İsrail'in zulmünü hatırlatmak, sadece bir hafıza tazeleme değil aynı zamanda insanlık adına daha iyi bir gelecek için bir çağrıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yürüttükleri güçlü diplomasi, inanıyoruz ki mazlumların gözyaşının dinmesine, coğrafyamızın sulh ve selametine vesile olacaktır. Bu savaşlarda Filistin'den Suriye'ye, Anadolu'nun bütün coğrafyasından şehitler var. Başına bomba yağan çocukların, kan ağlayan mazlumların umuduysak vefa, bizim boynumuzun borcudur. Afrika'nın susuz çocukları, senin avuçlarından içecekleri bir damla rahmeti bekliyor. Bir kez bile huzurla oyun oynayamamış Filistinli çocuklar, onların başını okşamak da vefadandır."
Bugün göğüs göğüse çarpışma değil, akıl akıla çarpışma olduğunu, bu çarpışmada gençlere çok büyük sorumluluklar düştüğünü anlatan Bak, "Artık başka milletlerin yaptıklarını konuşmak değil, yaptıklarımızla, ürettiklerimizle yarınlarımıza eserler bırakma vaktidir. Bakanlığımız, bütün imkanlarıyla, gençliğin emrindedir. Tarih öğrenirken de tarih yazarken de yanınızda olacağız. Bayrağı yükseltecek olan sizlersiniz. Emanet, artık sizedir" dedi.
Yürüyüş Conkbayırı'nda sona erdi
Türkiye'nin bu coğrafyada güçlü olması için gençlerin vatan bilincini, ülkenin, toprağın kıymetini, bu topraklar için neler feda edildiğini, binlerce şehit verildiğini bilinmesi gerektiğini ifade eden Bak, "Filistin, Suriye, Irak, Azerbaycan'dan da askerler geldi burada şehit oldu. Bu coğrafyada güçlü kalabilmek için, güçlü bir orduya, savunma sanayisine güçlü bir yapıya sahip olunması gerektiğini biliyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gençlerin Çanakkale'ye gelmesini kendilerinden istediğini dile getiren Bak, "Yaşanan tarihi, destansı mücadeleyi öğrenmeleri, yaşamaları için projeler yapmamızı tavsiye ediyor. Alan başkanlığımızla beraber yeni projelerimiz de bulunuyor. Daha fazla gencimizi buraya nasıl getiririz, konaklarız, bu tarihi destansı mücadeleyi nasıl anlatırız bunula ilgili de çalışmalarımız var. Bu vatan kanla yoğrulmuştur gerçekliğini burada gençlerimize yaşatıyoruz. Devam edeceğiz. Bunlar da önemli etkinlikler" ifadesini kullandı.
5 kilometrelik yürüyüş
Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Kocadere Kamp Alanı'ndan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın da katılımıyla başlayan yürüyüş boyunca, gençlerin Çanakkale Savaşları sırasında dedelerinin yaşadıklarını daha iyi hissedebilmeleri, o duyguyu yaşayabilmeleri için ses ve sis fişekleri atıldı. Bazı gençler de savaşı canlandırdılar.
Yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş Conkbayırı'nda sona erdi.
Bakan Bak, yürüyüşün son kısımlarını kendisine eşlik eden Çanakkale Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile koşarak geçti.
Törene, Çanakkale Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Vali Vekili Hakkı Uzun, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Mustafa Biçen, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, protokol üyeleri, askeri temsilciler, öğrenciler ve gençler katıldı.