Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Haber Ajansı DPA'ya verdiği mülakatta iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.
Almanya'daki Türk karşıtlığı ve ırkçılık ile Türkiye'nin Almanya'ya seyahat edecek vatandaşlara yönelik yaptığı seyahat uyarısıyla ilgili Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Türkiye'ye seyahat uyarısının ardından böyle bir şeyin yapıldığını belirterek ''Irkçı parti yüzde 13 oy aldı. Irkçılık, ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük Almanya'da artıyor. Bunu son seçimlerde gördünüz.'' diye konuştu.
"Almanya bir adım atarsa Türkiye iki adım atar"
Türkiye'nin seyahat uyarıları yoluyla cezalandırılmak istenmesine karşı çıkan Çavuşoğlu, ''Seyahat uyarısına karşılık vermeliydim. Hoşuma gittiği için değil, vatandaşlarımızın beklentileri bu yönde olduğu için. Almanya şunu anlamalı: Almanya bize doğru bir adım atarsa Türkiye Almanya'ya doğru iki adım atar. Bu zayıflık değil, bilakis kalpten gelen bir şey. Ama Almanya Türkiye'yi tehdit ederse Türkiye de buna karşı gerekeni yapar.'' değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye'nin Almanya ile sorunu yok, ama Almanya Türkiye'ye saldırmak için fırsatı kaçırmıyor"
İlişkilerde geçen yılın ilk üç çeyreğinin çok iyi olmadığını ancak ondan sonra bazı ilerlemelerin kaydedildiğini belirten Çavuşoğlu, ''Özellikle Sigmar Gabriel ile iyi bir diyaloğumuz var. İki tarafın da ilişkilerin normalleştirilmesine hazır olduğunu düşünüyorum. 2018'in daha iyi bir yıl olmasını bekliyorum'' ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tarafımızca biz bir kriz görmüyoruz. Türkiye'nin Almanya ile bir sorunu yok. Ama Almanya'nın Türkiye ile bir problemi var ve Almanya, Türkiye'ye saldırmak için fırsatı kaçırmıyor. Ayrıca Türkiye ve Erdoğan'ı karalama konusunda çok tehlikeli bir eğilim var. Bu hiç yararlı değil. Bunların Cumhurbaşkanını rahatsız ettiğine inanmıyorum ancak ikili ilişkilere zarar veriyor. Her iki tarafta da nefret uyandırıyor. Neden Almanya ile bir problemim olsun ki? Halen Almanya'nın neden Türkiye ile sorunu olduğu konusundaki soruma dürüstçe bir cevap bekliyorum.''
Türkiye-AB ilişkileri
Ne zaman Almanya'ya gideceği sorusuna Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in kendisini bu ocak ayı içinde memleketi Goslar kentine davet ettiğini ve bunun için kesin bir tarih belirlemek üzere olduklarını söyledi.
Bakan Gabriel'in bir açıklamasında, Türkiye ile AB'ye tam üyelik yerine farklı bir anlaşma yapılabileceğini söylediğinin hatırlatılması ve Türkiye için böyle bir şeyin söz konusu olup olamayacağının sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Eğer AB, Türkiye'yi almayacağına karar verirse bu onu ilgilendiren bir mesele. Ancak ben hala Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olan birçok ülke görüyorum. Almanya, Avusturya ve son olarak Danimarka gibi üyeliğimize karşı çıkan az sayıda ülke var." şeklinde konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, Rusya ya da başka ülkelerle oluşturulabilecek olası bir ittifakın Türkiye için AB'ye karşı bir seçenek olup olmayacağı sorusuna, Türkiye'nin hiçbir ülke ya da kuruluşu alternatif olarak görmediğini belirterek "Rusya da Batı'ya karşı bir alternatif değil." yanıtını verdi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Türkiye'yi hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşmakla eleştirdiğinin hatırlatılması ve "Türkiye'deki demokrasi tehdit altında mı?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, hiçbir şekilde böyle bir tehdidin olmadığını kaydederek "Türk halkı için demokrasi çok önemlidir. Geçen 15 yıl boyunca çok büyük başarılar elde ettik ve ilerleme sağladık." ifadelerini kullandı.
"OHAL'den dolayı Türkiye'ye 'diktatörlük' diyemezsiniz"
Yine de Türkiye'de her şeyin tümüyle mükemmel olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Başarısız darbe girişimi ve bu FETÖ örgütüne karşı mücadele Türkiye'nin imajına zarar verdi. Evet, darbe girişiminden sonra olağanüstü hal (OHAL) ilan etmek zorunda kaldık. Ancak bu sadece terör örgütlerine yönelik. Kişilerin hak ve özgürlüklerini kısıtlamıyor. OHAL'den dolayı Türkiye'ye 'diktatörlük' diyemezsiniz. Türkiye'de, birçok Avrupa ülkesinde olduğundan daha demokratik ve adil seçimler yapılıyor." diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin zor zamanlardan geçtiğini ve FETÖ tehdidini yok edebilmek amacıyla önlemler almak zorunda kaldıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"İşler normale döndüğünde olağanüstü hali kaldıracağız. Elbette reformlara geri döneceğiz. Juncker, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gördüğü zaman ona en iyi arkadaşı olduğunu söyler. Karşılaştığımız zaman her şey iyi. Bu sözleri ne zaman ve ne amaçla söylemiş sormak isterim doğrusu. Juncker benim de şahsi dostumdur ancak görüşünü aynı gün içinde bile değiştirebiliyor."
Almanya ile Türkiye arasındaki kriz 15 Temmuz darbe girişiminin ardından daha da kendini göstermişti. Almanya'nın Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını uyarması ile iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gerilmişti.
Kaynak: AA