Türkiye'nin hayvancılıkta önde gelen merkezlerinden Doğu Anadolu Bölgesi'nden Kurban Bayramı öncesinde ülkenin dört bir köşesine kurulan hayvan pazarlarına gönderilmek üzere kurbanlıklar yola çıkarıldı.
Oluşturulan modern pazarda hayvanların bakımlarını yaparak yemlenme ve su ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılama imkanı bulan besiciler, kurbanlıklarını pazarlıklar sonucu satmaya çalıştı.
Alıcılar da denetimler sonrası gerekli kontrollerini yaptıkları kurbanlıklarını alarak tır ve kamyonlarla yola çıktı.
Ağrı
Bölgenin önemli büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kentlerinden Ağrı'da da bu yıl yine kurbanlıklar pazarlardaki yerini aldı.
Ağrılı besiciler bir taraftan hayvan borsasında kurbanlıklarını satmaya çalışırken, bir taraftan da batı illerine kurbanlık götürmeye başladı.
Hayvan sevkinin yoğun olarak yaşandığı Ağrı Hayvan Borsasındaki besiciler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünden geçirdikleri kurbanlıkları kamyon ve tırlara yükleyerek yola koyuldu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne sabahın ilk saatlerinde gelerek kurbanlıklar için evraklarını teslim eden besiciler, özellikle küpe, aşı ve dişi kurbanlık olmaması konularında uyarıldı.
Kurban Bayramı'nı batı illerine hayvan götürmek için dört gözle bekleyen besiciler, bu yılın kendileri için güzel geçeceğini ümit ediyor.
Bir tonluk "Şahan", 22 bin liraya satışa sunuldu
"Şahan" adını koyduğu kurbanlığı 22 bin liraya satışa çıkaran besici Murat Öner de, bu kurbanlığı iki yıldır beslediğini ve satışını yaptıktan sonra masraflarını karşılamayı umduğunu ifade ederek, "Şahan'ı 22 bin liraya satıyorum. Bir araba fiyatı. Ama fiyatına da yakışan bir kurbanlık. Alanın zarar etmeyeceği bir hayvan." diye konuştu.
Ardahan
Ardahan'da da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan kontrol sonrası yüzlerce kurbanlık kamyon ve tırlar ile yola çıkarıldı.
Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Ağtürk, bugün itibariyle başlayan sevkiyat dolayısıyla 30 kamyonda yüzlerce büyük ve küçükbaş kurbanlığın gönderildiğini belirtti.
Kars
Kars Selim'de pazartesi günleri kurulan ve çevre illerden de vatandaşların akın ettiği canlı hayvan pazarında hareketlilik yaşandı.
Kars'ta üreticiler, ülkenin çeşitli yerlerinde kurulan hayvan pazarına kurbanlıklarını gönderdi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerinin ardından kurbanlıklar, gerekli işlemlerin ve kontrollerin ardından yola koyuldu. Büyük umutlarla kurbanlıklarını pazarlara gönderen besiciler, bölgede etkili olan sağanak nedeniyle hayvanların iyi beslendiğini aktardı.
"Burası hayvanın merkezidir"
Kurbanlık alıcısı Fahrettin Alp de pazarda hareketlilik yaşandığını ifade ederek, "İnşallah buradan giden hayvanlar iyi satılır, fiyatlar da normal." diye konuştu.
Küçükbaş hayvan satıcısı Erkan Ezelhan da "Vatandaşların bütçesi önemli. Bizim de karımız önemli. Vatandaşları da üzmemeye çalışıyoruz. Küçükbaş hayvanımız da 800 lira ile 2 bin liraya kadar gidiyor." şeklinde konuştu.
İstanbul'da kurban satışları başladı
İstanbul'un girişi Sultanbeyli'de belediyenin oluşturduğu yaklaşık 40 bin metrekarelik kurban satış ve kesim merkezinde, 300 çadır kuruldu.
Alanda, kurban satıcısı ve alıcılarının ihtiyaç duyacağı mekanların yanı sıra berber hizmeti de yer alıyor. İnternet kafe ile mescitlerin ve çay ocaklarının da bulunduğu alanda ayrıca satıcılar için belediye, her sabah çorba ikramında bulunuyor.
Satış merkezine gelecek vatandaşlar için ilçenin belirli noktalarından ücretsiz servisler kaldırılmasının yanı sıra temizlik birimi ekipleri tarafından, veteriner kontrolünde kurban çadırları düzenli olarak dezenfekte edilerek, ilaçlanıyor.
Bölgede görevlendirilen zabıta ekipleri de olumsuzluk yaşanmaması için çalışmalarını sürdürürken alıcıların satıcıları kolay bulabilmesi için sokaklara tabelalar asıldı ve çadırlar numaralandırıldı.
Belediye ekipleri, satıcılara, içinde tulum, el feneri, çizme, yara bandı gibi malzemelerin bulunduğu çanta verdi.
"Kurban Bayramı öncesinde tüm hazırlıklarımızı yaptık"
"Kurban Bayramı öncesinde tüm hazırlıklarımızı yaptık. Kurbanlıklar alanımıza girmeye başladı. Kurban satıcılarına 'hoş geldiniz' diyorum. Sultanbeyli Belediyesi olarak satıcılarımızın ve halkımızın yanındayız."
Erzurum Karaçoban'dan, 21 kurbanlıkla gelen satıcı Mahbuz Levent, alanın önceki yıllara nazaran daha nezih ve güzel olduğunu belirtti.
"Son 5-6 senedir sürekli Sultanbeyli Belediyesi'nin çadırlarına gelmeyi tercih ediyorum. Eskiden kurban satıcılarına sunulan imkanlarla bu seneyi kıyasladığım zaman çok daha güzel ve imkanların farklı olduğunu söyleyebilirim."
20 yıldır kurbanlık satışı için İstanbul'a geliyor
Muş Hasköy'den 40 hayvanı İstanbul'a getiren Abdullah Şavlı ise belediyenin hizmet ve çalışmalarından çok memnun olduğunu belirterek, kesim ve satış alanının oluşturulmasında emek verenlere teşekkür etti.
Şavlı, 20 yıldır kurbanlık satışı için İstanbul'a geldiğini anlattı.
"Satış ve kesim alanında yapılan çalışmalara baktığımız zaman, son iki yılda çok daha güzel hizmetlerin olduğu söyleyebilirim. Belediyenin zabıtaları, işçileri, su-yemek servisleri, banyo, berber ve ambulans hizmetleri var. Uzun zamandır, bayram öncesi İstanbul'a geliyorum, inşallah bu yıl da Kurban Bayramı çok güzel bir şekilde geçecek. Kurbanlıklarda fiyatlar çok uygun ve bu yıl hayvan çok az olduğu için kurban kesmek isteyenlerin erken almalarını tavsiye ederim. Her yıl yaklaşık 80 hayvan getiriyordum ama bu sene 40 hayvanım var."
Kurban fiyatlarının uygun olduğunu belirten Şavlı, "Bu yıl kurbanlıkların kilosunu, masrafıyla beraber yaklaşık 22-23 liradan satacağız." dedi.
Kaynak: AA