Trabzon, Giresun, Rize ve Gümüşhane yaylalarındaki kaçak yapılaşma son yıllarda giderek arttı. Yaylaların yeşili betonun grisine büründü.
Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayder Yaylasındaki duruma dikkat çekmesiyle bir kez daha gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin ardından 8 Haziran'da "İmar Barışı" hayata geçirildi. Doğu Karadeniz'in 5 ilindeki kaçak yapılaşma mercek altına alındı.
4 bin 106 kaçak yapının yıkılması için harekete geçildi
İlk etapta Trabzon'da bin 750, Giresun'da bin 700, Rize'de 350, Gümüşhane'de 306 olmak üzere toplam 4 bin 106 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. Bölgede ilk yıkımlar, Trabzon'un Sürmene, Maçka, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı ve Çaykara ilçelerinde gerçekleştirildi.
Doğu Karadeniz yaylaları beton kirliliğinden temizleniyor
Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Haçka Yaylası'nda yapılan o evlerden bir tanesi yıkıldı.
Trabzon ve Giresun sınırında bulunan 2 bin 200 rakımlı Sisdağı Yaylası'nda da kaçak yapılar yakın takipte.
Bazı yaylalarda ise yıkıma karşı tepkiler vardı.
İnşa halindeki evlerini yıktırmak istemeyenler ekipleri durdurmaya çalıştı ancak alınan yıkım kararları istinasız uygulandı.
İmar barışını suistima etmek isteyenlere geçit yok
Bölgede imar barışını fırsata çevirmek ve suistimal etmek isteyenler de vardı
Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası'nda "15 Temmuz Evleri" ve "15 Temmuz Mahallesi" tabelalarının arkasına sığınanlar da takibe alındı haklarında tutanak tutuldu.
"İmar Barışı" 31 Aralık 2017'den öncesi için geçerli
İmar barışı uygulaması, 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen yapıları kapsıyor. Bu tarihten sonra inşa edilen kaçak yapılar birer birer yıkılıyor. Yapı sahiplerini ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası bekliyor.
Yıkım sürecinin ardından Karadeniz yaylalarının daha fazla turistle buluşması için yeni düzenlemeler de gündeme gelecek.
Haber: Ahmet Can
Muhabir: Fatih Doğan
Kamera: Fatih Ayaz