Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan "Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Erdoğan tarafından dün onaylanan 6764 sayılı kanunla eğitim alanında önemli düzenlemeler getiriliyor.
Eğitim alanında yapılan yeni düzenlemelere göre:
Özel öğretim kurumlarında olduğu gibi öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) verilecek, mevzuata aykırılık tespit edilirse Bakanlıkça kapatılabilecek. Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilecek.
MEB'deki müsteşar yardımcısı sayısını 5'ten 7'ye çıkaracak kanunla Rehberlik ve Denetim Başkanlığı "Teftiş Kurulu Başkanlığı", Hukuk Müşavirliği ise "Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü" şeklinde teşkilatlandırılacak.
Çıraklık artık zorunlu
Aday çırak, çırak, kalfa, ustalar, genel ve mesleki eğitimlerini verme görevi, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden alınıp Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne verilecek.
Çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor. Ortaöğretim, ilköğretime dayalı 4 yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacak. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilecek ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması gerekecek.
Başkalarının özgün fikirlerini, eserlerini atıf yapmadan kendi eseri gibi gösterenler, üniversite öğretim mesleğinden çıkarılacak.
Eğitim ve öğretim faaliyetlerini yapan ancak bu kanuna uygun kurum açma izniyle iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerleri kuran veya işletenlere, asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak ve bu yerler valiliklerce kapatılacak. AA