Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan 11 sanıktan 10'u, 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklar Muhammet Tok ve Ömer Sezgin ile tutuksuz yargılanan Talip Sarı, Zekai Şimşek, Sefa Gül, Meryem Durmaz ve Fatma Tuğba Kayabaşı hazır bulundu.
İzmir'de tutuklu bulunan Yusuf Terlemez'in Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmaya, tutuksuz sanıklar Esra Çelik, Funda Ağcan ve Nihal Akyol ise katılmadı.
Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz sanık Talip Sarı'ya 3 yıl 1 ay 15 gün, diğer sanıklara ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3'er ay hapis cezası verdi.
Mahkeme, sanıklardan Terlemez, Tok ve Sezgin'i, tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliye etti.
Sakarya'daki dava
Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılanan sanık, etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı.
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan ilk duruşmaya, tutuklu sanık öğretmen Kadir Kuştaşı, avukatı ve yakınları katıldı.
Kimlik tespitinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamenin özetinin okunmasının ardından söz verilen sanık Kuştaşı, üniversite okuduğu sırada adını Enes olarak bildiği bir kişinin telefonuna "ByLock" yüklediğini söyledi.
Enes isimli kişiyle "ByLock" üzerinden zaman zaman görüştüğünü dile getiren sanık Kuştaşı, "Genellikle ev ihtiyaçları için görüşüyorduk. Onun haricinde güzel söz, hadis gibi bir takım paylaşımları bana gönderiyordu. Enes isimli şahsın açık kimliklerini bilmiyorum." diye konuştu.
Sanık Kuştaşı, faizsiz olduğu için Bank Asya'da hesap açtığını belirterek, öğrenciyken ailesinin bu hesaptan kendisine para gönderdiğini kaydetti.
Üniversite öğrenimi boyunca evde kaldığını aktaran Kuştaşı, "Enes 'ev abisi'ydi. Evin ihtiyaçları için eve gelip gidiyordu, geldiğinde dini içerikli sohbetler yapıyordu. ByLock'u, WhatsApp, Line gibi herkes tarafından indirilebilen ve kullanılabilen bir program zannettim. Gizli bir program olduğunu bilseydim yükletmezdim. Konuşma içerikleri varsa sürelerin kısa olduğu ve içeriklerin suç teşkil etmeyeceği görülecektir. " dedi.
Sanık Kuştaşı, üniversiteyi bitirdikten sonra kendisini aradıklarını, irtibatı devam ettirmek istediklerini fakat kendisinin irtibatı kestiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ayrıca Enes isimli şahsın baskısından kurtulmak için ByLock'u yüklettim. Çok kısa bir süre sonra programı sildim ve bir daha kullanmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum."
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan hapis cezasıyla cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti sanığın "silahlı terör örgütü üyeliğinden" etkin pişmanlık hükümlerini uygulayarak 2 yıl 1 ay 4 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.
Mahkeme heyeti, sanığı tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını gözönüne alınarak adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliye etti.