TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, FETÖ'nün dini bir cemaat, tarikat, sivil toplum kuruluşu olmadığının ortaya çıkmaya başladığını ifade ederek, "FETÖ, dini istismar eden bir terör örgütüdür." dedi.
Petek, komisyon toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını, toplantı yapmadıkları günlerde de uzmanlarla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Komisyonun çalışmaya başladığı ilk günlerden itibaren zaman zaman olumsuz değerlendirmelerin olduğunu anlatan Petek, "Bunlara ön yargılı yaklaşımlar diyebiliriz. 4 Ekim 2016 tarihinde başladığımız çalışmalar ile bugün itibarıyla 44 konuğumuzu misafir ettik ve bilgilerine başvurduk." diye konuştu.
Petek, farklı kesimlerden değişik görevlerde kamu görevlilerini veya FETÖ hakkında bilgisi olanları çağırarak, görüşlerini almaya gayret gösterdiklerini belirterek, darbe girişimi sırasında görevi başındaki bazı komutanları ve gazileri de dinlediklerini anımsattı.
Petek, komisyon olarak gelecek hafta çarşamba günü Türksat, Özel Harekat Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğünü ziyaret edeceklerini söyledi. Reşat Petek, Perşembe günü de İstanbul İl Jandarma Komutanı Hüseyin Kurtoğlu ve Adana Emniyet Müdürü Osman Ak'ı komisyonda dinleyeceklerini ifade etti.
"FETÖ'nün siyasi bir partisi yoktur"
Petek, şöyle devam etti:
"FETÖ'nün dini bir cemaat, tarikat, sivil toplum kuruluşu olmadığı ortaya çıkmaktadır. FETÖ, dini istismar eden bir terör örgütüdür. FETÖ, insanların merhamet, himmet, bağışlama, acıma ve iyi evlat yetiştirme gibi duygularını istismar ederek, finansının bir bölümünü sağlayan bir istismar örgütüdür. FETÖ'nün siyasi bir partisi yoktur. Kendi amacına ulaşmak için farklı ideolojileri, siyasi partileri veya STK'ları bir araç olarak kullandığına dair çok önemli tespitler komisyonumuzda değerlendirilmektedir."
FETÖ'nün en az 40 yıllık bir geçmişte başlayıp, 15 Temmuz'a kadarki süreçte devlete sızma çalışmalarının devam ettiğinin anlaşıldığını belirten Petek, "Öyle ki şu anda darbe girişiminden dolayı tutuklu olarak haklarında soruşturma yürütülen general rütbesindekileri sorduğumuzda bunların 80'li yıllarda silahlı kuvvetlere intisap ettikleri ve o zamandan beri sinsi bir şekilde kendilerini açığa vermeden örgütlü çalışmalarına devam ettikleri anlaşılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Petek, FETÖ'nün ve 15 Temmuz darbe girişiminin her yönüyle araştırılmasında, aydınlatılmasında, TBMM'nin kendilerine verdiği görev çerçevesinde doğruları ortaya koymak için çalıştıklarını vurguladı. Petek, "Türkiye çok büyük bir badire atlattı, tabiri yerindeyse yeni bir Kurtuluş Savaşı vererek, istiklal ve istikbalin yeniden kazandı. Türkiye öyle bazı vatan hainlerinin dediği gibi cehennem felan değil. Türkiye hukuk devleti. Bütün milletimize kastetmiş olan darbecilerle, teröristlerle mücadele ediyor. Ama ne yazık ki beyninden ve miğdesinden satılmış, gazeteci kimliğini de maske edinmiş bir hain, gidip Avrupa'da 'Türkiye'nin bir cehennem olduğunu, bu cehennemden geldiğini' söyleyecek kadar ihanetini ifade etmekten çekinmiyor." diye konuştu.
Sorular
Bir gazetecinin, "Talepler içerisinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi liderlerinin dinlenmesi de var. Bu konularda bir karar aldınız mı?" sorusu üzerine Petek, şu yanıtı verdi:
"Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız eğer kendileri uygun görürlerse komisyon olarak ziyaret edebileceğimizi, ancak Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın komisyona davet edilmesinin uygun olmadığı yönünde bir karar aldık. Önceki Cumhurbaşkanları ve Başbakanlara yazılı olarak bir talepte bulunacağız. Arzu edenlerin komisyonumuza gelerek bilgi verebileceği ama yazılı cevap verme seçeneği de kendi taktirlerinde. Özellikle mevcut Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla ilgili tam bir mutabakat olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda kendilerinden bir adım atıldığı ve davet geldiği taktirde böyle bir girişimde bulunulacak. Zira sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, darbecilerin hedefindeki kişiler. O bakımdan ilk andan itibaren de görüşlerini sıkça değişik platformlarda paylaşıyorlar. Eğer, komisyonumuzla ilgili böyle bir görüşme olduğu taktirde biz bunu Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza bırakıyoruz."
Petek, gazetecilerin, "Ziyaret talebini ilettiniz, yanıt mı bekliyorsunuz?" sorusuna yönelik de "Bu yeni gelişme. Geçen gün yaptığımız toplantıda da bu noktada karar verdik ama tabii bu tek taraflı komisyonumuzun kararı değil, özellikle Cumhurbaşkanımız ve Başbakan hakkında. Bunu kendi taktirlerine sunacağız ve sonucuna göre hareket edeceğiz." açıklamasında bulundu.
Petek, cezaevlerinde darbe girişiminden dolayı tutuklu olanlarla ilgili bazı isimlerle görüşülmesi talebinin olduğunu, dün yaptıkları toplantıda, bu kişilerle ilgili adli süreç devam ettiği için görüşmeme kararı aldıklarını bildirdi.
FETÖ'nün siyasi ayağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Petek, örgütün 40 yıllık Türk siyasi tarihinde farklı iktidarla kendi amacına ulaşmak için ittifak, iş birliği görüntüsünde çalışmalarını sürdürdüğünün, komisyonun dinlemelerinde ortaya çıktığını söyledi.
Bir soru üzerine Petek, komisyonun uzmanlarla ilgili çalışmalarının zaten bulunduğunu, ihraç edilen uzmanın kendilerinde çalışırken FETÖ'den ihraç edildiği gibi bir algının oluştuğunu, bunun böyle olmadığını belirtti.
Gazetecilerin, "Bylock kullanıcılarının listesi geldi mi?" sorusunu yanıtlayan Petek, listeyi istemediklerini ve istemeyi de düşünmediklerini, bunun doğrudan yargının konusu olduğunu ifade etti. AA