Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede örgüt üyelerinden ele geçirilen bir dolarlık banknotlarla ilgili ayrıntılara yer verildi.
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının, 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da aralarında olduğu 42'si tutuklu 60 sanık hakkında hazırladığı ve mahkemece kabul edilen iddianamede, şüphelilerin üzerinde, ev ve iş yerlerinde bulunan bir dolarlık banknotların, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen tarafından okunarak "bereket" ve "işlerinin yolunda gitmesi" amacıyla örgüt mensuplarına gönderildiği kaydedildi.
Seri numarası kimlik numarası yerine geçiyor
20 klasör ile 143 sayfadan oluşan iddianamede banknotların üzerindeki seri numaralarının kimlik numarası yerine geçtiği, kayıtlarının da FETÖ elebaşı Gülen'in Pensilvanya'da kaldığı evde bulunduğuna işaret edildi.
İddianamede, banknotların üzerindeki harf gruplarının örgüt içindeki görevlendirmeyi ve hiyerarşiyi temsil ettiği belirtildi.
Örgüt üyelerine dolarlı motivasyon
Örgütte özel anlama sahip banknotların, üyelerce "mehdi" olarak tanımlanan FETÖ elebaşı Gülen ile aralarındaki bağı güçlendirdiğine yer verilen iddianamede, ilahi olarak seçildiğine inanılan FETÖ elebaşı ile "bir dolarlık banknotlar" aracılığıyla fiziksel bağ kurmanın "motivasyon" için kullanıldığı ifade edildi.
İddianamede, şöyle denildi:
"Böyle bir uygulama geliştirmenin amacının örgüt mensuplarını motive etmek, canı ve malıyla daha gayretli bir şekilde örgüte hizmet etmelerini sağlamak olduğu, aynı zamanda bu yöntemle örgütün farklı bir iletişim dili geliştirdiği, bu özel iletişim dilinin sonucu olarak kelimelerin bir genel, herkesin anladığı anlamı, bir de yalnızca örgüt mensuplarınca anlaşılan özel bir anlamı olduğu anlaşılmaktadır. Örgütün bu yola başvurması, gizlilik ve sembolizme önem verdiğini ortaya koymaktadır."
FETÖ elebaşı Gülen'in, '... avam halka meseleleri intikal için birtakım sembollere ihtiyaç vardır.' şeklindeki sözlerinin hatırlatıldığı iddianamede, bu sembollerin örgütün diline, amblem ve logolarına, kurum ve basılı eserlerinin isimlendirilişine, kamu gücünü kullanarak yaptığı bazı yasa dışı operasyon tarihlerinin seçimine de yansıdığı kaydedildi.
İddianamede, örgüt mensuplarına bir dolarlık banknot verilmesinin örgütsel birtakım özel anlamları da olabileceğine işaret edilerek, Emniyet Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili tespit ve değerlendirmelerine yer verildi.
Olay ve iddianame
FETÖ'nün 15 Temmuz gecesindeki darbe girişimi sırasında Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığından Ankara'ya sevk edilmesi hedeflenen askerler, Çardak Havaalanına götürülmek istenmiş, bunun üzerine uçakların iniş ve kalkışı engellenerek piste iş makineleri yerleştirilmiş ve havaalanının elektriği kesilerek jeneratörler devre dışı bırakılmıştı. Bunun yanı sıra Çardak ve çevre ilçelerden gelerek havalimanı girişini kapatan vatandaşlar, askerlerin geçişine engel olmuştu.
Havalimanına giremeyen askerler, nakil için gelecek uçakların da alana inememesi üzerine birliklerine dönmüştü.
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığında görevli subay ve astsubaylardan 42'si tutuklanmış, 15'i adli kontrol şartıyla, 2'si de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Bir şüpheli hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı.
Olayı soruşturan cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede, şüpheliler hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olma" suçlarından Türk Ceza Kanunu'nun ve Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca üçer defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. AA