Uşak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında "kadın yapılanması"na gerçekleştirilen operasyon, "örgüt ablaları"nın, üst düzey bölge yöneticilerinin tutuklanmaları üzerine örgüte finansal aktarımın devamlılığını sağlamak için devreye girdiklerini ortaya koydu.
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY'ye yönelik yaklaşık bir yıldır sürdürülen ve örgütün önemli finansal ayaklarından birini oluşturduğu ortaya konulan "Uşak yapılanması" soruşturması kapsamında, geçen hafta da örgütün "kadın oluşumu"na yönelik operasyon gerçekleştirdi.
Operasyonda gözaltına alınan 22 kadından 20'si tutuklanırken, bu kadınların büyük bölümünün FETÖ'de yönetici düzeyde çalıştığı belirlendi ve önemli detaylara ulaşıldı.
"Abiler" cezaevine girince "ablalar" devreye alındı
Savcılığın 2015 yılında başlattığı soruşturma çerçevesinde Uşak'ın, çevre illeri de organize eden FETÖ/PDY'nin önemli finansman merkezi olduğu ortaya çıkarıldı ve art arda operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlar kapsamında, aralarında FETÖ'nün bürokrasi imamının yardımcısı olarak bilinen aralarında iş adamı Hazim Sesli, Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 13 kişi tutuklanırken, bir numaralı sanık olarak FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.
Kentte savcılık tarafından titizlikle yürütülen soruşturmada yönetici kademesine önemli darbe alan örgütün, finansman kaynağını kaybetmemek için elinin altında bulunan "kadın yapılanması"nı devreye aldığı bilgisine ulaşıldı. Savcılık ve polis, operasyonların ardından finansal desteği kaybetmemek için devreye girdikleri, para toplama ve yurt dışına aktarmada rol aldığı iddia edilen "ablalar"ı takibe aldı.
Polisin başlattığı teknik ve fiziki takipte kadınların, kermes, himmet, kurban, zekat, bağış adı altında para toplamaya devam ettikleri tespit edildi. Örgütün yayın organlarına aboneliklerin devam ettirilmesi yönünde baskı da kurdukları belirlenen kadınların, elde edilen gelirleri örgüte aktarmak adına "gizli kasa" olarak bilinen muhasebecilere ulaştırdığı tespit edildi.
Cep telefonlarında "By Lock" programı
FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'i ziyaret için daha önce sıklıkla yurt dışına gittikleri belirlenen "ablalar"ın operasyonların başlaması üzerine ise daha az dikkat ve şüphe çekeceği, finansal akışı sürdürebilecekleri düşüncesiyle tutuklanan "abiler"in yerlerine görevlendirildiklerini ortaya çıkaran polis, savcılığın talimatı üzerine operasyon başlatarak 22 kadını gözaltına aldı.
Kadınların üzerlerinde ele geçirilen cep telefonlarında, şifreli ve okunan mesajı otomatik silebilme özelliği nedeniyle FETÖ tarafından haberleşmede kullanılmasıyla gündeme gelen "By Lock" mesajlaşma programının yüklü olduğu ve kullanıldığı belirlendi.
Ablaların örgüt içindeki görevi "Altın Nesil"
Emniyet yetkilileri, FETÖ yapılanması içindeki "ablaların" asli görevlerinin "Altın Nesil" adı verilen, örgüte bağlı yönetici kadrosunu ve insan kaynağını kazandırmak olduğunu, kod isimleriyle bilinen kadınların hemen hemen her ilde aktif çalışma yürüttüklerini bildirdi.
Bölgelerindeki okullarda görev yapan eğitimcilerden, ev toplantılarından, ziyaretlerden ya da iletişimde oldukları ailelerden elde ettikleri bilgiler doğrultusunda zeki, gelecek vadeden çocukları tespit eden ablaların, çocukların örgüte bağlı okullara kaydedilmesini sağlamak için ailelerini çeşitli yöntemlerle ikna ettiklerini belirten yetkililer, bu çocukların örgütün insan kaynağını oluşturduğunu, eğitim hayatları süresince çocukların adeta beyinlerini yıkayarak düşüncelerinin şekillendirildiğini, öne çıkanların örgütün yönetici kadrosunda yer almaları için yetiştirildiği, ayrıca askeri okullar, emniyet teşkilatı, kamu kurumları gibi paralel yapılanmada kullanılmak üzere devlet içerisine yerleştirildikleri bilgisini aktardı.