Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Muğla'nın Marmaris ilçesinden Yunanistan'a kaçma hazırlığındayken yakalanan "Habbab Hoca" lakaplı tutuklu sanık Üneş ile avukatı katıldı.
Geçen celse esas hakkındaki mütalaasını sunan cumhuriyet savcısı, Üneş'in örgütte yönetici statüsünde görev yaptığını, örgütün gayrimenkul ve ekonomik işlerinde karar alma, insiyatif kullanma, sevk ve idare etme, emir ve talimat verme yetkilerine sahip olduğunu ve kod adı kullandığını belirterek, cezalandırılmasını istedi.
Savcı, hakkında yakalama emri bulunan firari sanık Şakir Çoban'ın dosyasının ayrılmasını talep etti.
Savcının esas hakkındaki son görüşüne karşı diyecekleri sorulan sanık Üneş, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Sanığın avukatı, müvekkilinin örgütün hiyerarşisi içinde olduğuna dair delil bulunmadığını ve bütün suçlamaları reddettiklerini belirterek, Üneş'in beraatini istedi.
Son sözü sorulan sanık, tahliye talebinde bulundu.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Ünal Üneş'i "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçundan 12 yıl hapse mahkum etti. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezayı 18 yıla çıkaran heyet, hakkında takdir indirimi uyguladığı Üneş'i 15 yıl hapisle cezalandırdı.
Heyet, ayrıca sanığı "resmi belgede sahtecilik" suçundan 2 yıl 6 ay hapse mahkum ederek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Aynı davada yargılanan firari sanık Şakir Çoban'ın dosyası ise ayrıldı.
"Habbab Hoca" lakabını kullandığı iddia edilmişti
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ünal Üneş'in örgütün Erzurum'daki para kasası olduğu, örgütteki konumu itibarıyla deşifre olmamak için "Habbab Hoca" lakabını kullandığı, örgütte etkili ve aktif görev yaptığı, toplanan himmet paralarını Bank Asya Katılım Bankası Şubesi üzerinden ilgili yerlere aktardığı, banka personeli ve idarecilerinin üzerinde etkili olduğu, FETÖ'nün denetimindeki okulların bulunduğu yurt dışındaki ülkelere seyahatler yaptığı ve uzun süreli kaldığı ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı belirtiliyordu.
Üneş'in, Bank Asya Katılım Bankasına ait değişik illerdeki şubelerinde 6 hesabının bulunduğu aktarılan iddianamede, FETÖ tarafından kurulduğu değerlendirilen Erzurum Kültür Sanat ve Diyaloğu Geliştirme Derneği vasıtasıyla oluşturulan diyalog grubunda faaliyet yürüttüğü ve Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin Erzurum'daki kurucularından olduğu, örgüt üyeleri ve örgütle bağlantılı şirket yöneticileri ve ortaklarıyla para transferi yaptığı kaydediliyordu.
Örgütün paralarını yurt dışına aktardı
Üneş'in, 28 Aralık 2014 ile 31 Aralık 2015 arasında 7 yurt dışı giriş-çıkış ve 25 Haziran 2014 ile 16 Ocak 2016 arasında 65 yurt içi uçuş kaydının bulunduğu aktarılan iddianamede, gittiği ülkeler ve bu ülkelerde kaldığı süreler göz önüne alındığında örgütte aktif konumda olduğu, yurt dışındaki örgüte ait okullarla sürekli irtibat halinde bulunduğu ve örgüte toplanan himmet paralarının bir kısmını hava yolu ile yurt dışındaki okullara aktardığı ifade ediliyordu.
İddianamede, "Habbab Hoca" olarak bilinen Üneş'in, örgütün "Erzurum mali kasası" olduğu belirtilerek, sanığın örgütün kentteki en etkili mensuplarından olduğuna işaret ediliyordu.
Ünal Üneş, 4 Kasım 2017'de Muğla'nın Marmaris ilçesinden Yunanistan'a kaçma hazırlığındayken İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalanmıştı.
Kaynak: AA