Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra Sincan Batı Adliyesi Hakimi Köksal Çelik ile Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez tarafından serbest bırakıldıktan sonra sırra kadem basan Adil Öksüz, 1,5 aydır yurdun dört bir tarafında aranıyor.
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Ankara'daki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında yakalanan Öksüz, 18 Temmuz'da getirildiği Sincan Batı Adliyesinde Hakim Köksal Çelik tarafından, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz'ın karara itirazını da Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez delil yetersizliğinden reddetti. Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan'daki adliyeden çıkarak kayıplara karıştı.
Daha sonra FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddiaları üzerine hakkında yakalama kararı çıkartılan Öksüz'ün, yakalanması için başlatılan çalışmalar, jandarma ve polis ekiplerince 45 gündür devam ettiriliyor.
"Tarla bakmaya geldim" yalanı
Öksüz'ün, Sincan Batı Adliyesinde cumhuriyet savcılığındaki sorgusunda, "14 Temmuz'da Sakarya'dan Ankara'ya geldim. Keçiören'de kaldım. Tarla bakmak için 150 TL'ye anlaştığım taksici beni getirip Kazan'a bıraktı." dedi.
Daha sonra Öksüz'ün yalan söylediği ortaya çıkarıldı. Polisin yürüttüğü çalışma sonucu Öksüz'ün ifadesinde belirttiği Keçiören'deki 2 adresin uzun süredir boş olduğu ve kimsenin kalmadığı belirlendi. Ayrıca o gün yakalandığı yere Keçiören bölgesinden herhangi bir ticari taksinin de gelmediği anlaşıldı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Tefsir Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Öksüz'ün fakültedeki odasında, 19 Temmuz'da polis ekiplerince arama yapıldı.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Siber Suçlarla Mücadele şube müdürlükleri ekiplerince Öksüz'ün odasındaki aramada, bazı evrak ve dokümanlara el konulurken, Öksüz'ün bilgisayarının harddiski kopyalandı.
Öte yandan, Öksüz'ün masasındaki kilitli çekmeceyi tornavida yardımıyla açan ekipler, burada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "Kalbin Zümrüt Tepeleri" adlı kitabını buldu.
"SIR" plakalı otomobili Akyazı'da bulundu
Adil Öksüz'ün salıverildikten sonra Sakarya'ya geldiği yönündeki ihbarı değerlendiren polis ekipleri Akyazı ilçesindeki kayınpederinin evinde 1 Ağustos'ta arama yaptı.
Çalışmalar kapsamında Öksüz'ün Sakarya'ya gelirken kullandığı "34 SIR 49" plakalı otomobili kayınpederinin evinin garajında bulundu.
Öksüz'ün kardeşi olduğu belirlenen ve Karabük Üniversitesi Rektörlüğünce 19 Temmuz'da açığa alınan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öksüz (44) 3 Ağustos'ta Karabük'te, kayınpederi Cevat Yıldırım 13 Ağustos'ta Sakarya'da, kardeşinin eşi Şenay Öksüz 24 Ağustos'ta Mersin'de tutuklandı.
Soruşturma kapsamında İstanbul Üsküdar'da Öksüz'ün saklanıp kaçmasına yardımcı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Erdal Şen ile örgütün Rusya imamı Ali Sami Yıldırım 9 Ağustos'ta tutuklandı. Erdal Şen'in Öksüz'ün bacanağı, Ali Sami Yıldırım'ın ise kayınbiraderi olduğu belirlendi.
Öksüz'ün diğer bacanağı Ökkeş Tetik ise 2010 KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunuyor.
Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince "Anayasanın ihlali", "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütüne finansal destek sağlamak" suçlarından gözaltına alınan ve Öksüz'ün hocası olduğu iddia edilen SAÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz 11 Ağustos'ta, arkadaşı eski SAÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Akgül de 23 Ağustos'ta Sakarya'da tutuklandı.
Eşini ve çocuklarını Amerika'ya bırakmış
Adil Öksüz'ün darbe girişiminden yaklaşık bir ay önce eşini ve 3 çocuğunu Amerika'da yaşayan kayınbiraderi Abdülhadi Yıldırım'ın yanına bıraktığı öğrenildi.
Öksüz'ün yakalanması için Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki Acelle Yaylası'nda İl Jandarma Komutanlığınca kontrol noktası oluşturuldu. Sakarya'da her ihbarı değerlendiren ekipler, Öksüz'ün yakalanması için Sakarya'da 33 farklı adreste, 15 yayla, 124 yayla evi ve ormanlık alan içinde barınmaya müsait alanları kontrol etti.
839 kişiyle de mülakat gerçekleştiren ekipler, firari Öksüz'ün saklanabileceği değerlendirilen yerlerde gerekli aramaların yapıp, kaçabileceği güzergahlarda tedbir alarak hareket kabiliyetini engellemeye çalışıyor.
Yaylaya giriş ve çıkış yapan araçları kontrol eden ekipler, özel eğitimli köpekleriyle arama çalışmalarını genişletti. Yaylada yüksek kesimlerde nöbetini sürdüren jandarma ekipleri, Öksüz'ün gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışıyor.
Özel ekip oluşturuldu
Darbenin planlayıcısı olduğu iddia edilen Öksüz, bir taraftan Akyazı ve civarındaki yaylalarda aranırken, diğer taraftan da bir an önce yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde özel ekip kuruldu.
Özel ekip, Terörle Mücadele (TEM), İstihbarat ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şubelerinde görevli personelden oluşuyor. Bu ekibe, koordinasyon noktasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat, TEM ve KOM daire başkanlıklarından da destek veriliyor.
Türkiye'de "güvenli bir evde" bulunma olasılığı üzerinde durulan Öksüz'ün, 15 Temmuz öncesi irtibatlarını mercek altına alan ekip, gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışıyor.
Akyazı'da sığınak bulunması
Bu arada, 29 Ağustos'ta Çıldırlar Mahallesi Kanlıçay Deresi'ne balık tutmaya gidenler, dere kenarındaki bir arazide toprağa kazılmış bir odacık olduğunu fark etti ve durumu Çıldırlar Mahalle Muhtarı Halil Karataş'a bildirdi. Karataş'ın haber vermesi üzerine olay yerine gelen ilçe jandarma ekipleri, söz konusu yerde incelemelerde bulundu.
Yeni kazıldığı tespit edilen ağaçlık arazideki yapının, 9 metrekare genişliğinde 1,5 metre yüksekliğinde oda şeklindeki olduğu belirlendi.
Çökmemesi için tavan kısmı ağaçlarla desteklendiği anlaşılan yerde, poşet, kazma, kürek, su şişesi, eşofman gibi malzemeler bulundu.
Söz konusu yerdeki incelemelerde, Akyazı genelinde arama çalışmaları devam eden Öksüz'e ait bir izin olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklamada bulunulmadı.
Serbest bırakan hakimler açığa alındı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra salıverilen FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez'i 16 Ağustos'ta geçici olarak görevden uzaklaştırdı.
HSYK müfettişlerinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda hakimler hakkındaki tedbir ve kovuşturmaya ilişkin kararı HSYK 2. Dairesi verecek.
"Ready for Hillary PAC"e 5 bin dolar bağış yapmış
ABD'nin en çok okunan gazetelerinden USA Today, firari Öksüz'e ilişkin 23 Ağustos'ta haber yayımladı.
Haberde, Türkiye'de yakalanması için büyük çaba harcanan Öksüz'ün, ABD'de iki yıl önce kurduğu hayali bir şirketle Demokratlar'ın başkan adayı olan Hillary Clinton için para toplayıp, reklam verebilen eylem komitelerinden "Ready for Hillary PAC"e 5 bin dolar bağış yaptığı kaydedildi.
Clinton’ın kampanyasının söz konusu bağışlara ilişkin sorularını yanıtlamadığı belirtilirken, Öksüz'ün Harmony Enterprises adlı şirketi 2010 yılında New Jersey eyaletinde kurduğu bilgisi yer aldı.
Haberde, Öksüz’ün şirketinin sadece bir kez bağış yaptığı ifade edildi.
Mal bildirim beyanları incelemeye alındı
Öksüz'ün ABD'de kurduğu sahte şirket üzerinden Hillary Clinton'ın kampanyasına 5 bin dolar bağış yaptığının ortaya çıkması üzerine SAÜ Rektörlüğü çalışma başlattı.
Bunu ihbar olarak değerlendiren SAÜ Rektörlüğünce, Öksüz'ün mal bildirim beyanları ve dosyadaki belgeleri hakkında inceleme başlatıldı.
Adil Öksüz
FETÖ'nün hain darbe girişimi gecesi Adil Öksüz'ün, örgüt mensubu teröristlere "Pensilvanya'nın talimatlarını ilettiği ve darbe fetvası" verdiği ileri sürülüyor.
Kısa süre önce yurt dışından geldiği belirtilen Öksüz'ün, 4. Ana Jet Üssü Komutanı Hakan Evrim'e, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Fetullah Gülen'i görüştürme teklifinde bulunduğu da iddia ediliyor.
2002 yılından bu yana 109 kez yurt dışı seyahati yaptığı tespit edilen Adil Öksüz'ün, İstanbul-Sakarya, Sakarya-Ankara arasında belirli aralıklarla hız sınırını aştığı için para cezasına çarptırıldığı, bu cezalar üzerine önlem olarak otomobilinde radar tespit cihazı bulundurduğu, ayrıca araç muayene cezalarının olduğu ortaya çıkmıştı.
Öksüz'ün gözaltında tutulduğu Akıncılar Jandarma Karakolu'nda nezarethaneden çıkarak tuvalette kağıt havluların arasında GPS cihazı gizlemek istediği, cihazın serbest bırakıldıktan sonra kendisine teslim edildiği belirlenmişti.