Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi bünyesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için binek atlar ve tören atları yetiştiriliyor.
Yurt dışındaki at ırklarına bağımlılığı azaltmak için 1999 yılında yürürlüğe konulan proje kapsamında, Türkiye'de yüksek nitelikli ve milli at ırkı oluşturmak amacıyla 2001'de Gemlik ırkı at üretimine başlandı. 18 yılda 244 Gemlik atı yetiştirildi.
Eğitim süreci nasıl işliyor?
Gemlik'teki At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında zorlu süreç, 0-2 yaşlarındaki taylara, atlarda insanlara karşı güven duygusunu oluşturmak ve geliştirmek için "insana alıştırma, itaat ve başlangıç" eğitimiyle başlıyor. 2-3 yaşındakilere "tay geliştirme", 3-4 yaşındakilere de "yüksek binicilik ve top çekme" eğitimleriyle sürüyor.
Kapalı manejde uzman eğiticilerin gözetiminde çılbır, kulvar ve jimnastik eğitimlerine tabi tutulan atlara, açık ve kapalı alanda ulusal ve uluslararası başarılara sahip eğiticiler tarafından engel atlama eğitimleri veriliyor.
Görevliler, Türkiye'de üretilen "tek yerli at ırkı" olduğu belirtilen Gemlik ırkının, doğumundan birliğe gönderilmesine kadar atçılık ve süvari kültürünün tüm aşamalarını uyguluyor.
Bu merkezde yetiştirilen atların, 2002 yılından bu yana, Türk Patent ve Marka Kurumunca verilen "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" de bulunuyor.
"At terbiyesi" yarışmalarına katılıyorlar
Merkezde 4 yaşına kadar temel eğitimleri tamamlanan atlar, Kara Harp Okulu Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığına gönderiliyor.
Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki atlı tören kıtasının aralarında olduğu ilgili birliklere nakledilen atlar, Külliye'de konuk devlet başkanlarının karşılanmasında, A tipi resmi törenlerde görevli Kara Kuvvetleri Süvari Birliğince kullanılıyor.
Gemlik ırkı atlar, yurt içi ve dışında at terbiyesi yarışmalarına da katılıyor. Ayrıca merkezde, "Friesian" ırkı atlar da aynı titizlikle yetiştirilip ihtiyaca göre birliklere teslim ediliyor.
Kaynak: AA