Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır, Bolu, Afyonkarahisar, Amasya ve Aydın başta olmak üzere, 23 ilin daha stratejik gürültü haritalarını tamamladı. Harita sonuçlarına göre, şehirlerde gürültü kirliliği nedenleri arasında "trafik" başı çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çevresel gürültü alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Şehirler için gürültü kirliliğinin yaşam kalitesi açısından giderek önem kazanan bir konu olduğunu belirten Kurum, "Bakanlığımız tarafından kirliliğin azaltılması ve kontrolü amacıyla 2012 yılından itibaren gürültü haritalarının hazırlatılması çalışmalarına hız verildi. Ayrıca çevresel gürültü alanında yürütülen çalışmalar ile halkın huzur ve sükununun, beden ve ruh sağlığının korunması konusunda önemli adımlar atıldı" dedi.
Kurum, gürültü haritaları hazırlama çalışmalarının 2012'de başlatıldığını hatırlattı.
Bu kapsamda, 2016 itibarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Konya, Malatya, Adana, Adıyaman, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon'da yerleşim alanlarının gürültü haritalarının tamamlandığını vurguladı.
46 ilin gürültü haritası hazırlandı
Kurum, gürültü haritalama çalışmalarının 2017 ve 2018 yıllarında da büyük bir hızla devam ettiğini söyledi.
Ayrıca, 2018 sonu itibarıyla Diyarbakır, Bolu, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Batman, Bingöl, Çorum, Denizli, Edirne, Hatay, Karabük, Karaman, Kütahya, Mardin, Muğla, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Uşak ve Van'ın yerleşim alanlarının gürültü haritalarının tamamlandığını vurguladı.
Kurum, böylece bugüne kadar toplam 46 ilin gürültü haritasının çıkarıldığını anlattı.
Konya, Bursa, Mersin, Kayseri, Sivas, Manisa, İstanbul ve Kocaeli'nin çevresel gürültü eylem planının da tamamlandığını da belirten Kurum, şöyle konuştu:
"Harita sonuçları ve eylem planları incelendiğinde, il bazında farklılık göstermekle birlikte genel itibarıyla insanları en fazla rahatsız ettiği belirtilen gürültü türünün karayolu kaynaklı gürültü yani trafik olduğu ortaya çıktı. Özellikle büyük şehirlerde ve trafiğin yoğun olduğu ana arterlerin civarında yaşayan insanların çok daha fazla gürültüye maruz kaldıkları sonucu ortaya çıktı. Bununla birlikte yerleşim alanları içinde kalan havalimanları gürültüsü de diğer öncelikli gürültülü alan olarak tespit edildi. Ayrıca, kıyı illerde eğlence mekanları ile şehir merkezine yakın yerlerde bulunan demiryolları ve endüstri tesisleri de diğer gürültü kaynaklarını oluşturuyor."
Kaynak: AA