1999'daki Marmara Depremi sırasında arama kurtarma köpeklerinin insan hayatını kurtarmada aldığı rolden etkinlendi ve mesleğini bıraktı.
41 yaşındaki İbrahim Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Köpekli Arama Timi'nde eğitimci adayı olarak işe alındı.
Yeni mesleğini severek yapan Yılmaz, yurt içi ve yurt dışı mesleki eğitimlerini tamamlayarak yavru köpeklerle çalışmaya başladı.
İz bırakma, burunlarını kullanma, verilen komutlara duyarlılık...
Yılmaz, tercihen Labrador ve Belçika kurdu yavrularını henüz 6 haftalıkken yanına alıyor. En az 2 yıl sürecek eğitim için iz bırakma, burunlarını kullanma, verilen komutlara duyarlılık, hayvan ve insanlarla sosyalleşme gibi önemli kriterleri gözlemliyor.
Yılmaz, günde 8 saat eğitim verdiği ve iz bırakma eğitiminde başarılı olan yavru köpekleri, 1 ay sonra zorlu eğitim aşamalarına alıyor.
Köpeklerle arasındaki bağı kuvvetlendirmek için ilk önce "itaat eğitimi" veren Yılmaz, ikinci aşamada "enkazda yönlendirme", sonra "temel havlama", enkazda rahat hareket etmeleri için "çeviklik" eğitimi veriyor.
Bugüne kadar 10 sertifikalı arama kurtarma köpeği yetiştirdi
Uygulamalı gerçekleşen eğitimler sırasında Yılmaz, köpeklere, hazırlanan senaryolar çerçevesinde enkazda kurtarma çalışması yaptırıyor. Gündüzleri enkazda, eğitim pistlerinde birlikte olduğu köpeğin geceleri de yalnız bırakmıyor ve adeta evladı gibi yanında yatırıyor.
Tüm aşamalardan başarıyla çıkan köpek en son AFAD'ın sertifika sınavına alınıyor. Başarılı olanlar sertifikalı arama kurtarma köpeği olarak itfaiye bünyesine alınırken başarılı olamayanlar 1 yıl daha eğitime tabi tutuluyor.
Bugüne kadar 10 sertifikalı arama kurtarma köpeği yetiştiren Yılmaz'ın eğittiği 3 arama kurtarma köpeği Van depremi ve Soma'daki maden faciası sırasında enkazlardaki aramalara katılarak birçok kişinin yeniden yaşama tutunmasını sağladı.
"Köpeğinizi günde 8 saat çalıştırmanız gerekiyor"
İbrahim Yılmaz, köpek eğitmenliğinin zor ama çok keyifli olduğunu söyledi. Her köpeğin arama kurtarma köpeği olma kriterlerine sahip olmadığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Köpekli arama kurtarma timi aramanın ilk aşamasında son aşamasına kadar hep arama kurtarma faaliyetinin içinde. Bunun için eğitimleri çok önemli. İyi planlanarak köpeğinizi günde 8 saat çalıştırmanız gerekiyor. Bu iş büyük bir sorumluluk çünkü insanları kurtarmak için bu işe giriyorsunuz. Enkazın başında herkes sizden gelen bilgilere göre arama yapıyor. Benim için çalıştığın köpekle bir hata yapmak mesleki bir suç."
Yetiştirdiği köpekler çok duygusal
Yılmaz, yetiştirdiği "Şans" isimli köpeğinin rehberliğinde 2011 yılında Van depremi sırasında Erciş'te 54 saat sonra kurtarılan 12 yaşındaki Serhat isimli bir çocuğu enkazdan çıkardıklarını belirtti. Yılmaz ayrıca, hem çocuğu enkazdan kurtarma hem de Şans'ın başarısının verdiği mutluluğu kelimelerle ifade etmenin mümkün olmadığını vurguladı.
Yetiştirdiği köpeklerin çok duygusal olduğundan bahseden Yılmaz, şunları söyledi:
"Küçük yaşta alıp eğittiğim için, artık onlar evladım gibi oluyor. İlk dönemler her şeye açık oldukları için bir çocuk, bebek gibi yanımda yatırıyorum. Kuvvetli bir bağ oluşuyor aranızda. İşte ya da evde yaşadığınız sıkıntıları köpekler anlıyor. Moraliniz bozuksa o an köpekle çalışman doğru olmayabilir."
Kaynak: AA