Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) işgali ve burada çıkan olaylarda Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında olduğu 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili 52 sanığın yargılandığı davanın 11. duruşması başladı.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısında yer alan binadaki salonda yapılan duruşmaya, 42 sanık ve avukatları katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık, İBB ile gazi ve şehit yakını olan müştekilerin avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Söz alan müşteki avukatları, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep ederek cezalandırılmalarını istedi.
Daha sonrasında söz verilen sanık erler, tüm subaylardan şikayetçi olduklarını ifade ederek, tahliyelerini talep etti.
Tutuklu sanık eski İBB Sivil Savunma Sekreteri Mehmet Tunç ise "Tahliyemi istiyorum." dedi.
Tutuklu sanık eski AFAD İstanbul İl Müdürü Gökay Atilla Bostan da yargılamaya konu hakkındaki dosyanın tefrikini isteyerek, tutuksuz yargılanma talebini dile getirdi. Diğer rütbeli tutuklu sanıklar da tahliyelerini talep etti.
Taleplerin alınmasının ardından duruşma yarına ertelendi.
14 şehit, 152 yaralı
İddianamede biri albay, 3'ü yüzbaşı, biri teğmen, biri asteğmen, ikisi uzman çavuş ve 42'si de er olmak üzere 50 tutuklu sanık var.
Darbe girişimini engellemeye çalışan vatandaşlar ve emniyet güçlerinin üzerilerine açılan ateş sonucu Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında olduğu 14 kişinin şehit olduğu, 152 kişinin ise yaralandığı belirtiliyor.
Darbe girişimi sırasında 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı 2. Tabur 4. Bölük emrinde görevli subay, uzman çavuş ve sanık erler ile söz konusu alayın faaliyetlerini darbe girişimi kapsamında takviye etmek amacıyla görevlendirilen kurmay subay ve kurmay öğrenci subay sanıkların eylemleri anlatılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işgal edilmesi için 53 sanığın görevlendirildiği kaydediliyor.
50 sanığın ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'' ve ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'' suçlamalarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilirken, bazı sanıkların çeşitli suçlamalardan hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Kaynak: AA