Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul'daki ormanların yangın risk haritasını çıkardı. Harita, bilgisayar ortamında ve web tabanlı çalışan programla 15 kriter ve bunlara ait bilgiler ışığında ortaya hazırlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'un 3 boyutlu sayısal modelinin oluşturulduğu, bu modelden yararlanılarak eğim, bakı ve yükseklik verilerine, yangın organizasyonunda kullanılan bütün araç, bina, tesis, yol, meşcere haritası bilgileri eklenerek coğrafi veri tabanının oluşturulduğu bildirildi. Veri tabanında kuleler, ilk müdahale ekipleri, orman itfaiyesi, su kaynakları, yollar, idari ve mülki sınırların da eklendiği belirtildi.
Açıklamada, orman yangınlarıyla alakalı veri tabanı bilgileri tamamlandıktan sonra dünyada bu konuda kullanılan ve Türkiye'de uygun olan ağaç türü, kapalılık, ara tabaka, ölü örtü, eğim, bakı ve yerleşim yerine uzaklık, enerji nakil hatları, demiryolu ve karayoluna uzaklık, nemlilik, sıcaklık, yağış miktarı, rüzgar ve yangın sayıları gibi kriterlerin sisteme girildiği ve bu kriterler üzerinden yangın risk haritalarının "çok riskli", "orta riskli" ve "düşük riskli" şeklinde 3 grupta yapıldığı ifade edildi.
Ayrıca, projenin görünürlük analizi yapılarak mevcut yangın gözetleme kulelerinden "görünür" olan ve "görünmeyen" ormanlık alanların tespit edildiği, görünmeyen ormanlık alanlar için ek tedbirler alınmasının sağlandığı bildirildi.
"İstanbul'daki ormanlarımızı olası yangınlara karşı koruyacağız"
Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınları ile mücadele konusunda Türkiye'nin önemli başarı sağladığını ve bu konuda teknolojiyi çok yakından takip ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Akdeniz ülkeleri arasında yangınla mücadele konusunda ilk sıradayız. Malum, teknolojinin sınırı yok, biz de bu gelişmeleri yakından takip ederek kendi alanımıza uyarlıyoruz. İnşallah bu proje ile İstanbul’daki ormanlarımızı olası yangınlara karşı koruyacağız ve bu yangın sezonunu da en az kayıpla atlatacağız. Vatandaşlardan temennimiz orman yangınlarına karşı daha hassas davranmaları. Ormanlar hepimizin ortak malı ve biz bu ormanları en iyi şekilde koruyarak yarınlara, evlatlarımıza, torunlarımıza bırakmalıyız. Her fidan, her ağaç bir can; bunu asla unutmamalıyız."