Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Sarı, bölge adliye mahkemelerinin Yargıtay ve Danıştaya nefes aldıracağını belirterek, "Yeni sistemde, yüksek yargının dosya yükü büyük oranda azalacak ve davalar daha kısa sürede sonuçlanacak." dedi.
Kamuoyunda istinaf mahkemeleri olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri 20 Temmuz'dan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Mahkemeler, ilk derece mahkemeleri ile yüksek yargı arasında ikinci derece temyiz mekanizması görevini üstlenecek.
Hukukçular, istinaf mahkemeleriyle yargı sisteminde yaşanacak değişimi AA muhabirine değerlendirdi.
Hukukçular Derneği Başkanı Sarı, bölge adliye mahkemeleriyle yüksek yargının dosya yükünün büyük oranda azalacağını, davaların ise kısa sürede sonuçlanacağını söyledi.
Yargıtay ve Danıştayın bu mahkemeler sayesinde rahat nefes alacaklarını kaydeden Sarı, "Yeni sistemde, yüksek yargının dünya standartlarını zorlayan ve katlanılması mümkün olmayan dosya yükü büyük oranda azalacak ve davalar daha kısa sürede sonuçlanacak." dedi.
Türkiye'de yargının iş yükünün azaltılması için yapılması gerekenlerin uzun yıllardır tartışıldığını anlatan Sarı, bu kapsamda özellikle istinaf mahkemelerinin bir an önce aktif hale getirilmesi yönünde yoğun bir talep olduğunu dile getirdi.
Sarı, istinaf mahkemelerinin hizmet vermeye başlamasıyla Danıştay ve Yargıtaydaki dosya yükünün yüzde 80'e kadar azalacağını aktardı.
Dosya yükünün azalmasıyla yüksek yargının, içtihat birliğinin sağlanması için daha etkin bir rol üstleneceğini ifade eden Mehmet Sarı, "Böylece yüksek yargı asıl görevi olan hukukta içtihat birliği sağlama sorumluluğunu daha etkin bir şekilde yerine getirecektir." ifadelerini kullandı.
Dosyalar azalacak, nitelik artacak
Hukuk ve Değişim Derneği Genel Başkanı Eyüphan Korkmaz da yargı sisteminde yeni bir sayfa açılacağını belirterek, "İstinaf mahkemeleri ile Yargıtayın sırtındaki milyonları bulan sayıdaki dosya yükünün azalacağı ve bu suretle azalan nicelikle artan niteliğin sağlanacağı kanaatindeyiz." dedi.
İstinaf mahkemeleriyle iki kademeli yargı sisteminden üç kademeli anlayışa gidileceğini anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:
"Mevcut yargı sisteminizin halihazırda en büyük sorunlarından biri, 'gecikmiş adalet'tir. Yargı sistemimizde, iki kademeli sistemden üç kademeli sisteme geçiş gibi gördüğümüz istinaf mahkemeleri ile daha sağlıklı ve seri bir yargılama mümkün olacaktır. Üçlü sisteme geçiş, adil yargılama ilkesi bakımından daha güvenceli olup hukuk dosyalarının yüzde 89'u ceza dosyalarının ise yüzde 91'i istinaf mahkemelerinde kesinleşecek. Böylelikle Yargıtay, ideal fonksiyonu olan içtihat üretme makamına dönüşecektir."
Korkmaz, istinaf mahkemelerinin yanı sıra hakim ve savcı sayısının artırılması, arabuluculuk yönteminin daha fazla geliştirilmesiyle yargıda ideal bir sisteme ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.