İstanbul’da son üç yılda meydana gelen Atatürk Havalimanı, Vodafone Park, İstiklal Caddesi, Sultanahmet, Reina saldırılarına ilk ulaşanlar Olay Yeri İnceleme Ekipleriydi.
Olay yeri inceleme ekipleri, cinayetten terör saldırılarına kadar geniş bir çerçevede pek çok soruşturmanın ilk aşamasını başlatıyorlar. Olay yerine gittikleri andan itibaren bulguları toplayarak soruşturmanın aydınlatılmasında büyük bir rol oynuyorlar.
Karmaşık cinayetleri bir yapboz gibi çözen bu ekibin üyeleri nasıl yetişiyor? Bir cinayetten, kanlı bir terör saldırısına kadar çok farklı alanlarda çalışırken nelere dikkat ediyorlar.
Bu ekibin bir üyesi olmak kolay değil. İlk elemeyi yapan psikologlardan mülakatta onay almak ve sınavı geçmek gerekiyor. Bunu 3 aylık eğitim izliyor.
Kanıtları eksiksiz toplamak kadar sürat de önemli
Eğitimde üzerinde durulan ilk konu olay yerinin koruma altına alınması. Kanıtları eksiksiz toplamak kadar sürat de önemli. Bunun bir örneği 28 Haziran 2016'daki Atatürk Havalimanı saldırısında görüldü.
DEAŞ mensubu 3 terörist silahları ve bombalarıyla havalimanını kana buladı. 42 kişi hayatını kaybetti, 238 kişi yaralandı. Olay yeri inceleme ekipleri 8 saatte çalışmalarını tamamlayarak havalimanının yeniden uçuşlara açılmasını sağladı.
Brüksel'deki Zaventem Havalimanı ise 22 Mart 2016'daki DEAŞ saldırısının ardından ancak 12 gün sonra hizmete açılabilmişti.
En zorlu görevlerinden biri: Vodafone Park saldırısı
Olay Yeri İnceleme ekibinin en zor günlerinden biri 36 polisin şehit olduğu 10 Aralık 2016'daki Vodafone Park saldırısı oldu.
Normalde duygularını işlerine pek karıştırmadıklarını ifade eden ekip üyeleri, söz konusu meslektaşları olduğu zaman orada ister istemez duygularıyla çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Peki karşılaştıkları olaylar onların günlük yaşamını nasıl etkiliyor?
Olay Yeri İnceleme ekipleri, genelde patlama olayları ve cesetlerle karşılaşıyor. Ekip üyeleri, işlerinin gereği olarak, profesyonel çalıştıkları için eve gittiklerinde aileleriyle bu konuları konuşmadıklarını, olayların kendilerinde herhangi bir etki bırakmadığını söylüyor.
Suçu ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak suçluların arkalarında iz bırakması kaçınılmaz bir gerçek. O izler de olay yeri inceleme ekiplerinin takibinden kaçamayacak.
Haber: Köksal Akpınar / Murat Can Öztürk
Kamera: Faruk Ölge