Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İzmir'in Karabağlar ilçesinde pazar günü başlayıp Seferihisar ve Menderes ilçelerine sıçrayan yangını tüm olumsuzluklara rağmen sonlandırdıklarını belirtti.
Bu tür orman yangınlarına karşı müdahalede Türkiye'nin Avrupa'nın en iyilerinden biri olduğunu ifade eden Karacabey, "2 binin üzerinde yangın söndürme aracı olmak üzere toplamda 4 bin araçla çalışıyoruz. Altı tane yönetim helikopterimiz var, ayrıca hizmet alımıyla çalıştığımız 30 helikopterimiz bulunuyor. Bu sahanın içerisinde de örnekleri olduğu gibi ormanların içerisinde sadece İzmir’de 330, Türkiye genelinde de 3 bin 100 su havuzu kurduk." dedi.
"Yaklaşık 3 bin sorti"
Bölgede oluşturdukları su kaynakları ve helikopterlerin hareket kabiliyeti sayesinde çok kısa sürede alana tonlarca su bırakıldığına dikkati çeken Karacabey, şöyle konuştu:
"Ormanlarda oluşturduğumuz su havuzları çok önemli. Buralardan helikopterler çok rahat bir şekilde su alabiliyorlar. Arazözlerimiz buralardan çok rahatlıkla su alabiliyorlar bizim için yangında en önemli silahlardan bir tanesi su kaynaklarının yakın olması. Bizim suya çabuk ulaşıyor olabilmemiz lazım. Buralardan helikopterler suyu çok rahatlıkla alabiliyor. Helikopterlerin bu yangındaki etkinliği de oldukça fazlaydı. Yaklaşık 3 bin sorti yapıldı yani yaklaşık olarak her birinin 2,5 ton su aldığını hesap edersek burada 7 bin 500 ton su helikopterlerle atılmış oldu. Burada iki unsur çok önemli. Birincisi helikopterleri bu kadar küçük kaynaklardan su alıyor olabilmeleri çok büyük bir yetenektir, bizim için büyük bir avantaj. İkincisi de kısa mesafede su kaynağının olması sorti süresini çok kısaltıyor."
Hedef müdahale süresini 10 dakikaya düşürmek
Yangınlara müdahalede sürenin önemine değinen Bekir Karacabey, şöyle devam etti:
"İlk müdahale konusunda Avrupa'da en iyi durumda olan ülkeyiz. İki yıl öncesinde 15 dakika olan yangına ilk müdahale süresini geçtiğimiz yıl 12 dakikaya düşürdük. 2018 yılı itibarıyla 12 dakika; bu bir rekordur. Avrupa'da en iyi durumdayız. Bu konuda sayın Bakanımız bize 12 dakikanın da altına düşmemiz talimatını verdi. İnşallah 2023 yılındaki hedefimiz bu süreyi 10 dakikaya düşürmek. Bu yangına da 10 dakika gibi çok kısa sürede müdahale ettik. Ayrıca dünyada en iyi olduğumuz hususlardan bir tanesi de ülkenin ormanlık alanına oranla yılda yanan orman alanı miktarıdır. Bu konuda en iyi olan ülke yine biziz, bize en yakın olan ülke Fransa bizden iki kat daha az başarılıdır."
İzmir'in Karabağlar ilçesi Tırazlı mevkisinde 18 Ağustos Pazar günü saat 13.00 sıralarında başlayan yangın, Seferihisar ve Menderes ilçelerine sıçramış, yangın 2 gün 5 saat sonra kontrol altına alınabilmişti.
19 helikopter, 237 arazöz, 25 dozer ve 1200 personelin söndürme çalışmalarında yer aldığı yangında 500 hektar alanın zarar gördüğü belirtilmişti.
Hasar tespit çalışmaları başladı
Yangın bölgesinde ekiplerin soğutma faaliyetleri devam ederken zarar gören tarım arazilerinin tespiti için de çalışmalar bugün itibarıyla başladı. İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tarım Sigortaları (TARSİM) ekipleri, hasar tespit çalışmaları kapsamında yangın yerinin yakınlarındaki mahallelerde inceleme yürütüyor.
Yangında genelde zeytinlik ve üzüm bağlarının zarar gördüğü belirtildi.
"Ne kadar alanın yandığına değil kurtulduğuna odaklanalım"
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, gazetecilere yaptığı açıklamada, soğutma çalışmalarının son hızla devam ettiğini belirterek bu çalışmaların ardından yanmış ağaçları sahadan çıkaracaklarını, sonrasında da hız kesmeden bölgeyi ağaçlandırmaya hazır hale getireceklerini söyledi.
Bugün itibarıyla hasar tespit çalışmalarının başladığına işaret eden Karacabey, "Devletimiz, Bakanlığımız vatandaşımızın ne kaybı varsa bunun telafisi için hemen çalışmalara başladı. Bütün ekipler sahada gerekli çalışmaları yürütüyor." dedi.
Karacabey, kamuoyunda tartışılan yangın alanıyla ilgili ise şunları kaydetti:
"Çok şiddetli rüzgarın etkisiyle yangın çok hızlı ilerledi. Arada yanmamış alanlar bırakarak da ilerledi. Yaklaşık 1 kilometre mesafelere ateşlerin sıçrayıp yangınların başladığı anlar da oldu. Yanan alan 500 hektardan az da fazla da çıkabilir diye açıklama yapmıştık. Biz şu an tespit çalışmalarına başladık. Önemli olan bu yangının bu mesafede tutulmasıdır. Burada 5 köyümüz yanıp kül olmaktan kurtarıldı dememiz lazım. Bu kadar alan yandığından 100 bin hektarlık blok ormanlık alanlar kurtarıldı dememiz lazım."
"Kapı kapı dolaşacağız"
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan ise Menderes'te 4, Seferihisar'da da 2 mahallede hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Zarar gören alanların zeytin ve üzüm bağları olduğunu belirten Bakan, "Bu zarar gören alanlarla ilgili tek tek, kapı kapı dolaşıp hasar tespit çalışmaları yürüyor. Bunları tespit ettikten sonra Bakanlığımıza rapor edeceğiz. Hem Bakanlığımız hem de Cumhurbaşkanlığı Afet Birimi tarafından bunlar tanzim edilecek. Hafta sonu mefhumu olmadan çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.
Vatandaşlardan Orman Genel Müdürlüğüne teşekkür
Eski Orhanlı köyü sakinlerinden İbrahim Gökçek ise yangının 10 katlı binanın yüksekliğine kadar ulaştığını söyledi.
Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin çok özverili çalıştığını ifade eden Gökçek, "Bu yangına kimse giremezdi, söndüremezdi. Allah bin kere razı olsun buradan aşağı yangını bırakmadılar. Orman Genel Müdürlüğünü eleştirenler o gün gelselerdi de yangını onlar söndürseydi. Onlar olmasıydı mezarlığımız, evlerimiz yanardı." dedi.
Köyün kadınları da Orman Genel Müdürü Karacabey'e yerinde ve zamanında müdahale için teşekkürlerini iletti.
Kaynak: AA